Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ...

EΙΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟΝ ΤΣΟΥΚΑΛΑΡΙΑ, ΠΡΙΝ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


 


 «Πρώται λοιπόν αψιμαχίαι υπό την ειρημένην τάξιν έλαβον χώραν πολλαί κατά την Ρεθύμνην και Κυδωνίαν και κατόπιν συνεκροτήθη μάχη κατά τον Δεκέμβριον περί την θέσιν Βαρύπετρου, όπου είχαν εξέλθει πολλοί Τούρκοι διευθυνόμενοι εναντίον των Λακκιωτών. Τους προσέβαλαν ενταύθα ο ταγματάρχης Α. Παναγιώτου, με τους ορεινούς της Κυδωνίας, και τους εκράτησαν ισχυρώς εναντιουμένους εις τας θέσεις των πολλήν ώραν. […] Οι Τούρκοι μετά την μάχην εκείνην διευθύνθησαν πλειότεροι εις το χωρίον Τσουκαλαριά, διά ν’ απειλήσωσιν εκείθεν τον Δασκαλάκην εις Μαλάξαν· επέπεσαν όμως και ενταύθα οι Έλληνες κατ’ αυτών, και μετά ικανήν ώραν τους ηνάγκασαν να στραφώσιν άνευ ουδενός αποτελέσματος εις το φρούριον. Οι δ’ Έλληνες επέδραμον τότε σχεδόν όλην την πεδιάδαν ζωγρήσαντες και Οθωμανίδας επισήμους ένδον τουρκικού τινος υποστατικού, τας οποίας αντήλλαξαν με Ελληνίδας αιχμαλώτους, οι δε Τούρκοι απεκλείοντο στενώτερον εις το φρούριον». (“Απομνημονεύματα του περί αυτονομίας της Ελλάδος πολέμου των Κρητών”, συνταχθέντα υπό του Κ. Κριτοβουλίδου. Έκδοση εφ. “Ελευθερόπολις και Συλλόγου Αρμενιανών Χανίων”, “Ο Κριτοβουλίδης”, Αθήνα 2009).

Τα παραπάνω, μια μέρα του Δεκέμβρη του 1821, πριν από 200 χρόνια δηλαδή. Έμεινα τις προάλλες αρκετά σ’ αυτό το απόσπασμα, που τυχαία το συνάντησα, ενώ διάβαζα τα απομνημονεύματα του Καλλίνικου Κριτοβουλίδη. Κάπου εδώ, στα Μετόχια Τσικαλαριών, όπου κατοικοεδρεύω τα τελευταία 17 χρόνια, θα πρέπει να ήταν το τουρκικό υποστατικό, όπου τέτοιες μέρες του 1821 συνέβησαν τα που συνέβησαν με “τας επισήμους Οθωμανίδας” τις οποίες οι Έλληνες αντήλλαξαν με Ελληνίδας αιχμαλώτους. Ψιλόβρεχε και τότε, υποθέτω όπως ψιλοβρέχει τώρα, ενώ το μολύβι μου περιμένει να του υπαγορεύσω τι να γράψει παρακάτω. Ποια σημασία έχει αυτή η λεπτομέρεια της λεπτομέρειας; Κάποτε πρέπει να γράψω ένα διήγημα για τις “επίσημες οθωμανίδες” που αντηλλάγησαν με τις “ελληνίδες αιχμαλώτους”, σκέφτομαι…. Στη φαντασία που θα “πατήσει” σε μια αράδα ο λόγος… Για να βρει ονόματα των γυναικών, οθωμανίδων και χριστιανών, για να πάρει εμπρός το μολύβι…

Εις το χωρίον Τσουκαλαριά, πριν από 200 χρόνια, Δεκέμβρη μήνα…

 https://www.haniotika-nea.gr/eis-to-chorion-tsoykalaria-prin-200-chronia/

ΚΑΙ ΣΤΑ... ΠΕΤΑΧΤΑ 

 Γ. ΚΑΠΡΙΔΑΚΗΣ: "ENA ΓΟΜΑΡΙ ΘΥΜΗΣΕΣ" - ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ - Η ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

 

 

 

«Μια εκατοντάδα και μια δεκάδα (παρά μια μονάδα) ιστορίες από τον φίλο μου τον Γιώργη τον Καπριδάκη, που έζησε τα παιδικά του χρόνια στα Ασκύφου, όπου γεννήθηκε, και στους Αρμένους Αποκορώνου, όπου κατέβαζε ο πατέρας του τα ωζά τους για να ξεχειμωνιάζουν, περιλαμβάνονται στο βιβλίο του «Ένα γομάρι θύμησες» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τα “Χανιώτικα νέα”. Όλες βιωματικές και βιωμένες, γραμμένες στην κρητική ντοπιολαλιά, μ’ ένα ξεχωριστό ιδιότυπο χιούμορ. Είναι να μην ανοίξεις το βιβλίο και να διαβάσεις μία απ’ αυτές… Άλλη μία, ακόμη άλλη μία λες στον εαυτό σου, μέχρι να τις διαβάσεις όλες και… φτου απ’ την αρχή για να τις απολαύσεις σε δεύτερη ανάγνωση. Ένα βιβλίο πολλών αναγνωστών αλλά και πολλών προσεγγίσεων το “Γομάρι με θύμησες” του Γιώργη Καπριδάκη. Αναζητήστε το, ανοίξτε το τυχαία και θα με θυμηθείτε.
Υ.Γ. Μέχρι δακρύων η συγκίνηση μου, Γιώργη, διαβάζοντας τη θύμηση σου για τη μάνα σου…

 

Ας συνεχίσουμε πολιτικά… Σχεδόν σίγουρη θεωρεί τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ένας φίλος από τα παλιά. Και γιατί προηγείται 10 ποσοστιαίες μονάδες που δύσκολα καλύπτονται και γιατί είναι λογικό ο χώρος να θέλει ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο. Ωστόσο η κάλπη είναι πάντα κάλπη, μου είπε, και ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου βγάλει, μου είπε. Ες μεθαύριον τα σπουδαία, ούτως ή άλλως. Για να ακολουθήσουν τα σπουδαιότερα. Αρχή άνδρα δείκνυσι!

 

 

Ωστόσο ο κορωνοϊός επιμένει να κάνει τα δικά του και να φαίνεται ότι μας παίζει κάποιες φορές, όπως παίζει η γάτα το ποντίκι. Για τον κορωνοϊό οι σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη, καιρό είχε… «Όλοι οι εξηντάρηδες που εμβόλιο δεν κάνουν/ τον μήνα 100 ευρώ για πρόστιμο θα χάνουν// Να κάνουν το εμβόλιο, μην το καθυστερούνε/ από τον άτιμο ιό για να προστατευτούνε». Τα που μας λέει….

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 10.12. 2021)  

https://www.haniotika-nea.gr/eis-to-chorion-tsoykalaria-prin-200-chronia/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου