Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

ΞΕΣΤΕΡΙΑ


 ΞΕΣΤΕΡΙΑ: ΒΙΒΛΙΟ -  ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΙΜΑΛΦΗ

(Ιδιαίτερα αγαπητικό το κείμενο της Ωραίας Κυρίας της Ραδιοφωνίας Καίτης Αλέξη για την ΞΕΣΤΕΡΙΑ μου στα Χανιώτικα νέα. Από καρδιάς το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μου)

 

 

 

 

Γράφει η Καίτη Αλέξη*

Ο καταξιωμένος συγγραφέας ήδη από τον τίτλο του μας προϊδεάζει για το θέμα που πραγματεύεται. Βιβλίο – σεντούκι που μέσα του φυλάσσονται τα τιμαλφή, τα πανάκριβα στολίδια, τα ιερά και όσια της κρητικής ψυχής, της κρητικής γης που… «Δεν είναι νησί μα είναι θεριό που κείτεται στη θάλασσα».

Σ’ αυτό το ψιμυθευτό σεντούκι κλείνει ο κ. Βαγγέλης Κακατσάκης με περίσσια φροντίδα, δεξιοτεχνία, με λόγο στιβαρό και ευαίσθητο, λόγο λεβέντη, με όπλο αλάθευτο το κρητικό γλωσσάρι στοχεύει ευθύβολα στο νου και την ψυχή του ανθρώπου, του Κρητικού, του ελεύθερου ανθρώπου εν τέλει.

Πρόκειται για μια τεκμηριωμένη υπενθύμιση της ιστορικής μας κληρονομιάς που τείνει να ξεχαστεί μέσα στη δίνη της αδυσώπητης εποχής μας. Ευλογημένη η γιαγιά Στυλιανίτσα Κακατσάκη, γιαγιά της Κρήτης, που τα βιώματά της ως νάξερε σε ποιον τα παρέδιδε για να ‘χουν συνέχεια, καταγραφή, αιώνιο θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για ‘κείνους τους “αδικοχαμένους Αθάνατους”.

Σοφή γιαγιά! Τα λόγια σου κάρπισαν. Δεν έγιναν «έπεα πτερόεντα». Στ’ αυτιά και την ψυχή του μικρού ευαίσθητου Βαγγέλη έμειναν βαθιά χαραγμένα. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και στο καμίνι της ψυχής και του μυαλού, της γνώσης και της έρευνας, πήραν μορφή τα σαν παραμύθι λόγια εκείνα που τα φλόγιζε το τζάκι κι η φαντασία του παιδιού.

Και να… παραδομένο στα χέρια μας και στην ιστορία το νέο αυτό βιβλίο του εκλεκτού δασκάλου, συγγραφέα, ποιητή και δημοσιογράφου. Δάσκαλος του γένους ο Β. Κακατσάκης, καθώς διδάσκει διά βίου προφορικώς και γραπτώς μικρούς και μεγάλους επιλήσμονες και μη.
Με τέτοιους πεισματάρηδες και συνετούς Έλληνες: «της Ελλάδας δεν της είναι βολετό να πεθάνει. Την κρατούν σθεναρά ο σταυρός, οι προσευχές και τα ματωμένα στήθια των ηρώων των Αγίων».

Θα προσθέσω… και οι «καλαμαράδες» της που με τα έργα τους αφυπνίζουν συνειδήσεις και εξυψώνουν το φρόνημα.

Αγαπητέ κ. Κακατσάκη,
σας ευχαριστούμε οι τωρινοί, θα σας ευγνωμονούν οι μελλούμενοι για την προσπάθειά σας να τους μάθετε την ιστορία τους, να τους μάθετε τις ρίζες τους, ώστε να μην αιωρούνται αβοήθητοι στην άβυσσο.

Δημοσιογράφος - ραδιοφωνική παραγωγός 

 

 Χανιώτικα νέα (9.2.2022)

 

 https://www.haniotika-nea.gr/potes-tha-kamei-xesteria-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου