Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ της πόλης μας θα οδηγούν απόψε το βράδυ, εκεί γύρω στις 7, στο Μεγάλο Αρσενάλι, όπου η εφημερίδα μας οργανώνει εκδήλωση για τον Μιχάλη Γρηγοράκη που έφυγε για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, πέρυσι 5 Μαΐου.
ΟΡΘΟΣΤΑΤΟΥΝΤΑ και ορθοβαδίζοντα τον θυμούμαστε στα μονοπάτια της λαογραφίας στους μαιάνδρους της λογοτεχνίας, στις ατραπούς της ιστορίας, στα πέλαγα της δημοσιογραφίας, και βεβαίως στην καθημερινότητα της εφημερίδας, τον Μιχάλη Γρηγοράκη. Ωραίο ως Ελληνα, σεμνό και ταπεινό, έτσι ως υπήρξε. Ταγμένο στις Θερμοπύλες του Χρέους, απέναντι σ’ αυτούς που έφυγαν και σ’ αυτούς που θα ’ρθουν.
ΔΥΣΚΟΛΟ και απλησίαστο τον νόμιζαν αυτοί που δεν τον ήξεραν. Μια καρδιά χαμογελαστή ήταν για όλους όσοι τον πλησίαζαν και τον γνώριζαν από κοντά. Ο Γρηγοράκης έμοιαζε με το κάστανο. Μέσα στην κουβάρα που νόμιζες πως θα σε τσιτώσει μια ψίχα ψυχούλα άλλο πράμα σε περίμενε.
ΚΙ ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ λίρες να χύσεις μπροστά του ο Γρηγοράκης ούτε που θα γυρίσει να τις δει. Θα έχει εξαφανίσει ωστόσο εν ριπή οφθαλμού το όποιο στρατσόχαρτο σου πέσει. Στο περίπου τα λόγια του και εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας μας Γιάννη Γαρεδάκη για τον από ιδρύσεως των Χανιώτικων νέων συνοδοιπόρο του. Τέτοια ήταν η συλλεκτική “μανία” του Μιχάλη.
ΚΟΙΝΟΣ ΕΞ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΟΥ πλούτος το έργο που μας άφησε φεύγοντας ο Μιχάλης Γρηγοράκης. Τα 22 συν 1 βιβλία του (για να συμπεριληφθεί στον μακρύ κατάλογο των βιβλίων του και το “Χανιώτικες Φυσιογνωμίες” που μόλις κυκλοφορήθηκε από τα “Χανιώτικα νέα” όπως και τα περισσότερα). Οι έτοιμες αδημοσίευτες δουλειές του που καλύπτουν όλα τα είδη του λόγου (ποίηση, διηγήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα, κριτικά δοκίμια κ.τλ.) και που περιμένουν να γίνουν βιβλία. Οι χιλιάδες δημοσιεύσεις στα “Χανιώτικα νέα”.
ΠΟΥ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ η ζωή και το έργο του Μιχάλη Γρηγοράκη σε 24 σελίδες εφημερίδας! Με αφορμή το ένθετο αφιέρωμα που κυκλοφορήθηκε και που θα δοθεί απόψε στο Μεγάλο Αρσενάλι, η αναφορά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Συντηρητικός και προοδευτικός ταυτόχρονα. Η ποίηση του Μιχάλη Γρηγοράκη με αναφορές στον Κ.Π. Καβάφη, στον Γιώργο Σεφέρη, στον Κωστή Παλαμά, στον Γιάννη Ρίτσο και στον Οδυσσέα Ελύτη. Και οι δύο αυτοί τίτλοι θα μπορούσαν να στεγάσουν την εισήγησή μου στην αποψινή ημερίδα για τον Μιχάλη Γρηγοράκη. Τελικά επέλεξα έναν άλλο. “Εν αρχή ην ο ποιητής Γρηγοράκης”.
HTANE ΞΑΠΛΑ κάτω από ’να πλάτανο ο Θοδωρομανώλης και φχαριστιούνταν ησυχάδα και ξεκούραση. Μιας κοπανιάς ακούει από παρέκει τον ανηψιό του και του φωνιάζει: “Μπαρμπα Μανώλη, μπάρμπα Μανώλη...” Μα εκείνος μιλιά. Ο ανηψιός του ξαναφωνιάζει μα ο Θοδωρομανώλης άχνα. Ο ανιψιός αγανακτεί, βάνει τσι παλάμες του χωνί και ξαναφωνιάζει: “Καπετά Μανώλη...” Κι ως να τ’ ακούσει αυτός δίνει μια και του κάνει: “Ορισε μπρε πεζεμβέκη... Και γιάντα δε μιλείς από ξαρχής ντρέτα...”. Από τις “Εύθυμες Κρητικές Ιστορίες του Μιχάλη Γρηγοράκη.
“Αν θέλεις η ειρήνη/ ν’ απλώνεται παντού με σιγουριά/ κι άφοβα ν’ αντροπατά τα διάσελα του κόσμου/ γίνε σύντροφος/ φρουρός πολεμιστής/ γίνε αυτός που θα μπορεί/ με λόγια και με πράξεις/ να κρατάει την αιώνια λάμψη της./ Τους εχθρικούς κόσμους/ που γύρω θα μουγκρίζουν/ αψήφα τους/ και μη διστάζεις/ να είσαι ριψοκίνδυνος/ φτάνοντας ακόμα/ και στην αυτοθυσία,/ αν θέλεις η ειρήνη/ σα διαμαντόπετρα τη γη μας να στολίζει!”
Άτιτλο, αδημοσίευτο ποίημα του Μιχάλη Γρηγοράκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http: petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Χανιώτικα Νέα(28.03.09)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου