Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΟ ΣΠΙΤΙ γέμισε τριζόνια! Η διαπίστωση του Ποιητή. 'Αν και οι Βησιγότθοι, θα ’πρεπε να μου θυμίσουν τους βάρβαρους' του Καβάφη, περιέργως θυμήθηκα 'Τα τριζόνια' του Σεφέρη, μου έγραψε σε σχόλιό του, προχθές, στη σελίδα μου στο φέισμπουκ ο φίλος μου Παναγιώτης Αλεβαντής απ’ τις Βρυξέλλες. Με αφορμή το απόσπασμα απ’ το ποίημα 'Βησιγότθοι' του Μιχάλη Κατσαρού.
ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ πέρασε, όπως πέρασε στη Βουλή χθες, ενώ εκτός Βουλής παιζόταν το γνωστό έργο 'Κουκουλοφόροι - Αστυνόμοι', μέσα σε μια κόλαση χημικών και ο Εφαρμοστικός Νόμος θα περάσει επίσης, κατά που προβλέπεται, όπως περάσει.
Εκτός κι αν έρθουν, για να κρατήσω, συγγνώμη για την έκφραση, πισινή, τα πάνω-κάτω. Σε επίπεδο κόσμου πάντως, ούτε λόγος να γίνεται. Αυτό δα έλειπε. Οχι και σφάξε με αγά ν’ αγιάσω...
ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ βαθύ κι επικίνδυνο το ρέμα που έχουμε να διαβούμε, που μας έβαλαν εκόντες - άκοντες να διαβούμε. Να κάνουμε και τον σταυρό μας, λέει, που γλιτώσαμε τον γκρεμό.
'ΠΑΝΤΑ μετά την μπόρα έρχεται η ηλιοφάνεια. Δεν θα το βάλουμε κάτω, λοιπόν, θα παλέψουμε να ξαναγυρίσει το χαμόγελο στα χείλη μας'. Άρεσε σε πολλούς το σχόλιο αυτό της Χρύσας Μαρκετάκη στη σελίδα μου στο φέισμπουκ, προχθές.
ΠΩΛΕΙΤΑΙ η Ελλάδα όπως είναι επιπλωμένη, γράφει σε εκτενές άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Οχι ενοικιάζεται, σαν να ήταν διαμέρισμα, πωλείται...
ΟΧΙ ΔΥΟ αλλά τρεις μισθούς να μου κόψουν απ’ τη σύνταξη, αν είναι να δημιουργήσουν μια θέση για να βρει δουλειά ένας άνεργος, μου είπε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, σε κουβέντα που κάναμε. Κι άλλον ένα, αν είναι να αυξήσουν τη σύνταξη ενός μικροσυνταξιούχου, συμπλήρωσε. Γίνεται;
ΤΟ ΣΔΟΕ ξεσκονίζει, λέει, 137 άτομα του ποδοσφαίρου. Καιρός ν’ αρχίσει το ξεσκόνισμα και στον χώρο της πολιτικής. Ή μήπως δεν έχουμε ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής και πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου;
'ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ επαίτες, τίμοι εργαζόμενοι είμαστε, για όνομα του Θεού'. 'Υστατη κραυγή' και 'λυγμός συνάμα' (δικοί τους οι χαρακτηρισμοί) η ανοικτή επιστολή που έστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στην παραλία Γεωργιούπολης, που απολύθηκαν ή κινδυνεύουν με απόλυση, και κατηγορούν τον Δήμο Αποκορώνου. Ζητείται απάντηση.
ΟΣΟ ΑΓΑΠΑΕΙ η πέρδικα να πιεί νερό στ’ αυλάκι/ ετσά σε αγαπώ κι εγώ Σταμάτη Αποστολάκη! Οπως την άκουσα έτσι την γράφω, τη μαντινάδα που είπε ο Βαγγέλης Νταουντάκης απ’ τα Μαράλια Σελίνου για τον και συνεργάτη της εφημερίδας μας δάσκαλο λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη, με το που μας συνάντησε τις προάλλες. Την συνυπογράφω!
ΟΤΑΝ ξέσπασε ο καβγάς ανάμεσα στον Αγαμέμνονα και τον Αχιλλέα μπροστά στα τείχη της Τροίας, ο Νέστορας είπε: Ω πόποι, ή μέγα πένθος Αχαιίδα γαίαν ικάνει'. Δηλαδή 'Ωχού, τρανό κακό που πλάκωσε των Αχαιών τη χώρα' (μετ. Ν. Καζαντζάκη - Ι.Θ. Κακριδή)
'Το σπίτι γέμισε τριζόνια/ χτυπούν σαν άρρυθμα ρολόγια/ λαχανιασμένα. Και τα χρόνια/ που ζούμε σαν αυτά χτυπούν/ καθώς οι δίκαιοι σιωπούν/ σα να μην είχαν τι να πουν./ Κάποτε τ’ άκουσα στο Πήλιο/ να σκάβουνε γοργά ένα σπήλαιο/ μέσα στη νύχτα. Αλλά το φύλλο/ της μοίρας τώρα το γυρίσαμε/ και μας γνωρίσατε και σας γνωρίσαμε/ απ’ τους υπερβόρειους ίσαμε/ τους νέγρους του ισημερινού/ που έχουνε σώμα χωρίς νου/ και που φωνάζουν σαν πονούν./...'.
Από το ποίημα 'Τριζόνια' του Γιώργου Σεφέρη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου