Το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.. σερφάρουμε, σκρολάρουμε, ποστάρουμε, αναρτούμε στα κοινωνικά δίκτυα.... αλλά, παρά τις όμορφες πλευρές του, το διαδίκτυο μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ επικίνδυνη υπόθεση, ειδικά για τις νεαρές ηλικίες. Αυτούς τους κινδύνους του διαδικτύου συζητήσαμε με τους μαθητές μου, παιδιά στην προεφηβεία, που περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή τους. Είχαμε και εκλεκτή καλεσμένη, την κ. Χαρά Ανδρεάδου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, που συνεργάστηκε με τα παιδιά σε ενδιαφέρουσες δράσεις. Τα παιδιά είχαν απόλυτη ανάγκη αυτήν την επικοινωνία και έμαθαν λίγο καλύτερα να προστατεύουν τον εαυτό τους!
Η δασκάλα της τάξης
Τόνια Σκουλά
Πολλές φορές παρασυρόμαστε από τον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου και παρατάμε τις υποχρεώσεις μας ή οδηγούμαστε στην αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο. Συχνά αποκτάμε προβλήματα υγείας εξαιτίας της πολύωρης χρήσης του. Βέβαια, το χειρότερο είναι ο εκφοβισμός, δηλαδή η συνεχόμενη εχθρική συμπεριφορά κάποιου απέναντι σε ένα άτομο, με στόχο να νιώθει φόβο και αβεβαιότητα. Για τον σκοπό αυτό πρωθούνται εκφοβιστικά μηνύματα, φωτογραφίες και εικόνες που πληγώνουν. Στον εκφοβισμό, τη βία και τον ρατσισμό μέσω διαδικτύου πρέπει να δώσουμε ένα ΤΕΛΟΣ! Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφαλή και να εμπιστεύονται τους γονείς και τους δασκάλους τους!
Ευγενία Χελιουδάκη
Ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο είναι όταν ένας γνωστός ή άγνωστος σε βρίζει ή σε εκβιάζει. Γι’ αυτό όταν μπαίνεις στο διαδίκτυο, πρέπει να ξέρεις με ποιον παίζεις. Αν σου γράψει, σου στείλει μήνυμα, σου ζητήσει στοιχεία ή σε εκβιάσει κάποιος άγνωστος, πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να το πεις στους γονείς σου!
Ευτυχία Επιτροπάκη
Ο εκφοβισμός μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος! Ακόμα και συμμαθητές σου στο σχολείο μπορεί να σε κοροϊδεύουν ή να σε εκβιάζουν από το ίντερνετ. Χρειάζεται προσοχή στα παιχνίδια που παίζεις, γιατί μπορεί να νομίζεις ότι μιλάς με κάποιον στην ηλικία σου και να είναι κάποιος μεγάλος που μπορεί να σου κάνει κακό! Μπορεί να μιλάς με ανθρώπους που σου ζητάνε λεφτά και σε εκβιάζουν. Ποτέ δεν πρέπει να τους ακούμε, αλλά να μιλάμε στους γονείς μας ή σε κάποιον άλλον που εμπιστευόμαστε. Αν σου πουν να κρατήσεις μυστικό, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ! Στο διαδίκτυο πρέπει να περνάς ωραία!
Ελευθερία και Ειρήνη Ξανθουδάκη
Οι χάκερς είναι πολύ επικίνδυνοι! Μπορούν πανεύκολα με ένα «κλικ» να σου πάρουν τα στοιχεία, τους λογαριασμούς σου, να δουν πού μένεις και να σου κάνουν κακό! Κι εγώ την έχω πατήσεις έτσι σε ένα παιχνίδι και τώρα είμαι πιο προσεχτικός.
Αργύρης Κατσουλάκης
Το διαδίκτυο μας έχει διευκολύνει τη ζωή, γιατί μπορούμε να παραγγείλουμε φαγητό, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα. Επίσης, μας βοηθάει σα μαθήματα του σχολείου και μας προσφέρει διασκέδαση και χαλάρωση. Εμένα μου αρέσει να ακούω τραγούδια από το κινητό,γιατί με χαλαρώνουν.
Ρεντιάνο Τζόκα
Το διαδίκτυο είναι ένα σπουδαίο εργαλείο, που έχει βοηθήσει πολύ τις ζωές των ανθρώπων. Μας προσφέρει ατέλειωτες πληροφορίες για ό,τι θέλουμε. Μέσω του διαδικτύου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν όσο μακριά και αν βρίσκονται. Μας χρησιμεύει για να κατεβάζουμε εφαρμογές, βίντεο για κατασκευές, συνταγές μαγειρικής. Βέβαια, θέλει μεγάλη προσοχή! Να θυμάστε: ποτέ δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να τα δει και να τα χρησιμοποιήσει!
Μαρί Μπούιντερ
Ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο είναι όταν κάποιος που μπορεί να είναι γνωστός ή άγνωστος, από το σχολείο ή από κάποιοα δραστηριότητα, σου γράφει βρισιές ή σου λέει πράγματα που σε ενοχλούν, όπως ότι είσαι άσχημος. Εσύ μην απαντήσεις! Καλύτερα να το πεις σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι, ώστε να προσπαθήσει να σε βοηθήσει!
Άννα Μοτάκη
Το διαδίκτυο έχει και θετικά και αρνητικά: μπαίνεις σε σάιτ και βλέπεις διαδραστικά παιχνίδια ή ακόμα και μαθήματα. Μπορείς να παραγγείλεις φαγητό, ρούχα και άλλα. Στο διαδίκτυο μπορείς να μπαίνεις από διάφορες συσκευές, τον υπολογιστή, το κινητό, το τάμπλετ και το λάπτοπ. Προσοχή όμως! Μην μιλάτε σε αγνώστους και μην στέλνετε μηνύματα! Έτσι δε θα έχετε ποτέ πρόβλημα!
Μελίνα Παδίλια- Βουλγαρίδου
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Προσέχω για την _______________ μου.
________________στο διαδίκτυο για να περάσω την ώρα μου.
Δε δημοσιεύω ποτέ προσωπικές μου____________________.
Παίζω ηλεκτρονικά _________________.
Υπάρχει και κακόβουλο __________________.
Έτσι λέγεται στα ελληνικά το μπούλινγκ.
Συνδεόμαστε στο________________
Τέτοιο λογισμικό υπάρχει ___________________.
Γράφουμε ______________ κάτω από μια ανάρτηση.
__________ στο μπούλινγκ!
Χρειαζόμαστε ____________ για τη σύνδεση στο διαδίκτυο.
Έτσι λέγεται στα ελληνικά το ίντερνετ.
Δεν θέλουμε καμιά μορφή ________!
Όταν απορρίπτεις κάποιον για το χρώμα του δέρματός του ή την διαφορετικότητά του.
Το διαδίκτυο μας προσφέρει_______________
Δεν _____________ κανέναν στο διαδίκτυο.
Χρειάζεται ______________ για να ασφαλίζεις τα αρχεία σου.
Υπάρχει και κινητό _____________.
Υπάρχει λάπτοπ και σταθερός ________________.
_____________ στους κινδύνους του διαδικτύου!
Απαντήσεις: (ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΣΕΡΦΑΡΩ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ,ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ, ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΤΕΛΟΣ, ΡΟΥΤΕΡ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,ΒΙΑΣ,ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, ΒΡΙΖΟΥΜΕ, ΚΩΔΙΚΟΣ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ,ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ)
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Βροντάκη Κέλλυ, Επιτροπάκη Ευτυχία, Κατσουλάκης Αργύρης, Λυκουρίνος Γιώργος, Μοτάκη Άννα, Μπινιάς Μανούσος, Μπούιντερ Μαρί, Νικολακοπούλου Μαρίνα, Ξανθουδάκη Ειρήνη, Ξανθουδάκη Ελευθερία, Παδίλια- Βουλγαρίδου Μελίνα, Παπαδαντωνάκη Όλγα, Σούνας Ηλίας, Τόνεβ Θανάσης, Τζόκα Ρεντιάνο, Τσάκωνα Ηλέκτρα, Τσέλα Μηνάς, Φιωτοδημητράκης Γιώργος, Χελιουδάκη Ευγενία
Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 26.2.2021)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου