Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΞΕΣΤΕΡΙΑ


ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ : “ΠΟΤΕΣ ΘΑ ΚΑΜΕΙ ΞΕΣΤΕΡΙΑ

(Εκδόσεις: Μουσείο Τυπογραφίας - Χανιώτικα νέα)

Γράφει η Εύα Μαζοκοπάκη*

  Γράφει η Εύα Μαζοκοπάκη*

Μόλις ολοκλήρωσα τη διηγηματική συλλογή του εκλεκτού συντοπίτη μας εκπαιδευτικού και λογοτέχνη κυρίου Βαγγέλη Κακατσάκη - που μού την πρόσφερε δώρο και τον ευχαριστώ από καρδιάς για αυτό- και ομολογώ πως πραγματικά νιώθω ευλογημένη που ο τόπος μου , διαθέτει ανθρώπους που προάγουν τον πολιτισμό, που υποκλίνονται στην παράδοση και κρατούν ακέραια στις μνήμες όλων μας ,την Κρητική ντοπιολαλιά μας.

Ο τίτλος του βιβλίου " Πότες θα κάμει ξεστεριά" δηλωτικός της αγάπης του συγγραφέα για το νησί του και την κρητική γλώσσα και παράδοση. Τίτλος που μυρίζει Κρήτη σε όλες της τις διαστάσεις και το επιβεβαιώνει στη συνέχεια και το περιεχόμενο του έργου.

Εφτά διηγήματα - αριθμός συμβολικός στη θεολογία, τη μυθολογία, την ιστορία - παίρνουν από το χέρι τον αναγνώστη και τον οδηγούν σε αναγνωστικές διαδρομές πολύτιμες και γεμάτες αλήθειες συναισθημάτων, αντιλήψεων, ηθών και παράδοσης αλλοτινών εποχών μιας Κρήτης που πόνεσε, πληγώθηκε, μαρτύρησε μα ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι και δεν λιγοψύχησε.

Διαβάζοντας τα εφτά διηγήματα περιπλανήθηκα στις ψυχές των ηρώων τους, τοποθετήθηκα χωροχρονικά στις ιστορίες τους, μίλησα μαζί τους την Κρητική γλώσσα και αφουγκράστηκα τους πόθους τους.


Παραθέτω ενδεικτικά κάποια μικρά αποσπάσματα ορισμένων διηγημάτων:

" Μα απόψε δεχόταν τη νύχτα σαν έναν παρεξηγημένο φίλο που έφτασε πια ο καιρός να μονιάσουν. Και στεναχωριόταν που ο φίλος αυτός αργούσε "

Από το διήγημα " Ζωή και θάνατος "

Ο γέροντας όρθωσε το καμπουριαστό κορμί του. Άστραψαν τα μάτια του και φώναξε αργά με τη σκληρή , ίδια σαν ποταμίσια πέτρα, φωνή του " Χτυπάτε εμένα πρώτα! Θα ρθει καιρός..." Τίποτα. Θυμάται πως ύστερα λιποθύμησε. Σαν συνήλθε είδε τους μισούς μοναχούς να πλέουν μέσα στο αίμα "

Από το διήγημα " Η εκδίκηση ".

" Στα μάτια του γιου της έβλεπε τον χαμένο της αδελφό , τους γονιούς της, τον άντρα της. Όχι! Δεν ήταν μόνο μάνα αυτή! Ήταν και γυναίκα και κόρη και αδερφή... Έσμιξαν όλες οι αγάπες απόψε, μπλέχτηκαν οι θύμησες ".

Από το διήγημα" Το τέλος ".

Όταν ένα βιβλίο σε κάνει να περιηγηθείς στα μονοπάτια του με δέος, αυτό για μένα σημαίνει πως το βιβλίο είναι εξαιρετικό.

Θερμά συγχαρητήρια κύριε Κακατσάκη για το βιβλίο σας αλλά και την ενεργό δράση σας στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα δημιουργικός και στη λογοτεχνική σας δράση και στην πολιτιστική.

Θερμά συγχαρητήρια για όλα.

Σας στέλνω την εκτίμηση και τον σεβασμό μου.

*Φιλόλογος – συγγραφέας 

 

(Χανιώτικα νέα" , 9.12.2022)

https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid0m8j8eF3Yg9gAA6SAsFVWdRbz1FeSBHKAi7ArKif8xkaPFwoZXs8C8Awem45XJ2AUl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου