Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ



Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Τελικά ίσως να μην είναι και τόσο δύσκολο να μάθουμε να… φτιάχνουμε δέντρα σε ένα τόπο άνυδρο! Απόδειξη τρανή το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο που καταπράσινο φτιάξαμε μέσα στο κέντρο του ενετικού λιμανιού μας!

Και αν υπάρχει η δυνατότητα να φυτευτεί δέντρο μες στη μέση του λιμανιού, σκέψου πόσο εύκολο είναι να μπορέσουμε να φυτέψουμε δέντρα σε… πραγματικό χώμα!

Η σημειολογική παρουσία ενός Χριστουγεννιάτικου δέντρου απέναντι από τον Φάρο, μας υποδεικνύει εκτός άλλων πόσο πολύ ανάγκη έχουμε τη… δεντροφύτευση και εντός της πόλης!

Και όχι, δεν χρειάζεται να είναι τόσο αψηλά τα δεντράκια που θα φυτευτούν…

Πώς το ’λεγε η παλιά διαφήμιση; Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Τρόπο αλλά και βούληση να αποδείξουμε πρωτίστως στους εαυτούς μας ότι τοις πράγμασι νοιαζόμαστε για την πόλη μας και ουσιαστικά!

Προτείνω μάλιστα να ξεκινήσουμε άμεσα, από όλα εκείνα τα σημεία που συναντούμε στους δρόμους της πόλης όπου υπάρχουν οι ασχήμιες των… κορμοτομών!

Για σκέψου στη θέση όλων εκείνων των κουφαριών-(κορμοτομές) να βλέπαμε και πάλι αληθινά ξύλινα δέντρα με ρίζες που απλώνονται στο χώμα! Τι όνειρο; Πόσο όμορφο θα ήταν να βλέπαμε τέτοια αληθινά στολισμένα δέντρα μέσα στην πόλη μας;

Πόσο δύσκολο θα ήταν άραγε ένα τέτοιο εγχείρημα;

Πόσο δύσκολο άραγε θα ήταν να περπατούσαμε ανάμεσα στις συστάδες τους… χειμώνα, καλοκαίρι;

Και εν τέλει πόσο πιο πολλή υγεία δεν θα εκπέμπει μία τέτοια εικόνα, πόσο πιο πολύ δεν θα ανεβάσει το brand name της πόλης που… μπορεί να καυχάται για τα περασμένα μεγαλεία της ότι κάποτε υπήρξε πόλη των γιασεμιών, αλλά ναι, ίσως θα μπορούσε να ξαναγίνει μια πράσινη πόλη;

Τέλος δυο ερωτήματα: τι προϋπολογισμό χρειαζόμαστε άραγε για να προχωρήσουμε σε μία τέτοια ενέργεια δεντροφύτευσης; Ποιος μας εμποδίζει;

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου