Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Ολοι έχουμε να θυμούμαστε
Πλήθος κόσμου στον “Χρυσόστομο” την προηγούμενη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, στην τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης στον από Κυδωνίας και Αποκορώνου αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο Αθανασιάδη. Κλήρος και λαός. Ανθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξης. Πολλοί, πάμπολλοι, ήταν βλέπετε εκείνοι που θεώρησαν χρέος τους να τύχουν στην περί ου ο λόγος εκδήλωση.
Οχι απλά και μόνο για να δηλώσουν την παρουσία τους αλλά κυρίως για να χαιρετίσουν δια χειραψίας στο τέλος τον για 32 τόσα χρόνια ποιμενάρχη τους και να πάρουν την ευλογία του. Να του πούνε ότι βρίσκεται πάντα στο σαλόνι της καρδιάς τους, όπως ένας καταδικός τους άνθρωπος. Οτι του έχουν απονείμει ο καθένας τους ξεχωριστά το δικό του χρυσό μετάλλιο. Για το σύνολο έργο του στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ένα έργο γνωστό ακόμα και στις πέτρες αυτού του τόπου, σαν προϊόν ανύστακτης έγνοιας και ασύνορης αγάπης.
Μα και για το ξεχωριστό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν έναν χωριστά. Ολοι έχουμε πολλά, ο καθένας τα δικά του, να θυμούμαστε από τις διαπροσωπικές σχέσεις μαζί του. Εναν καλό λόγο, ένα εγκάρδιο χαμόγελο, ένα φιλικό κτύπημα στην πλάτη, μια θερμή χειραψία, ένα τηλεφώνημα σε ώρα δύσκολη, την ορθάνοικτη θύρα της καλοσύνης του.
Πώς να φύγουμε απ’ τον “Χρυσόστομο”, πριν τον χαιρετίσουμε λοιπόν, πριν του πούμε τα κατάπολλα ευχαριστώ μας; Και βεβαίως πριν ξαναδιαβάσουμε στα μάτια του την συνεχιζόμενη για όλους μας ανύστακτη, έγνοια του...

Τα βουνά της πατρίδας μου
Οταν δεν πάνε οι Αθηναίοι στα βουνά, πάνε τα βουνά στους Αθηναίους. Ιδιαίτερα ευρηματικός ο υπότιτλος της έκθεσης του διεθνούς φήμης Ελληνα ζωγράφου και αρχιτέκτονα καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη, με θέμα “Τα βουνά της πατρίδας μου” που οργανώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων στον εκθεσιακό χώρο του σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα, από τις 15 μέχρι και τις 28 Μαρτίου τ.έ. Και επικοινωνιακά, αλλά και κυρίως για λόγους ουσίας. Με την έννοια ότι οι Αθηναίοι, που οι σύγχρονοι ρυθμοί της ζωής τους κάνουν να ξεχνούν, ότι το περιβάλλον είναι το κοινό μας σπίτι, το οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε, θα ακούσουν το “καμπανάκι” που χτυπά ο Ευθύμης Βαρλάμης μ’ αυτό του το έργο. Θέλοντας και μη χρησιμοποιούν το Μετρό, βλέπετε. “Μια χούφτα γη μας φτάνει για να γεννηθούμε και να ταφούμε, λένε οι Σαρακατσάνοι. Τί να τα κάνουμε τα πέτρινα σπίτια και τα παλάτια; τ’ αλλάζουμε με τα δέντρα μας και τον αγέρα του λόγγου; Οχι βέβαια”. Αυτά γράφει, μεταξύ των άλλων στην σχετική εντυπωσιακή έκδοση που έχει κυκλοφορηθεί στον πρόλογό του ο καθηγητής Βαρλάμης. Το καμπανάκι που είπαμε. Και το οποίο δεν χτυπά, βέβαια, μόνο για τους Αθηναίους...

Αλλη μια αποστολή αγάπης
Αλλη μια αποστολή αγάπης, συμπαράστασης, ζωής και ελπίδας από την ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας στο χωριό Γραίκα Ηλείας, ένα χωριό που το κατέκαψε η καταστροφική δύναμη της φωτιάς τον Αύγουστο του 2007.
Στην πρώτη επίσκεψή τους τρεις μήνες μετά την καταστροφή, τα μέλη του κινήματος της Αγάπης της περί ης ο λόγος Ενορίας, έχοντας πάντα επικεφαλής τον ιερατικό προϊστάμενο του Ναού, παπά Αντώνη Σαπουνάκη, πρόσφεραν 6.000 ευρώ στα άτομα που κάηκαν τα σπίτια τους και 4.000 ευρώ για τον πυρόπληκτο ναό της Αγίας Παρασκευής. Στη δεύτερή τους επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Φλεβάρη τ.έ., πρόσφεραν για να μοιραστούν στους μόνιμα διαμένοντας πυρόπληκτους Γραικέους 2.030 δενδρύλλια ελιάς, σαν δείγμα παντοτινής θύμησης.
Η κίνηση αυτή της ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εκτός του ότι αποτελεί προσπάθεια αγάπης, συμπαράστασης, ζωής και ελπίδας, έρχεται να αποτελέσει άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα της αγάπης της τοπικής μας εκκλησίας στους πυρόπληκτους κατοίκους της Τριφυλλίας και της Ολυμπίας, σημειώνεται, μεταξύ των άλλων, σε σχετικό δελτίο Τύπου. Κι αν είναι ειδική στην κατασκευή τέτοιων κρίκων αγάπης η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Νέας Χώρας!

>> τυπώστε αυτό το άρθρο
Χανιώτικα Νέα(09.03.09)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου