Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΞΕΣΤΕΡΙΑ

  Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ: ΠΟΤΕΣ ΘΑ ΚΑΜΕΙ ΞΕΣΤΕΡΙΑ...

(Μετά τον " ΜΑΧΗΤΗ " , την καλή εφημερίδα του Κιλκίς (http://maxitis.gr/vivlioparousiasi-vaggelis-kakatsakis-potes-tha-kamei-ksesteria/?fbclid=IwAR0ZKTrOY7oUzkJVf93Q5qq9hNUMJEvDih4jL1iCURF8U9mW4_-Dr2GMcFI) και στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ μου η λίαν αγαπητική προσέγγιση στην ΞΕΣΤΕΡΙΑ μου του καλού μου φίλου και συναδέλφου στη Δασκαλοσύνη, στη δημοσιογραφία και στη συγγραφή Χρίστου Ίντου... Από τα βάθη της καρδιάς το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΟΥ


ΙΣΤΩ μου!

 

 

 Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος


Πριν τις γιορτές από τα Χανιά της Κρήτης μου ήρθε ένα βιβλίο. Ωραίο σε εμφάνιση, μοναδικό σε περιεχόμενο! Με αφιέρωση θερμή, δείγμα μακρόχρονης φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης. Γραμμένη με λυρική διάθεση, έκφραση θερμών χαιρετισμών από την ηρωική Κρήτη προς εμέ και τη Μακεδονία! Το έστειλε καλός φίλος, συνάδελφος, καταξιωμένος ποιητής και επί δεκαετίες δημοσιογράφος της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”, ο Βαγγέλης Κακατσάκης.

Τίτλος του έργου, στίχος από το γνωστό ριζίτικο, “Πότες θα κάμει ξεστεριά ….”! Έτσι, όπως διαβάζετε, με ξε, κρητική προφορά, στίχος γεμάτος παλμό και αγωνιστικότητα.

Πρόκειται για το ενδέκατο βιβλίο του Β. Κακατσάκη. Τα περισσότερα έργα του είναι ποιητικά. Έχουν ξεχωρίσει και έχουν γραφεί για αυτά πολλά επαινετά από ειδικούς αλλά και αναγνώστες που εντρυφούν στο είδος. Το τελευταίο έργο του συγγραφέα είναι συλλογή διηγημάτων. Επτά εξαιρετικών κειμένων. Στηρίζονται σε ιστορίες που άκουσε από τη γιαγιά του κυρίως, δουλεμένες περίτεχνα.

Ο λεξιλογικός πλούτος μεγάλος, τα κρητικά γλωσσικά στοιχεία ανθούν δίδοντας ξέχωρο χρώμα και άρωμα στην υπέροχη δέσμη των κειμένων. Ρήσεις και βιώματα από την καθ΄ ημάς πίστη και λατρεία, από την αγάπη για την Πατρίδα, από τον πόθο των υπόδουλων για Ελευθερία, από την πορεία της Κρήτης προς την “Ξεστεριά..”.

Πρόκειται για καλαίσθητη έκδοση του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαριδάκη με την υποστήριξη της καθημερινής εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” επ΄ ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Εντυπωσιακή εικονογράφηση, στο εξώφυλλο και πριν από κάθε διήγημα, του καλλιτέχνη Νίκου Μπλαζάκη και συμβολή πολλών άλλων στην υπέροχη έκδοση.

Κάθε διήγημα και μια ιστορία απλών ανθρώπων ή επώνυμων αγωνιστών. Δοσμένη με τρόπο που συναρπάζει, συγκινεί και εισάγει τον αναγνώστη σε γεγονότα που τον καθιστούν γνώστη μέρους της ιστορίας της Κρήτης. Έτσι, η κρυμμένη καμπάνα του πρώτου διηγήματος και το ανάκρουσμά της την ημέρα της Λαμπρής με την ευρηματικότητα του παπα – Μανόλη έγινε προάγγελος Ελευθερίας. Η αδούλωτη χήρα Μαριγώ στο δεύτερο διήγημα, προτίμησε το τέλος “…. στον γκρεμό που έχασκε μπροστά της …” από την ατίμωση. Ο σκληρός Εμίν – αγάς έπεσε από το βόλι του Θοδωρομανόλη, γιατί ο δεύτερος πίστευε πως “από τη μίζερη ζωή, χίλιες φορές καλλιά ΄ναι ο θάνατος” και η ιστορία του επιγράφεται “Ζωή και θάνατος”. Ακολουθεί “Η εκδίκηση”. Αναφορά στην εποχή που φημολογούνταν ξεσηκωμοί του ελληνισμού και σκέφτονταν ο Βασίλης ο Χάλης: Πως “…. η Κρήτη…. μπορεί να κακοπάθησε, να πλήγιασε, να μάτωσε, μα δε σάπισε, λογάριαζε γι΄ άλλη μια φορά να πάρει τ΄ άρματα και να σηκωθεί…”.

Η “καλόγρια” από το γένος του Δασκαλογιάννη που βρέθηκε στην Πόλη και κατηφόρισε στο Αιγαίο με τις δικές της περιπέτειες, όρισε “ τι πάει να πει χρέος”, φώναξε να ακουστεί το “ πατέρα …. είμαι η Μαρία σου …. που ύφανε τη σημαία του δικού σου Σηκωμού …”. Πολλά ωραία και συναρπαστικά στις αφηγήσεις, όπως η κοινωνία των Αχράντων Μυστηρίων το βράδυ της Ανάστασης από το παλικάρι που μπήκε στο ναό ως Χουσείν και βγήκε καπεταν – Μιχάλης. Τότε που το Χριστός Ανέστη έγινε η Κρήτη Ανέστη. Κλείνει η ωραία εξιστόρηση με τον “Εθελοντή”, “τον άγνωστο της μάχης του Βαφέ”, όπου έπεσαν επώνυμοι και άξιζαν στίχους σαν του Κάλβου τους αφιερωμένους στους Ιερολοχίτες του Δραγατσανίου.

Αντί για επίλογο, αφιέρωμα σε καπετάνιο του σογιού του Βαγγέλη, στον Θεοκλή Νικ. Κακάτση (Κακατσάκη, 1851-1926), αγωνιστή, εκλεγμένο πληρεξούσιο στην Επαναστατική Συνέλευση του Θερίσου. Η Σημαία του σε περίοπτη θέση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” και η προτομή του στη γενέτειρα των Κακατσάκηδων, στο Νίππος Χανίων.

Μπράβο Βαγγέλη! Ξέραμε πως είσαι ένας μεγάλος ποιητής. Το παραδέχτηκαν πολλοί. Με το τελευταίο βιβλίο σου μας φανέρωσες με τον καλύτερο τρόπο το Θείο τάλαντό σου και στον πεζό λόγο! Να είσαι καλά, καλά να είναι κι ό,τι αγαπάς για να μας δώσεις και άλλα υπέροχα της γραφής σου. Σ΄ ευχαριστούμε!

Σημείωση:Το βιβλίο διατίθεται από τα γραφεία της εφ.“Χανιώτικα νέα” Καραϊσκάκη 49, Χανιά, τηλ. 2821070563 https://www.haniotika-nea.gr

 https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/10220771482333089

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου