Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

ΞΕΣΤΕΡΙΑ

(Από το ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ του φίλου, καλού συγγραφέα και τακτικού αρθρογράφου των Χανιώτικων νέων,  Στ. Γ. Κλώρη, " Εφήμερος Λόγος" , https://www.stcloris.gr/?p=20085

το λίαν αγαπητικό κείμενο  για την ΞΕΣΤΕΡΙΑ μου. Κατάπολλα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!)

 Η "ΞΕΣΤΕΡΙΑ" ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ

 


 

[Ο  συγγραφέας, δάσκαλος, ποιητής και σχολιογράφος -με τον τρόπο του- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ, ξέρει να εκπλήσσει. Μανιώδης "εργάτης"-μάλλον σπουδαίος τεχνίτης του ελληνικού λόγου-καλλιεργεί και προωθεί τα Γράμματα στα Χανιά, την Κρήτη, παντού.

Είναι τιμή για μένα και τη Χριστίνη που μας κάνει κοινωνούς του πνευματικού του έργου,,, Στ.Γ.Κ.]

===================================================================

 

 

Αγαπητέ μου Βαγγέλη,

Καλημέρα με ήλιο και φως,

Δεν σου κρύβω ότι διάβασα δυο φορές το βιβλίο σου (“Πότες θα κάμει ξεστεριά…”), κι ότι αυτό αποτέλεσε μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις μου για το 2022.

 Η θεματολογία σου είναι υπέροχη.

 Τα 7 άρτια και καλοδουλεμένα διηγήματά σου περιγράφουν επώδυνες καταστάσεις Κρητών αγωνιστών σε διάφορες ατελέσφορες αλλά πείσμονες επαναστάσεις.

 Μαστορεύεις” πάνω σε ανθρώπινους χαρακτήρες (θετικούς και αρνητικούς), ονοματίζεις πρόσωπα ιστορικά/μυθικά, κάνεις όμορφους ψυχολογικούς/συνειδησιακούς διαλόγους ή μονολόγους, ασχολείσαι με γεγονότα που η αχλύ της ιστορίας έχει μυθοποιήσει ή υποτιμήσει.

 Πάνω απ’ όλα όμως, είναι η ωραία κρητική γλώσσα με τις ιδιαίτερες αποχρώσεις της, ως εξέχουσας ντοπιολαλιάς.

Σωτήριο, λοιπόν, και το λεξικό σου στο τέλος του βιβλίου, για μας τους αδαείς μη Κρήτες…

 

 

Από την τίτλο του πονήματός σου, μαντεύει κανείς το κυρίαρχο ηρωικό στοιχείο που διαχέεται παντού.

Η ανάπτυξη “γενναίων”, εννοιών όπως το χρέος προς την πατρίδα και τους συνανθρώπους, η κρυφή, αμόλευτη και βαθιά θρησκευτική πίστη, κυρίως η πρεπιά του Κρητικού απέναντι στην -κάθε είδους- δουλωσύνη και σκλαβιά, είναι στοιχεία εμφανή.

 

 

Θάματα κι αντι-θάματα, ιερά αναληφθέντα χρέη και βαρια τάματα προς εκτέλεση, εθελοντισμός, εξομολόγηση, ευσέβεια, κρυπτοχριστιανισμός, αλλαξοπίστηση, δίνονται σε ρυθμό μουσικού “κρεσέντου” (crescendo), με αποκορύφωμα την παγκρήτια εξέγερση και το λυτρωμό της Κρήτης.

Το ’21 της Κρήτης άργησε (1866-1869), αλλά ήταν εξίσου εκρηκτικό, αιματηρό και ηρωικό με τη μάνα του.

Η λέξη Κρητικός στο έργο σου είναι συνώνυμη με την ψυχική ανάταση και την αντρειοσύνη.

Το αδούλωτο της κρητικής ψυχής αναπλάθεται ανάγλυφα στις επτά εξαιρετικές σου μυθοπλασίες -όπως τις είχες ακουστά από την πολύ σπουδαία γιαγιά σου.

Καλοτάξιδο το πονημά σου, και σίγουρα να δούμε σελίδες του στα σχολικά αναγνώσματα.

 Σ’ ευχαριστώ για την ωραία “συντροφιά” που μου χάρισες…

Καλή υγεία,

καλή δύναμη,

καλή δημιουργικότητα.

 

Στ.Γ.Κ.

==================

[Το βιβλίο του Βαγγέλη, όπως και πολλά άλλα που το "Μουσείο Τυπογραφίας" των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, με τη συνδρομή και της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα", εκδίδει,  διατίθεται  από το Μουσείο Τυπογραφίας και το e-shop της χανιώτικης εφημερίδας]


 https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/10220849488163186?notif_id=1645446692859796&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου