Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ( 19.4.25) ΠΑΣΧΑ

Ε2 ΤΑΞΗ 13ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ 

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Καλοί µου φίλοι, Χριστός Ανέστη!
Στο κέντρο του σηµερινού Παιδότοπου µια κρητικής τεχνοτροπίας εικόνα της Ανάστασης του Χριστού. Γύρω - τριγύρω της σχετικά µε το Πάσχα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες κείµενα των παιδιών της Ε2 τάξης του 11ου ∆ηµ. Σχ. Χανίων διανθισµένα µε πασχαλινές ζωγραφιές τους. Μεγάλο Σάββατο σήµερα, κι όλοι µας, µικροί και µεγάλοι, ετοιµαζόµαστε ν’ ακούσουµε το «Χριστός Ανέστη!».
Να ‘ναι καλά η γνωστή στους αναγνώστες δασκάλα του τµήµατος Χρυσάνθη Αγίου και βέβαια οι µαθήτριες και οι µαθητές της για τις εργασίες τους.

Χρόνια πολλά, χρόνια αναστάσιµα σε όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος - λογοτέχνης


Τι γιορτάζουμε το Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού τρεις μέρες μετά τη Σταύρωσή του. Αρκετοί θεωρούν ότι η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από τη Μεγάλη Δευτέρα με βάση όμως την ορθόδοξη παράδοση ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων που θυμούμαστε την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Η Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζεται Εβδομάδα των Παθών. Ετυμολογικά η λέξη Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό «πασ’ά» και το εβραϊκό «πέσαχ» ( διάβαση) κάνοντας δηλαδή αναφορά στο πέρασμα του Χριστού από τον θάνατο στη ζωή. Γιώργος Τσουχλαράκης


Δημοθένης Τζιγκουνάκης 

Εβραϊκό Πάσχα

Το εβραϊκό Πάσχα είναι μια πολύ σημαντική γιορτή των Εβραίων και αφορά την απελευθέρωση του Ισραήλ από την Αίγυπτο που σημαίνει πέρασμα. Οι χριστιανοί πήραν το Πάσχα από τους Εβραίους αλλά του έδωσαν δικά τους στοιχεία εορτασμού. Την περίοδο του Πάσχα γιορτάζεται το πέρασμα του χριστού από τη γη, είναι η ζωή στην Ανάστασή του οπότε οι πιστοί προετοιμάζονται με νηστεία και προσευχή και αναπαριστούν αυτό το θείο δράμα την μεγάλη εβδομάδα. Ειρήνη Τραχαλάκη

Πασχαλινά έθιμα

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν οι καμπάνες καλώντας τους πιστούς στη στολισμένη με δαφνόφυλλα εκκλησία. Οι άνθρωποι φορούν τα καινούργια τους ρούχα και ανάβουν τις λαμπάδες τους με το άγιο φως, ακούγοντας τη λειτουργία της ανάστασης. Γυρίζοντας στο σπίτι τους σταυρώνουν με το άγιο φως το πάνω μέρος της εξώπορτας. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η δεύτερη ανάσταση και το ευαγγέλιο διαβάζεται σε 12 γλώσσες συμβολίζοντας την ενότητα των εθνών. Στα σπίτια μαζεύονται οι οικογένειες τρώγοντας αρνί και τσουρέκι, τσουγκρίζοντας αυγά. Γιορτάζοντας την ανάσταση του Χριστού στήνουν και χορό. Βασίλης Ψυλλάκης

Αθανασία Χριστινάκη 

Πάσχα σε διάφορες χώρες του κόσμου

Στο Όστερμπρουν της Ελβετίας έχουν ως έθιμο να διακοσμούν τα πηγάδια και τις βρύσες βάφοντας τις όψεις των πηγών και στολίζοντας τες με λουλούδια και αυγά του Πάσχα. Ως έθιμο ξεκίνησε από την Φραγκονική Ελβετία τον δεύτερο αιώνα. Στην Αγγλία ως παράδοση έχουν να ντύνεται ένας ενήλικας, λαγός και να κρύβει παντού πασχαλινά αυγά,ώστε αργότερα τα παιδιά να τα ψάξουν να τα βρουν και να τα βάλουν σε ένα καλαθάκι που κρατάνε. Επίσης ψήνουν τσουρέκια με σταφίδες και έπειτα τα γεμίζουνε με άσπρη σοκολάτα. Μια ακόμα παράδοση τους είναι να κατρακυλούν αυγά από έναν λόφο μέχρι να σπάσουν. Στη Σουηδία το Πάσχα τα αγοράκια ντύνονται παππούδες και τα κοριτσάκια μάγισσες ή γιαγιάδες, χτυπούν τις πόρτες στη γειτονιά, εύχονται καλό Πάσχα και οι γείτονες τους δίνουν γλυκά ή χρήματα. Στη Ρωσία τη μεγάλη Παρασκευή ψήνουν τσουρέκια, μπισκότα και το παραδοσιακό τους κέικ. Μετά την ανάσταση ανάβουν φωτιά γύρω από την εκκλησία και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία το Μεγάλο Σάββατο οι άντρες βρέχουν τις γυναίκες τους με νερό. Το Πάσχα στη Γαλλία τα αυγά είναι πρωταγωνιστής των γαλλικού εθίμου. Στην πόλη Χακς κατασκευάζουν μια τεράστια ομελέτα με τεσσεράμισι χιλιάδες αυγά. Γιώργης Σπανάκης,Γιώργος Μπουρδαντωνάκης, Κώστας Μαλανδράκης


Μάγια Κοκολαντωνάκη 

Μαγειρίτσα

Υλικά 1 συκωταριά από μικρό αρνί,1 αντεριά από μικρό αρνί, 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια, 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 μαρούλια , 1 ματσάκι άνηθο, 2 φλιτζάνια ζωμό, κρέατος, 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ Για το αυγολέμονο : 2 αυγά, 2 λεμόνια ,Αλάτι-πιπέρι Εκτέλεση Πλένουμε και ζεματίζουμε για 10 λεπτά τα έντερα και τη συκωταριά. Ψιλοκόβουμε τα εντόσθια και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια και μετά το ζωμό κρέατος. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Βάζουμε τον άνηθο, το μαρούλι, το ρύζι, τα πράσινα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Για το αυγολέμονο χτυπάμε τα ασπράδια και μετά προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε λίγη μαγειρίτσα στο αυγολέμονο να πάρει τη θερμοκρασία της σούπας και τέλος ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα. Ραφαήλ Σκαράκης


Μαριλένα Ανδρεαδάκη 

Κουλουράκια Πασχαλινά

Υλικά 5 αυγά,900 γρ βούτυρο, 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι γάλα (χλιαρό), 1 φακελάκι αμμωνία, 1 φακελάκι baking powder, 3 βανίλιες. ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 2 κιλά περίπου αλεύρι γ. ο. Χ, 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψει και στην συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο χλιαρό γάλα ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα με τα αυγά την ζάχαρη και το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά ενώ το έχουμε κοσκινίσει προσθέτουμε το baking powder και τις βανίλιες. Ζυμώνουμε πολύ καλά και πλάθουμε το μείγμα είτε στο χέρι με δικά μας σχέδια είτε σε μηχανή χειρός. Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά στον αέρα (δύο δύο ταψιά) στους 180 βαθμούς.

Πηγή Ντόβα

Χρυσή Ξανθουδάκη 

Χανιώτικα νέα (Μ. Σάββατο, 19.4.2025) 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου