Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Γ2 ΤΑΞΗ 10ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 

Καλοί μου, φίλοι, Καλή Μεγάλη Εβδομάδα! 

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα, Κυριακή των Βαΐων αύριο, και Μεγαλοβδομάδα από μεθαύριο. Μεγάλη Δευτέρα - Μεγάλη μαχαίρα, Μεγάλη Τρίτη - Μεγάλη κρίση, Μεγάλη Τετάρτη - ο Χριστός εχάθη, Μεγάλη Πέμπτη - ο Χριστός ευρέθη, Μεγάλη Παρασκευή - ο Χριστός θα σταυρωθεί, Μεγάλο Σαββάτο - ο Χριστός στον τάφο...
Το οδοιπορικό της Μεγάλης εβδομάδας, σύμφωνα με το γνωστό παλιό τραγουδάκι. Το οδοιπορικό στις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας το θέμα του σημερινού Παιδότοπου. 
Συγγραφείς και ζωγράφοι του τα παιδιά της Γ2 τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων...
Να ’ναι καλά η δασκάλα τους η Κάτια Γκλαβά... Όντως υπέροχες οι εργασίες των Τριτακιών σου, καλή μου συναδέλφισσα! Να τα χαίρεσαι και να σε χαίρονται! Και στην Ανάσταση με το Καλό!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος



Μεγάλη Εβδομάδα
ονομάζεται η εβδομάδα πριν το Πάσχα και ονομάζεται «Μεγάλη γιατί μεγάλα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της, δηλαδή τα Άγια Πάθη, η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού

Η Εκκλησία για να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να συμμετέχουν στις Ακολουθίες, ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας. (π.χ. την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας).


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΑΡΧΑΚΗΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΖΟΝΑΚΗ





ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα του λόγο.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ


ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ


Η Μεγάλη Τρίτη είναι γνωστή για το τροπάριο της Κασσιανάς. Ειναι η τρίτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας σύμφωνα με τη Χριστιανική εκκλησία. Επιπλέον τη μέρα αυτή διαβάζονται και οι Παραβολές των Μορών Παρθένων και των ταλάντων .

Η Κασσιανή ήταν μια μοναχή της βυζαντινής εποχής που είχε μεγάλο χάρισμα να γράφει ύμνους.

Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές την αφιερώνουν στο καθάρισμα των σπιτιών.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ , ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΎΝΤΑ




ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ


Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μετάνοια αλλά και στην προδοσία, ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.Αναφέρεται η μετάνοια και η μεταστροφή της αμαρτωλής γυναίκας που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού.Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας,η προσευχή του Χριστού στο Όρος των Ελαιώνων και η προδοσία του Ιούδα είναι τα σημαντικά γεγονότα της Μεγάλης Τετάρτης.


ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΩΠΟΥΛΟΥ



ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ


Η μέρα είναι ιερή και η παράδοση δεν επιτρέπει να κάνουμε πολλές δουλειές εκεινη τη ημέρα.Είναι η μέρα που βάφουμε τα αυγά κόκκινα και το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού που σταυρώθηκε.Πολλές νοικοκυρές αυτή την ημέρα φττιάχνουν και τα πασχαλιάτικα κουλούρια.Επίσης την ημέρα αυτή οι νονοί πηγαίνουν στα βαφτηστήρια τους την λαμπάδα και άλλα πασχαλιάτικα δώρα.Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης πηγαίνουμε στην εκκλησία όπου έχει στολιστει με μαύρα και μωβ πανιά. Η λειτουργία κρατάει μέχρι αργά.Διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια που μας μιλούν για τα γεγονότα μέχρι και την Σταύρωση του Χριστού.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΝΓΚΕΡΟΥΝΤ


Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ


Στολίζουν οι νοικοκυρές τον επιτάφιο με καμάρι,

μα απ΄τα μάτια τους κυλούν δάκρυα με χάρη,

Η ζωή τους ομορφαίνει και τους καλομαθαίνει

να πηγαίνουν τα παιδιά τους στον επιτάφιο με καμάρι.


ΠΟΥΝΤΖΑ-ΓΑΛΑΝΑΚΗ - ΔΙΩΝΗ







Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ


Μεγάλη Παρασκευή σταυρώθηκες

Σκοτείνιασε ο κόσμος

Σεισμός μεγάλος έγινε

Και χάλασε ο τόπος



ΕΛΕΝΗ ΜΑΖΟΚΩΠΑΚΗ



Η ΣΥΚΙΑ

Μεγάλη μου Πέμπτη μαύρη

Με την άκαρπη συκιά σου

Που όταν ο Ιησούς σε ευλόγησε

Γέμισε τα κλαδιά σου !


ΚΑΤΙΑ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗ , ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ



Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια μελαγχολική μέρα. Οι γονείς μιλούν στα παιδιά τους για τη σημασία της ημέρας αυτής. Οι πιστοί εκείνη την ημέρα δεν κάνουν εργασίες , όπως να καρφώνουν ή να κουρεύονται Μικροί και μεγάλοι προσκυνούν το πρωί τον Επιτάφιο και το βράδυ αφου γίνει η περιφορά όλοι προσπαθουν να πάρουν ένα από τα λουλούδια που ήταν σρολισμένος , καθώς από παλιά πίστευαν ότι ήταν θαυματουργά. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το βράδυ μετα την περιφορά και τη Θεία Λειτουργεία καίνε ένα ομμοιωμα του Ιούδα το οποίο είχαν φτιάξει νωρίτερα τα νέα παιδιά της ενορίας.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ






Το στεφάνι του επιτάφιου

Το πρωί της  Μεγάλης Παρασκευής λέγεται και το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός.» που αναφέρεται στη σταύρωση του Χριστού. Τα κάλαντα αυτά λέγονται από ομάδες παιδιων στις γειτονιές. δυο κορίτσια ή ένα αγόρι και ένα κορίτσι κρατούν ένα στεφάνι που έχει πλεχθεί με λουλούδια και ύστερα θα τοποθετηθεί στον Επιτάφιο της ενορίας

Η λαμπροκουλούρα, τα καλιτσούνια

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα καλιτσούνια, τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες. Η λαμπροκουλούρα δεν έχει στη μέση τρύπα και στο κέντρο της μπαίνουν κανονικά τρία κόκκινα αυγά που συμβολίζουν την Αγία τριάδα.

ΜΕΛΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΜΑΡΙΛΙΖΑ


Το τελευταίο Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, λέγεται του Λαζάρου, γιατί αναστήθηκε ο Λάζαρος. Τα παιδιά λένε τα κάλαντα του Λαζάρουκαι οι νοικοκυρές φτιάχνουν ψωμάκια, τα λαζαράκια. Παλιά οι άντρες δεν πήγαιναν στα χωράφια γιατί πίστευαν πως ήταν γρουσουζιά.

ΣΤΑΜΠΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝ


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 16.04.2022) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου