Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

ΞΕΣΤΕΡΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Η "ΞΕΣΤΕΡΙΑ" ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ ... 

Γράφει ο Χάρης Στρατιδάκης *


Ας αφήσουμε όμως για λίγο το Ρέθυμνο κι ας μεταφερθούμε στα γειτονικά μας Χανιά, για να συναντήσουμε έναν ποιητή που δηλώνει ερωτευμένος δάσκαλος, παρότι συνταξιούχος, τον Βαγγέλη Κακατσάκη. Έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές από αυτή εδώ τη θέση σε βιβλία του, ποιητικά εκείνα. Οι ιδιότητές του δεν είναι μόνο αυτές: είναι επίσης συνεργάτης επί δεκαετίες στα «Χανιώτικα Νέα», με δύο εξαιρετικές στήλες, είναι επίσης συγγραφέας και εσχάτως διηγηματογράφος, με το φρεσκοτυπωμένο βιβλίο «Πότες θα κάμει ξεστεριά...». Το βιβλίο κυκλοφόρησε (κυκλοφορήθηκε ορθότερα, κατά τον ίδιο) από την εφημερίδα που διακονεί επί σειρά δεκαετιών, μέσω του θυγατρικού της «Μουσείου Τυπογραφίας». 

Πρόταση ανάγνωσης Ο λόγος του είναι όπως πάντα λιτός, λυρικός, με προσεκτική χρήση κρητικών ιδιωματισμών και με βαθιά συναίσθηση της ιστορίας. Στις εφτά ιστορίες του, τις οποίες είχε ακούσει από το στόμα της γιαγιάς του Στυλιανίτσας στο Νίππος Αποκορώνου, αποτυπώνονται οι αγώνες των προγόνων του και η ιστορία που έγραψαν εν τέλει μέχρι τον μεγάλο Σηκωμό. Να ευχηθούμε ο συγγραφέας του να είναι πάντα καλά και να πρεπίζει τον τόπο μας όχι μόνο με τους ευωδιαστούς βασιλικούς του αλλά και με τα μικρά κοσμήματά του, όπως το τελευταίο στο οποίο είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σήμερα

* επιτ. σχολικός σύμβουλος, Δρ Φιλολογίας 

(Ρεθεμνιώτικα νέα, 11 Μαρτίου 2022) 

(Ιδιαίτερα αγαπητική η αναφορά στην ΞΕΣΤΕΡΙΑ μου από τον γνωστό Ρεθεμνιώτη, ξεχωριστό Παιδαγωγό, διδάκτορα Φιλολογίας και συγγραφέα Χάρη Στρατιδάκη, που άφησε τη δασκαλική του σφραγίδα και στα Χανιά,  για τη ΞΕΣΤΕΡΙΑ μου στην στήλη του στην εφ. ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ. Από καρδιάς το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μου, Χάρη με τις πολλές τις χάρες ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου