Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ακούστε τα καινούργια/ μ’ αυτά που θα σας δώσουνε παίρνετε δυο κουλούρια. Σε ρόλο τελάλη της στήλης ο Ηλίας Σταματάκης, ποιος άλλος; Απ’ την Πέμπτη μου ‘στειλε την μαντινάδα, μόλις σήμερα βρήκε θέση. Μπαγιάτεψαν τα κουλούρια, Ηλία, αλλά θα τα φάμε. Τι να κάνουμε, κακή κι η πείνα!
ΜΗΔΕΝ ΔΙΑ ΜΗΔΕΝ δεν κάνει μηδέν αλλά αόριστο, μου είπε φίλος λογιστής, καθημερινός φανατικός αναγνώστης της στήλης, αναφερόμενος στο πρώτο πεταχτό της Παρασκευής 20 Μαρτίου. Κανένα πρόβλημα, του είπα. Δεν χάνω τίποτα να γράψω ότι το πηλίκο που βρήκε ο δημόσιος υπάλληλος διαιρώντας το μηδέν της αύξησης με το μηδέν της κατανάλωσής του είναι αόριστο.
ΣΕ ΡΟΛΟ ΜΠΑΡΜΠΑ απ’ τη... Μεθώνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης στη συνάντηση που είχε με τους αγρότες της Κρήτης. Όπως προβλέπονταν. Σιγά που θα έπαιζε τον ρόλο του μπάρμπα από την Κορώνη που δεν προβλέπονταν εξάλλου.
ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΑΚΗΔΕΣ - ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΔΕΣ (αυτή κι αν είναι συμμαχία!) εναντίον Χατζηγάκηδων. Στην επίθεση οι ενωμένες κρητικές δυνάμεις, στην άμυνα οι κυβερνητικές. Πάντως γκολ δεν σημειώθηκε. Μηδέν μηδέν έληξε ο αγώνας που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και σε απευθείας σύνδεση.
ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΕ Ο ΜΠΑΡΜΠΑΣ από την Μεθώνη. Αυτό το έργο θα παρακολουθήσουμε τώρα. Μια παραγωγή των αγροτών της Κρήτης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, σκληρή δουλειά, γρήγορα αποτελέσματα; Όχι βέβαια. Γρήγορα λόγια, λίγη δουλειά, σκληρά αποτελέσματα. Από τον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο η παρέμβαση.
ΤΟ ’ΠΕ Η ΔΕΝ ΤΟ ’ΠΕ ο πρωθυπουργός ότι αν χάσει τις βουλευτικές εκλογές θα παραιτηθεί από αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας; Κι αν το ‘πε, το ‘πε, το εννοούσε ή του ξέφυγε;
ΑΛΗΘΕΙΑ ΗΘΕΛΑ να ξέρω πόσοι μαθητές και πόσες μαθήτριες της Γ’ τάξης, των γυμνασίων του Νομού μας συμμετείχαν στον φετινό μαθητικό διαγωνισμό για τον Ελ. Βενιζέλο. Ετσι από περιέργεια.
ΕΧΩ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ από τα μυθιστορήματα του Ασίμοφ, ιδιαίτερα τα πρώτα. Στα πρώτα μυθιστορήματα του Ασίμοφ οι κοινωνικοί επιστήμονες έσωζαν πολιτισμούς. Μου άρεσε αυτό και ήθελα να κάνω το ίδιο. Βέβαια, διαπίστωσα ότι η διάσωση πολιτισμών δεν λειτουργεί στην πράξη τόσο καλά όσο στα μυθιστορήματα, αλλά συνεχίζω να προσπαθώ”. Πολ Κρούγκμαν.
ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟ των Χανιωτών και των Χανιωτισσών που επιμένουν να γράφουν ποίηση και οι: Αντώνης Χαρχαλάκης, Μανούσος Δασκαλάκης, Κωστής Μποτωνάκης, Μαρία Ζαβιανέλη... Και βέβαια ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης, που ναι μεν γεννήθηκε στην Ασίνη της Αργολίδας, πλην όμως, εμείς τον θεωρούμε και δικό μας, ως μετέχοντα χρόνια πράγματα.
Μ’ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΤΑ παραλίγο να ξεχαστώ. 25η Μαρτίου αύριο, Συνέλληνες. Μήπως τη σήμερον ημέρα, έχομε ανάγκη από ένα νέο 1821; Καθόλου ρητορική η ερώτηση...
ΣΥΧΝΑ ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ που δεν τους συμπαθούσε και τόσο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους να γνωρίσουν τον αυτοδίδακτο και τρομερό στρατηγό των ελληνικών στρατευμάτων. Εκείνος, ωστόσο τους απέφευγε, λέγοντας στους καπεταναίους του: “Είναι καλύτερα να μας ακούν παρά να μας βλέπουν οι ξένοι”.
“Ακρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει·/ λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει./ Τα μάτια η πείνα εμαύρισε· στα μάτια η μάνα μνέει·/ στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:/ «Ερμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ’ έχω ‘γω στο χέρι;/ Όπου συ μου γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει»”.
Από τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους”
του Διονυσίου Σολωμού
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Βαγγέλης Κακατσάκης
>> τυπώστε αυτό το άρθρο
(Χανιώτικα Νέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου