Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

 "ΠΑΙΔΙ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙΣ"...

 

«Μεγάλος είσαι./ Κι αν περιμένεις/ γύρω ο λαός σου, γνωρίζοντάς σε,/ βάγια να στρώνει για να διαβαίνεις, παιδί που θα ’σαι!// Μεγάλος είσαι./ Κι αν το πιστεύεις,/ το μίσος που έρπει γυρεύοντάς σε,/ πως δε θεριεύει, κι όσο θεριεύεις,/ παιδί που θα ’σαι.// Μεγάλος είσαι./ Και θα πεθάνεις./ Και θα σε θάψουν. Και θα σου φτύνει/ κι ο τιποτένιος κι ο μπεχλιβάνης/ την τρανοσύνη.// Και θα πεθάνεις. Κι άλλο, το αστέρι/ της τρανοσύνης σου δε θα γίνει/ παρά κεράκι σε παιδιού χέρι που τρεμοσβήνει.// Μόνο το ανάθεμα που θα στήσει/ μια οργή στον ίσκιο, στα κόκκαλά σου,/ θα πάει σε ψήλος που θα θυμίσει/ το ανάστημά σου». Και το παραπάνω, αφιερωμένο στην Πηνελόπη Δέλτα, άτιτλο ποίημα του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά στον νου μου με αφορμή τις φετινές εκδηλώσεις για την 109η Επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, που άρχισαν προχθές με τη στέψη του ανδριάντα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πλατεία Ελευθερίας (πλατεία Δικαστηρίων) της πόλης μας. Μεγάλος και ως Άνθρωπος και ως Ηγέτης, παρά τα όποια λάθη του καταλογίζουν κάποιοι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μακράν ο μέγιστος των Ελλήνων πολιτικών.

“Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης”, ο τίτλος της μοναδικής στο είδος της βιογραφίας που έγραψε ο και συντονιστής του “βενιζελικού εμείς” σε πανελλήνιο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής). Για ένα έργο αναφοράς, καρπό συνθετικής εργασίας που προέκυψε έπειτα από συστηματική έρευνα και μελέτη σε βάθος της σχετικής βιβλιογραφίας που ξεκινά απ’ τη γέννηση του Εθνάρχη στις Μουρνιές και τελειώνει με την κηδεία του στο Ακρωτήρι και τον απόηχο του φευγιού του απ’ τη ζωή ο λόγος. Για μια βιογραφία που κυκλοφόρησε σε δυο τόμους 1152 σελίδων συνολικά από το Ίδρυμα και το βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ, το 2017, και σε τέσσερις τόμους απ’ την εφημ. “Καθημερινή” για τους αναγνώστες της, και που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, καθώς περιγράφει μια ζωή σε υπέρτατο βαθμό συναρπαστική.

“ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία”, ο τίτλος του διάρκειας 85 λεπτών

δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ (συμπαραγωγή του Ιδρύματος, της ΕΡΤ και της Long Run productions), που αναφέρεται στα γεγονότα της δεκαετίας 1913-1923, ξεκινώντας απ’ τον απόηχο των βαλκανικών πολέμων και καταλήγοντας στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, και παρουσιάστηκε χθες 1η Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στην κεντρική εκδήλωση για τη φετινή εκδήλωση της Ένωσης και με αφορμή τα 100 χρόνια απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για μια ταινία βασισμένη στην προαναφερθείσα βιογραφία του Εθνάρχη, που δίνει στον θεατή, όπως λέει και το σχετικό Δελτίο Τύπου «μια ξεκάθαρη εικόνα της περιόδου, ενώ αναδεικνύει με εμπεριστατωμένο τρόπο τα κίνητρα που ώθησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον αγώνα για τη Μικρά Ασία».

«Παιδί το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,/ όπως το βρεις κι όπως το δεις να μην το παρατήσεις./ Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα/ και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτυνε τη γη του»… Και ο Επίλογος απ’ το ποίημα του Κωστή Παλαμά “Πατέρες” (εδώ οι πρώτοι στίχοι του) στον νου μου, φτάνοντας στο τέλος τούτης της στάσης…

ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ  - ΟΥΑΝ ΜΥΡΙΖΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

 

 «Σαν πήραν τα τουφέκια τους οι ήρωες στην Κρήτη,/ το μήνυμα της Λευτεριάς μπήκε στο κάθε σπίτι.// Οι Κρητικοί πολέμησαν τους Τούρκους με ανδρεία/ με πάθος αγωνίστηκαν για την Ελευθερία». Στον απόηχο της 109ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα που γιορτάστηκε χθες σ’ όλο το νησί οι σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη. Δεν ξεχνά ποτέ η μαντιναδολόγος μας τους αγώνες που έκαμαν οι πρόγονοί μας για Λευτεριά, στις εθνικές μας επετείους!

 

Το όλο κλίμα “μυρίζει” εκλογές… Το ’πε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το “έδεσαν κόμπο” ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων. Και οι συν αυτώ και αι συν αυτοίς, βεβαίως βεβαίως. Γενάρης, Φλεβάρης, κοντά το εκλογοπανηγύρι, σου λένε. Για να δούμε τι λέει και το εκλογικόν σώμα που προς το παρόν κατά που φαίνεται άλλες μυρωδιές “ακούει”…

Χανιώτικα νέα ( Παρασκευή, 2.12.2022)

https://www.haniotika-nea.gr/paidi-to-perivoli-moy-poy-tha-klironomiseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου