Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ 

ΩΣ ΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ 



Είκοσι πέντε χρόνια Παιδότοπος... Απίστευτο, ακόμα και για μένα, όμως αληθινό. Στις 11 Απριλίου 1997 ο πρώτος... Μεγάλη η χαρά μου, όταν ο ιδρυτής και διευθυντής τότε των “Χανιώτικων νέων” Γιάννης Γαρεδάκης αποδέχτηκε και μάλιστα με ενθουσιασμό την πρότασή μου να “στήσουμε” σε μισή σελίδα, κάτω απ’ τη στήλη “Αυτός ο τόπος ο μικρός ο μέγας”, που είχαμε αρχίσει πριν από μια εβδομάδα με την Ευδοκία, μια ακόμα στήλη αποκλειστικά για παιδιά. 
Δική του, ωστόσο, η πρόταση να πάρει ο Παιδότοπος, ύστερα από τρεις μήνες ολόκληρη σελίδα. 
Κι αν έχω να πω γι’ αυτήν την πορεία! Ούτε λίγο ούτε πολύ στον χιλιοστό τριακοσιοστό(!) περίπου Παιδότοπο φτάσαμε το περασμένο Σάββατο και... ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ! Σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο το ρήμα. Χάριν των παιδιών με τα παιδιά αλλά και με τους δασκάλους τους, όπως και με όλους που τα αγαπούν και τα γνοιάζονται συνεχίζουμε...
Ανθός και καρπός του ΕΜΕΙΣ, βλέπετε, από γεννησιμιού της τούτη η στήλη, που στηρίζεται σ’ έναν στίχο του Λιβανέζου ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν που μας λέει ότι «Τα παιδιά έχουν δικές τους ιδέες» και το μόνο που θέλουν από τους μεγάλους είναι η αγάπη τους, «γιατί η ζωή δεν πάει προς τα πίσω και δεν σταματά στο χτες...». Ανθός και καρπός του ΕΜΕΙΣ και ο σημερινός επετειακός δισέλιδος Παιδότοπος - να ’ναι καλά όλοι που δούλεψαν γι’ αυτόν. 
Τίποτα άλλο εκ μέρους μου, τουλάχιστον προσώρας, εκτός από ένα μεγάλο, ένα από καρδιάς ευχαριστώ στις χιλιάδες των παιδιών και στις εκατοντάδες των μεγάλων για τις συνεργασίες τους, όπως και στους αναγνώστες όλων των ηλικιών της στήλης. Και βέβαια στον Γιάννη Γαρεδάκη που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετώ και απ’ αυτό το μετερίζι τη Δασκαλοσύνη, στον διευθυντή της εφημερίδας μας Παρασκευά Περάκη και την υπεύθυνη των “διαδρομών” Έλια Κουμή... Συνεχίζουμε!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 
δάσκαλος


(( πρώτος ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ, 11Απριλίου 1997, Τα παιδιά έχουν δικές τους ιδέες) 

ΣΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ “ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ”


Πώς περάσανε τα χρόνια! Φτάσαμε τα εικοσιπέντε!

Κι ο Παιδότοπος γιορτάζει! Φέτος, « πέντε επί πέντε»!


Και βαδίζει σταθερά και σκορπίζει με χαρά

ολοφώτεινες σελίδες, των παιδιών χρυσές ελπίδες

που γεμίζουνε το νου. Κήπος μοιάζει τ’ ουρανού.

Με λουλούδια, με πουλιά, με τραγούδια, με ωραία,

που στολίζουν με καμάρι τα «Χανιώτικα» τα «Νέα».


Και το λεν και τα παιδιά, με τραγουδιστή λαλιά

ο «Παιδότοπος να ζήσει» και να τα εκατοστίσει …

Βασίλης Γ. Χαρωνίτης (δάσκαλος – λογοτέχνης)

(Νίκος Μυλωνάκης, φοιτητής ΑρχιτεκτονικήςΠανεπ. Μακεδονίας. Ο παππούς και η γιαγιά κι αν διαβάζουν τον ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ) 

Ο Βαγγέλης Κακατσάκης, δάσκαλος, αισθαντικός ποιητής, διηγηματογράφος, χρονογράφος, δεμένος άρρηκτα με τον τόπο και τους ανθρώπους του, τιμημένος και αγαπημένος, επί 25 συναπτά έτη, κάθε Σάββατο στήνει κι από έναν πανέμορφο «Παιδότοπο» με έργα παιδιών και δασκάλων για παιδιά . Τα τελευταία χρόνια είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε κι εμείς με ποιήματα και ζωγραφιές. Χαρά και τιμή μας.

Ο «Παιδότοπος» των Χανιώτικων Νέων, μοναδικό δημοσιογραφικό είδος στην Ελλάδα, με τον τρόπο του, δίνει άλλες διαστάσεις στα πράγματα της καθημερινότητας των ανθρώπων. Αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο σφαιρικής έκφρασης, μια χαρούμενη, αισιόδοξη παρουσία και συμβάλλει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, δίνοντας συγχρόνως την ευκαιρία σε δασκάλους και μαθητές των Σχολείων μας να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Και να ομορφαίνουν τα Σάββατά μας χάρη στο ζήλο, τη δοτικότητα και κυρίως στην ποιητική διάθεση του Βαγγέλη Κακατσάκη.

Ένας «Παιδότοπος» 25 ετών σήμερα, ετοιμάζεται να καλωσορίσει την Πρωτομαγιά, να κάνει τόπο να περάσει η άνοιξη καταστόλιστη μ’ άνθια και μύρα, μοσχοβολούσα.


Ελένη Χωρεάνθη (δασκάλα – συγγραφέας)


(Αγγέλα Μάλμου, τ. σχολ. σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, συγγραφέας, ζωγράφος) 


Πώς βιώνει ένα παιδί της έκτης τάξης του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων -ένας μαθητής το μακρινό πλέον 1997- μια τέτοια ευκαιρία; Την ευκαιρία να γράψει μια ιστορία για ένα προσφυγόπουλο; Την ευκαιρία να βρει η ιστορία αυτή δημόσια διέξοδο σε έναν τόσο φιλόξενο «Παιδότοπο»; 


Ισως να μην αντιλαμβάνεται, εκείνη τη στιγμή, σε όλο του το μέγεθος το δώρο που του προσφέρεται. Ισως να κυριαρχεί περισσότερο το αίσθημα της λαχτάρας να εκφραστεί. Της αδημονίας να δημιουργήσει. Της περιέργειας να εξερευνήσει τα όρια των δυνατοτήτων του, τον ορίζοντα των συναισθημάτων του, τον ίδιο του τον εαυτό. 


Ισως κάπως έτσι να βίωσα την εμπειρία του «Παιδότοπου». Ήταν για μένα όντως ένα σημαντικό δώρο. Γιατί είχε τη δική του ξεχωριστή συμβολή στα θεμέλια της πορείας που ακολούθησα τα επόμενα χρόνια. Αν σήμερα είμαι δημοσιογράφος, αυτό οφείλεται βέβαια στις ευκαιρίες που κάποτε μου δόθηκαν για να μάθω να σκέφτομαι και να γράφω. Αν σήμερα ερευνώ τη ναζιστική βία σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, αυτό είναι βέβαια η φυσική συνέχεια της παιδικής ευαισθησίας που τότε έπλαθε μια ιστορία για ένα προσφυγόπουλο με ένα πηγαίο αντιρατσιστικό μήνυμα. Για μένα ο «Παιδότοπος» ήταν το πρώτο παράθυρο στο μέλλον.


Γιάννης Μπασκάκης, δημοσιογράφος (στον πρώτο Παιδότοπο το πρώτο του ρεπορτάζ)



Η έκδοση και κυκλοφορία ενός εντύπου και μάλιστα μαθητικού, είναι ένα γεγονός. Τώρα, αν η  έκδοση και κυκλοφορία γίνεται διά μέσου μιας μόνιμης στήλης εφημερίδας, είναι ένα διαφορετικό γεγονός. Στην περίπτωση όμως του Χανιώτικου <<Παιδότοπου >>που φιλοξενείται σε εβδομαδιαία βάση στα “ Χανιώτικα νέα” για 25 συναπτά έτη, με τον ίδιο επιμελητή είναι ένας άθλος πραγματικός. Τον παρακολουθώ ανελλιπώς και χαίρομαι και απολαμβάνω, κάθε εβδομάδα τους θησαυρούς που περιέχει.

Ο εμπνευστής και συνάμα επιμελητής, η ψυχή του Παιδότοπου, ο ίδιος, ο εξαιρετικός συνάδελφος, λογοτέχνης και ποιητής, ο Βαγγέλης ο Κακατσάκης.

Θυμάμαι, όταν και εγώ,πριν τη συνταξιοδότησή μου,έστελνα συνεργασίες μαθητών για μια δεκαετία, τη χαρά των μαθητών όταν φωτοτυπούσα τον Παιδότοπο και τον αναρτούσα στον πίνακα ανακοινώσεων του Σχολείου.

Τολμώ να συγκρίνω τον Παιδότοπο των Χανιώτικων νέων με το ιστορικό περιοδικό “Η Διάπλασις των Παίδων”και να τον βάλω ίσως και ένα σκαλί πιο πάνω, γιατί ο δικός μας που γράφεται σχεδόν αποκλειστικά από παιδιά κυκλοφορεί ανελλιπώς κάθε εβδομάδα και αυτό έχει μεγάλη σημασία!

Με εκτίμηση.

Μανιαδάκης Γεώργιος, συν/χος δάσκαλος

(Χριστίνα Γρηγοράκη, δασκάλα Δημ. Σχ. Καλυβών - ζωγράφος 

Επετειακός ο σημερινός «Παιδότοπος», 25 χρονών γίνεται και γιορτάζει! Κι εμείς θυμόμαστε!

Πόσος κόπος, πόση δημιουργικότητα, πόση λαχτάρα, πόση αγωνία, πόση συγκίνηση από τις

εργασίες μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν τυπωθεί στις σελίδες του!

Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων,

που συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό και ζωγραφιές, από «νηπιαγωγάκια» έως

λυκειόπαιδα, από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κι όχι μόνο.

Συγκεντρώνοντας αυτές τις δημοσιεύσεις, ο αναγνώστης θα μπορούσε να κάνει μια μικρή

«ιστορική» αναδρομή σε εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας, την τελευταία 25ετία…

Με την προσήλωση του Βαγγέλη Κακατσάκη, βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια! Που κάθε

εβδομάδα, φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με τα έργα των μαθητών και

εκπαιδευτικών προς δημοσίευση, για να έχουν οι αναγνώστες των «διαδρομών» μια όσο το

δυνατόν πληρέστερη εικόνα των σχολικών πεπραγμένων! Και βέβαια, χωρίς να παραλείπει να

επαινεί κάθε φορά την προσπάθεια μικρών και μεγάλων ενθαρρύνοντάς τους, παράλληλα, για

νέες δημιουργίες!


Χριστίνη Τζομπανάκη, νηπιαγωγός

(Ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ βρίσκει την άπλα του, 13 Ιουλίου 1997) 

Ταξίδι όμορφο, μοναδικό στον μικρόκοσμο των παιδιών. Με όχημα μια επαρχιακή εφημερίδα, τα “ Χανιώτικα νέα” καπετάνιο έναν φωτισμένο δάσκαλο και την παιδική αθωότητα να κλέβει την παράσταση. Αράδες πολύχρωμες που περιγράφουν γεγονότα γεμάτα αλήθειες και δίνουν πνοή στις εικόνες της καθημερινότητάς μας μ’ έναν τρόπο μοναδικό και αφοπλιστικό έτσι όπως ξέρουν μόνο τα παιδιά. Σκέψεις βαλμένες σε μια σειρά με προτεραιότητα τα «θέλω» τους, ταξιδεύοντας πάνω σε μικρά νέφελα. Τοπογραφώντας μια καλύτερη κοινωνία έτσι όπως εκείνα θα την ήθελαν. Ακόμα κι αν αυτό φαντάζει ουτοπικό, ας τα αφουγκραστούμε και σε μια δεύτερη ανάγνωση ας αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματά τους. Αξίζει να τους παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Ο «ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ» των Χανιώτικων νέων είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει για πολύ ακόμα το μακρύ ταξίδι του στον αντίποδα μιας κοινωνίας που άλλα προστάζει.

Ειρήνη Καλαϊτζάκη, καθηγήτρια Πληροφορικής στο Γυμνάσιο Βάμου




(Τα χελιδονίσματα στην Αγία Μαρίνα, 19 Μαρτίου2011) 



Ο αγαπημένος μας "Παιδότοπος" .είίναι ένας ιδιαίτερος χώρος πολιτισμού, με επίκεντρο τη διαθεματικότητα, με πηγές τροφοδότησης της μαθητικές δημιουργίες, από μεγάλα ή μικρά σχολεία, δημόσια ή ιδιωτικά, υπαίθρου ή πόλης, με ταχυδρόμους τους αξιόλογους μάχιμους εκπαιδευτικούς.

Ένας χώρος συνάντησης με φιλικό αντάμωμα ,του" Χθες " με το "Σήμερα".

Αναδρομές, ιστορικές προσεγγίσεις, περιηγήσεις, περιγραφές, ξεναγήσεις, λαογραφία, τοπική ιστορία, εφευρέσεις,, επικαιρότητα, μα και συναισθήματα, στίχοι, ζωγραφιές , σκίτσα, φωτογραφίες, φιγουράρουν κάθε Σάββατο στις πολύχρωμες σελίδες του.

Μια φωτεινή γέφυρα που καταφέρνει να ενώνει τις σκέψεις των αναγνωστών ,να ξυπνά αναμνήσεις και να εξάπτει τη φαντασία και τα ανεκπλήρωτα όνειρα.

Ένα μεγάλο σχολείο που επιβιώνει 25 χρόνια και θα συνεχίσει άλλα τόσα, γιατί έχει αξιόλογο εμπνευστή και μαέστρο, ένα πνευματικό ΆΝΘΡΩΠΟ ,ένα ΔΑΣΚΑΛΟ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΠΟΙΗΤΗ και ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, τον Βαγγέλη Κακατσάκη. Του οφείλουμε χιλιάδες "Ευχαριστώ", καθώς και στην εφημερίδα της καρδιάς μας τα “Χανιώτικα Νέα" που εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια τη μαγική του πένα.


Μαρία Κληματσάκη, δασκάλα, διευθύντρια 11ου Δημ. Σχ. Χανίων

(Ο 1.300όςΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ, 2 Απριλίου 2022) 

Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που τελείωσε το ταξίδι μας στο Δημοτικό, αλλά υπάρχουν κάποιες αναμνήσεις φυλαγμένες στο μπαουλακι της μνήμης που παραμένουν ανεξίτηλες και ζωηρές. Μια από τις πιο ξεχωριστές είναι ο αγαπημένος Παιδότοπος. Υπήρχε άραγε μεγαλύτερη χαρά για ένα μικρό μαθητή από το να δει το κείμενο του και τις ζωγραφιές του δημοσιευμένα στην εφημερίδα? Έτσι και εμείς, οι μικροί "δημοσιογράφοι" όπως μας αποκαλούσε ο αγαπημένος μας δάσκαλος κ. Βαγγέλης, κάθε φορά αγωνιούσαμε και πασχίζαμε να γράψουμε το πιο καλό "ρεπορτάζ", την πιο ξεχωριστή ζωγραφιά και να εκπροσωπήσουμε επάξια το αγαπημένο μας 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Μια ιδιαίτερη ανάμνηση ήταν το αφιερωμα που φτιάξαμε για τη βράβευση του περιοδικού του σχολείου μας "Ο κόσμος των παιδιών" στην Αθήνα το 2005. Ακόμα και σήμερα θυμόμαστε την περηφάνια που νιώσαμε όταν το είδαμε δημοσιευμένο στην εφημερίδα!

Ο Παιδότοπος είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας των σχολείων της πόλης μας, ένα θησαυροφυλάκιο φαντασίας και παιδικής αθωότητας και ευχόμαστε να συνεχίσει για πολλά πολλά χρόνια να ζωντανεύει τις σκέψεις και τα όνειρα των παιδιών.

Παιδότοπε σε ευχαριστούμε!!


Μανόλης Χαιρέτης, δάσκαλος& Γιώργος Χαιρέτης, φωτογράφος(παλιοί μαθητές 5ου Δημ. Σχ. Χανίων)






(Καλλιόπη Σταμπολάκη, Κωνσταντίνα Πέτρου, Άννα νικολουδάκη, Δημ. Σχ. Παζινού, Αναστασία Παπαναστασίου δασκάλα για τα εικαστικά) 


Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του Παιδότοπου, της στήλης των Χανιώτικων Νέων που επιμελείται ο κ. Βαγγέλης Κακατσάκης και είναι αφιερωμένη πρωτίστως στους μαθητές και μαθήτριες του τόπου μας! Και είναι αλήθεια ότι αυτή η γωνιά των Χανιώτικων Νέων είναι τόσο φιλόξενη που όποιος περάσει το κατώφλι της δύσκολα απομακρύνεται…

Απλός και περιεκτικός, σύγχρονος και παραδοσιακός, έχοντας την καθαρότητα και την ομορφιά της σχολικής τάξης, την αθωότητα και τα χρώματα των παιδιών αποτέλεσμα της στενής επαφής του με τη σχολική καθημερινότητα και την απτή πραγματικότητα, «Ο Παιδότοπος» αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια μια όαση όχι μόνο για μαθητές κι εκπαιδευτικούς αλλά για όλους όσους θέλουν ακόμα να ελπίζουν και να βλέπουν με συγκίνηση το παρελθόν, με υπερηφάνεια το παρόν και με αισιοδοξία το μέλλον. Κι έτσι σιγά-σιγά ο Παιδότοπος του κ. Βαγγέλη Κακατσάκη έγινε Παιδότοπος όλων μας, ο Παιδότοπος της Καρδιάς μας, μια ηλιαχτίδα ελπίδας στις δύσκολες και σκληρές ημέρες που διάγουμε! Γεμάτος εικόνες και βιώματα, μηνύματα κι αρώματα, με τοπικούς και χρονικούς διασκελισμούς γεφυρώνει χάσματα, ενώνει γενιές κι εποχές με ένα τρόπο μοναδικό, μαγικό, ευλογημένο. Χρόνια Πολλά Παιδότοπέ μας! Σ’ ευχαριστούμε…


Βαγγέλης Παγωνίδης, δάσκαλος 8ου Δημ. Σχ. Χανίων


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 9 Απριλίου 2022) 


https://www.haniotika-nea.gr/980711-2/





https://www.facebook.com/kakatsakes/?show_switched_toast=0&show_invite_to_follow=0&show_switched_tooltip=0&show_podcast_settings=0&show_community_transition=0&show_community_review_changes=0





2 σχόλια:

  1. Να τα κάνετε όσο γίνετ;αι περισσότερα και πιο ωραία από όσο ίσαμε τώρα. Ν αερίστε ακμαίοι, χαρούμενοι και με αισιοδοξία για ένα καλύτερο κόσμο. Με την ευκαιρία, σας ευχαριστώ για την υπέροχη συνεργασία, την αγάπη και την ανυπόκριτη φιλία σας. Και Αποχαιρετώντας σας, εύχομαι "Καλή συνέχεια!" στο κοινωνικό έργο που υπηρετείτε.. Με την εκτίμηση και την αγάπη μου. Ελένη Χωρεάνθη.🔴🔵🔴🔵🔴

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για τον εξαιρετικό, για άλλη μια φορά Παιδότοπο! Χρόνια Πολλά με δημιουργικότητα, φαντασία και παιδικά έργα! Βαγγέλης Παγωνίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή