Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ της Παναγίας απόψε κι επιστροφή στην εποχή της παιδικής αθωότητας. Τότε που βλέπαμε τον Πρωτοστάτη Αγγελο να κατεβαίνει απ’ τ’ αριστερό παραπόρτι του τέμπλου, να στέκεται μπροστά στην εικόνα της και να της λέει το χαίρε.
ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ σε προτελευταία ανάλυση έχουμε ένα παιδί στο βάθος της ψυχής μας. Προπάντων όσοι έχουμε περάσει τα “ήντα”. Μόνο που τις περισσότερες φορές σχεδόν όλες, σε τελευταία ανάλυση δεν τον αφήνουμε να βγει στον ήλιο του συνειδητού κόσμου.
ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΝ ο Καραμανλής με τον Παπανδρέου και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για τα αυτονόητα. Αυτονόητο αν όσα θεωρεί αυτονόητα ο ένας τα θεωρούν αυτονόητα ο άλλος και οι παράλλοι.
Σ’ ΑΥΤΗΝ “ΤΗΝ ΧΩΡΑ που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα/ που κοκκινίζει η σταφυλή/ και θάλλει η ελαία”, τα αυτονόητα δεν υπήρξαν και ούτε πρόκειται να υπάρξουν ποτέ αυτονόητα. Ας το θεωρήσουμε αυτό τουλάχιστον αυτονόητο.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΟΖΕ Μανουέλ Μπαρόζο στον Χοακίμ Αλμούνια και από τον Χοακίμ Αλμούνια στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ζητιανεύοντας. Δώστε και σώστε! Για την φουκαριάρα... την οικονομία μας, καλοί μας άνθρωποι!
ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΜΟΥ! ο ένας. Τον μισθό μου! ο άλλος! Την σύνταξή μου! ο παράλλος. Μη σκούζετε βρε! Ξέρετε πόσες θέσεις golden boys σας περιμένουνε;
BΑΣΤΑ ΜΕ να σε βαστώ ν’ ανεβούμε το βουνό. Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Προς το παρόν δύο μόνο παροιμίες. Ισα ίσα για να πορευτούμε μέχρι να βρούμε τις κατάλληλες για την περίοδο που διανύουμε.
ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ τελικά ο Νικήτας Κακλαμάνης από την προεδρία της ΚΕΔΚΕ; Μια ερώτηση κάνω, στοίχημα πάντως δεν βάζω.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕ ΛΕΩ, μια λύση, όχι πάντως η μοναδική, είναι και η ιδιωτική αποθεματοποίηση του ελαιολάδου. Εγώ επιμένω, για παράδειγμα, ν’ αγοράζω κατσιγάρους. Το ‘γραψα και προ ημερών πλην όμως... μ’ έγραψε κανονικά ο ΣΕΔΗΚ...
ΑΦΟΥ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ έφερε ισοπαλία εκτός έδρας με την Βιγιαρεάλ για το Τσάμπιονς Λιγκ και αφού ο Πανσερραϊκός νίκησε εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο Ελλάδας, τότε ο Πανσερραϊκός αν έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ σίγουρα θα νικούσε εντός έδρας την Βιγιαρεάλ. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι τί θα κάνει ο Παναθηναϊκός. Αγωνία κι αυτή!
ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ δείχνουν τα πράγματα δεν θα αργήσει η ανακήρυξη (;) του Βασίλη Παλαιοκώστα σε εθνικό ήρωα. Τι εθνικός δραπέτης, τι εθνικός ήρωας!
ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΩΤΗΣΕ τον Επαμεινώνδα τον στρατηγό των Θηβαίων ποιον θεωρούσε ανώτερό του, τον Χαβρία, τον Ιφικράτη που ήταν συνάδελφοί του ή τον εαυτό του. Ο Επαμεινώνδας απάντησε χαριτολογώντας: “Προτού αποφανθώ πάνω σ’ αυτό το ζήτημα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε πεθάνει και οι τρεις”.
“Χαίρε θρόνε πυρίμορφε του Θεού,/ χαίρε κόρη καθέδρα βασιλική,/ κλίνη πορφυρόστρωτε, χρυσοπόρφυρε θάλαμε,/ χλαμύς αλουργόχροε, / τιμαλφέστατον τέμενος,/ αστραπηφόρον άρμα,/ λυχνία πολύφωτε./ Χαίρε Θεοτόκε,/ δωδεκάτειχε πόλις,/ και πύλη χρυσήλατε,/ και παστάς αγλαότροφε/, αγλαόχρυσε τράπεζα,/ θεοκόσμητον σκήνωμα./ Χαίρε ένδοξε/ Νύμφη ηλιοστάλακτε./ Χαίρε μόνη ψυχής μου ευπρέπεια”. Θεοτόκιον Ιωάννου Μοναχού.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(Petaxta.blogspot.com)
Βαγγέλης Κακατσάκης
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου