Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Γ’ και ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ
ΣΕ ΠΟΙΟ ΖΩΟ ΜΟΙΑΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ 
 
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Σαν συνέχεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη -Μητέρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (5 Οκτωβρίου) στην οποία τα παιδιά φιλοξένησαν τους τετράποδους φίλους τους, μια άλλη στον σημερινό Παιδότοπο με τίτλο “Σε ποιο ζώο μοιάζω περισσότερο...”. Σχετικά κείμενα και σχετικές ζωγραφιές των Τριτακιών και των Εκτακιών του Σχολείου που ασχολήθηκαν με το θέμα συν δυο φωτογραφίες από την υποδοχή των ζώων, το περιεχόμενό του. 
Συγχαρητήρια και στον φίλο διευθυντή και υπεύθυνο των προγραμμάτων του Σχολείου και βέβαια στους δασκάλους και στα παιδιά. Ιδιαίτερα στα Τριτάκια και στα Εκτάκια για τα κείμενα και τις ζωγραφιές τους. Το όντι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρωτότυπο το θέμα που ασχολήθηκαν: 
Καλό Σαββατοκύριακο!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 
δάσκαλος
 

 
 
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κα μία γιορτή, υποδεχτήκαμε στο σχολείο τους τετράποδους φίλους μας, τα ζώα συντροφιάς που αποτελούν μέλη των οικογενειών των μαθητών μας. Μαθητές, δάσκαλοι, γονείς και οι φίλοι μας τα ζώα περάσαμε λίγες ώρες μαζί σ’ ένα ιδιαίτερο μάθημα γεμάτο αγάπη και τρυφερότητα. Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για τα δικαιώματα των ζώων, πώς πρέπει να τα φροντίζουμε, πώς να τα κοινωνικοποιούμε και πώς να τα προσεγγίζουμε πρώτη φορά.

Εμβαθύνοντας περισσότερο, οι μαθητές της Στ΄ και της Γ΄ τάξης επέλεξαν ένα ζώο, το οποίο αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα τους. Αντλήσαμε έμπνευση από το έργο του Φίλιπ Πούλμαν: Η Τριλογία του Κόσμου, όπου ζώα-μασκότ εμφανίζονται ως προέκταση της προσωπικότητας ή της ψυχής κάθε ανθρώπου. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι η διαφορετικότητα είναι πλούτος και ο αλληλοσεβασμός βασικό στοιχείο της συνύπαρξης και της συνεργασίας.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Κώστας Μανωλάκης


Αλεξάνδρα: Διάλεξα τον σκύλο γιατί πιστεύω ότι έχουμε αρκετά κοινά. Νοιάζομαι για τους γύρω μου και προσπαθώ να τους φτιάξω το κέφι. Είμαι πολύ ενεργητική και θέλω συνέχεια να κάνω κάτι. Επίσης γίνομαι υπερπροστατευτική απέναντι στους αγαπημένους μου και δεν αφήνω τίποτα να τους πληγώσει. Μπορεί να έχω λίγους φίλους, αλλά είμαι πιστή στη φιλία μας. Τέλος πάντα προσπαθώ να είμαι θετική και να χαμογελάω συχνά.

Σταυρούλα: Το ζώο που με αντιπροσωπεύει είναι η ζέβρα, επειδή έχει δύο χρώματα, το μαύρο και το άσπρο. Έτσι και εγώ πολλές φορές είμαι κάπως απόλυτη και βλέπω τα πράγματα ή μαύρα ή άσπρα. Πρέπει να μάθω ότι υπάρχει και το γκρι χρώμα. Επίσης η ζέβρα έχει ρίγες που φέρνουν ζάλη όταν κινείται. Όποιος την κυνηγάει, ζαλίζεται. Έτσι και εγώ κινούμαι όλη την ώρα και ζαλίζω όσους είναι γύρω μου.

 

 

Emmy: My picture of a tiger is about confidence, bravery, and strength, because a tiger is powerful and does not fear anything. I want to be this way.

Αλεξάνδρα: Θεωρώ ότι έχω πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την κουκουβάγια, όπως η ευκινησία και η αρκετά καλή ακοή. Οι κουκουβάγιες νοιάζονται για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους, αν και είναι αρκετά αντικοινωνικές. Επίσης αξιοποιούν τη διαίσθησή τους και παρατηρούν λεπτομέρειες. Τέλος,  αγχώνονται πολύ εύκολα, όπως κι εγώ. 

Cooper: I chose the peregrine falcon because I was always interested in them and I just find it so amazing that at their top speed, they can reach 240 miles per hour. I also chose this animal because of its high velocity. I consider myself a very fast person, so I can relate. I made its wings colorful because I am an artistic person and so I chose to make the wings colorful to express my love of art.

 

 

Χάρης: Η αλήθεια είναι ότι η μαϊμού ταιριάζει μ’ εμένα, γιατί μου αρέσει να φωνάζω ελεύθερα και να σκαρφαλώνω στα δέντρα. Επίσης είμαι πολύ αστείος και ενοχλητικός.

Φραντζέσκα:  Ένα από τα αγαπημένα μου ζώα είναι το ελάφι. Πιστεύω πως είναι ένα όμορφο και καλό ζώο και έχει πανέμορφα χαρακτηριστικά. Εκτός από τα κέρατά του έχει και μαλακό τρίχωμα. Είναι έξυπνα ζώα. Σχεδόν όλη τη μέρα την περνούν, ψάχνοντας για το κατάλληλο φαγητό. Για αυτόν το λόγο το επέλεξα. Για την εξωτερική τους ομορφιά αλλά και για τον τρόπο που σκέφτονται.

Λουκάς: Διάλεξα το άλογο, γιατί έχω άλογα στο σπίτι κι έχει συγκεκριμένη αξία για μένα. Αγαπώ τα άλογα πολύ, γιατί είναι πάρα πολύ γρήγορα και δυνατά. Είναι επίσης πανέμορφα. Τα περισσότερα άλογα που έχουμε είναι παιχνιδιάρικα και ζωηρά, όπως εμένα.

Adelaide: My dog is named Theo. Ηe is so cute. I love him so much, he licks me a lot! Theo would look so handsome in a suit!

Irene: Honey, Ηoney, stop biting me on my nose! You know that I love you and I like holding your toes!

Lilia: My cat, a cute cat!  I love her very much! Her name is Bella and she is my favorite pet to have!

 

Γεράσιμος: Η τσίτα είναι γρήγορη μα η καρδιά της δε χτυπάει δυνατά όταν τρέχει. Τα ζώα τρώνε και οι άνθρωποι τρώνε, τα ζώα διψάνε και οι άνθρωποι διψάνε. Οι άνθρωποι είναι γρήγοροι, αλλά η καρδιά τους χτυπάει όταν τρέχουν. Οι άνθρωποι με τα ζώα έχουν κάποια κοινά, αλλά δεν είναι ίδιοι. 

Μιχαέλα:   Εγώ είμαι όμορφη, η γάτα είναι όμορφη. Εγώ είμαι ξεχωριστή, η γάτα είναι ξεχωριστή. Εμείς αγαπάμε τις γατούλες και οι γάτες αγαπούνε εμάς.

Στέλλα: Το μικρό μου το σκυλάκι, τη γατούλα την καλή / το χοντρό το γουρουνάκι έχω μέσα στην αυλή. / Και τον γάιδαρο τον φίλο, που φωνάζει γκα γκα γκα / και χαλάει όλο τον κόσμο από τα ξεφωνητά.

  Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 12.11.2022)
 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου