Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΝΤΟΣ
«Μυρίζουν οι βασιλικοί, μυρίζουν κι οι βαρσάμοι,/ μυρίζει κι ο αροσμαρής απού ‘χω στην αυλή μου./ Μα σα μυρίζει μια φιλιά βαρσάμοι δε μυρίζουν,/ βασιλικοί κι αροσμαρής, απού ‘χω φυτεμένους./ Μύριζε από μιας ξαρχής όντεν εθεμελιώθη/ σαράντα δύο χρόνια μπλιο…». Για τον και συνάδελφό μου στη Δασκαλοσύνη, φίλο μου απ’ τα παλιά, γνωστό προπάντων στη Μακεδονία, αλλά και ανά το πανελλήνιο ως ιστορικό ερευνητή, συγγραφέα, Χρήστο Ίντο, που γεννήθηκε και κατοικοεδρεύει στη Γουμένισσα του Κιλκίς, το παραπάνω νεοριζίτικο. Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου (του 37ου!) που είχε την καλοσύνη να μου το στείλει. Όπως και τα περισσότερα απ’ τα προηγούμενα. “Η περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς στα χρόνια της σκλαβιάς και η Επανάσταση του 18221 στη Μακεδονία”, ο τίτλος του. Μια ιδιαίτερα επιμελημένη, 136 σελίδων έγχρωμη έκδοση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παιονίας (Γουμένισσα 2021). Με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Με τον Χρήστο Ίντο γνωριστήκαμε τον Οκτώβρη του 1979 στην Αθήνα, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, όπου είχαμε πάει όντας δάσκαλοι, για διετή μετεκπαίδευση στις Επιστήμες της Αγωγής. Δέσαμε, όπως και με κάποιους άλλους, άλλωστε, και δεν χαθήκαμε. Συνεχής η επικοινωνία μας, ευλογία οι δυο συναντήσεις μας στα μέρη του, το 2008 και το 2018, όπου είχα πάει με το Ίδρυμα “Ελ. Βενιζέλος” για τον εορτασμό της επετείου των 90 και των 100 χρόνων αντίστοιχα, απ’ τη Μάχη του Σκρα. «Να σε πηγαίνει με το αυτοκίνητό του απ’ την Αξιούπολη στη Βέροια, όπου η παρουσίαση (απ’ το “Εκκοκκιστήριο Ιδεών” του Γιάννη Ναζλίδη του βιβλίου σου “Όπως το ψωμί”), ένας απ’ τους γκαρδιακούς σου φίλους, ο και συνάδελφός σου στη Δασκαλοσύνη ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Χρήστος Ίντος μέσω Γουμένισσας, όπου κατοικοεδρεύει, ξεναγώντας σε στα “Μυστικά του Βάλτου” είναι κι αυτό ευλογία». Τα που έγραψα στις Στάσεις (25.5.2018). Για να συμπληρώσω αμέσως μετά δυο ακόμα “ψηφίδες” της ίδιας περίπτωσης: «Και να σε περιμένει στο Σκρα, στην εκκλησία του Άη Δημήτρη, όπου έγινε η επίσημη δοξολογία για την 100η επέτειο απ’ τη Μάχη στο Σκρα Ντι Λέγκεν (Άνθος εκ Βράχων) έτοιμος να σου μιλήσει για ο,τιδήποτε σχετικά, είναι ευλογία… Και να κάθεστε στην κεντρική πλατεία της Γουμένισσας και να σου λέει λεπτομέρειες για τη “στρατοπέδευση” της Μεραρχίας Κρήτης στο Κοτζά Ντερέ, όπου το ξενοδοχείο που έμεινες δυο μέρες είναι επίσης ευλογία»… Σαν τα φύλλα χανόμαστε οι άνθρωποι, μας θυμίζει συχνά ο κοινός μας φίλος, ο Τάσος ο Βαλμάς από το Αλιβέρι και μας παραπέμπει σ’ αυτό που λέει ο θείος Όμηρος: «Οίη περ’ φύλλων γενεή, τοίη δε και ανδρών». Να ιδωθούμε σύντομα, καλέ μου φίλε! Σιγά η απόσταση Χανιά – Γουμένισσα…
Η επανάσταση του ’21 στη Μακεδονία
Στην παρούσα εργασία εξιστορούνται γεγονότα της περιόδου της Τουρκοκρατίας στο Ν. Κιλκίς και η επαναστατική κίνηση στη Μακεδονία κατά τον μεγάλο ξεσηκωμό του 1821. Συνεχίζεται ως την ολοκλήρωση του εθνικού πόθου. Την απελευθέρωση της Μακεδονίας και των άλλων περιοχών του βόρειου ελληνισμού. Στηρίζεται σε πλούσια σχετική βιβλιογραφία συμπεριλαμβάνοντας και στοιχεία της τοπικής λαϊκής παράδοσης. Σκοπός της, με ευσύνοπτο τρόπο να εξιστορηθούν τα γεγονότα στα οποία αναφερόμαστε και να γίνουν ευρύτερα γνωστά. Ο βόρειος ελληνισμός των χρόνων εκείνων είχε δυναμική και αγωνιστική παρουσία που συνέβαλε στην απελευθέρωση και τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους. (Απ’ το οπισθόφυλλο του περί ου ο λόγος στην προηγούμενη στάση βιβλίου).
Ο και τ. σχολικός σύμβουλος Χρήστος Ίντος, εκτός των άλλων, ήταν και είναι μέλος κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων επιτροπών σε τοπικό νομαρχιακό και πανελλαδικό επίπεδο. Επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος πολλών τοπικών φορέων, είναι συνεργάτης περιοδικών και εφημερίδων, έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στον Απόδημο Ελληνισμό, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών και κρατούσε για πολλά χρόνια το χρονογράφημα στην εφ. “Μαχητής του Κιλκίς”. Για τη γενικότερη προσφορά του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και άλλους φορείς. Πάντα Ωραίος στις επάλξεις της Ελληνοσύνης, φίλε Μακεδόνα!
Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 14.12.2021)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου