Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Αείφωτος πορεία (1)

Ελάχιστο ευχαριστιακό αντίδωρο σεβασμού, τιμής κι ευγνωμοσύνης στον Πολυσέβαστο γέροντα Μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίο Γαλανάκη με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από τη γέννησή του (11.1.1911)', όπως διαβάζω με το που το ανοίγω στην προμετωπίδα, είναι το Λεύκωμα με τίτλο 'Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης - Αείφωτος Πορεία', που μόλις κυκλοφορήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, της οποίας και είναι έκδοση.
Ενα ιδιαίτερα επιμελημένο και καλαίσθητο λεύκωμα μεγάλου σχήματος, 262 σελίδων, που έρχεται να προστεθεί στα δύο επίσης σημαντικά βιβλία που έχουν κυκλοφορηθεί για τον παππού, μετά την παραίτησή του: Το 756 σελίδων 'Μητροπολίτης Ειρηναίος (Γαλανάκης) - Οραματισμοί - αγώνες - καρποί' (έκδοση Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου) και το 220 σελίδων 'Ειρηναίος' (Εκδοση της Μαρίας Ανουσάκη - Παλιού). Μια πορεία ενός αιώνα, η 'αείφωτος πορεία' στον χώρο και στο χρόνο, σε κάποια απ’ τα έργα των ημερών, του Ειρηναίου Γαλανάκη, του 'σεβασμιότερου Ελληνα', είναι σε μια πρώτη ανάγνωση των κειμένων που παρατίθενται και σ’ ένα πρώτο κοίταγμα των εκατοντάδων φωτογραφιών, το περί ου ο λόγος Λεύκωμα.
Μια πορεία που υπερβαίνει τον χρονοχώρο είναι, ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση, σ’ ένα δεύτερο κοίταγμα. 'Βλέπουμε να ξεχειλίζει ένας δυναμισμός που δεν δεσμείται ούτε περιορίζεται στο εδώ και το τώρα, αλλά που τις κατηγορίες αυτές του χώρου και του χρόνου τις μεταμορφώνει, τις ανυψώνει, τους δίνει τις εσχατολογικές διαστάσεις του 'καινού ουρανού και της καινής γης' που προσδοκούμε, και τελικά τις σώζει, καθώς τις συνεπαίρνει μαζί του', για να χρησιμοποιήσω ένα απόσπασμα από τον λίαν αγαπητικό πρόλογο του νυν μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου Ανδρονικάκη.
Ανθρωπος του Θεού ήταν πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, ο παππούς. Κι έτσι θα μείνει στη συνείδηση των ανθρώπων.
Και βέβαια μια πορεία από τη γη προς τον ουρανό, η πορεία του...

Αείφωτος πορεία (2)

Ανθός αγάπης και καρπός συλλογικής δουλειάς που στηρίχτηκε σε πολλά φωτογραφικά αρχεία, το Λεύκωμα 'Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης'. Ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Μπατσάκης, ο φιλόλογος - τ. λυκειάρχης Γιώργος Πευκιανάκης, ο δάσκαλος - λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης, ο θεολόγος και ανιψιός του παππού Μιχάλης Γαλανάκης, η λογοτέχνις - αρθρογράφος Φωτεινή Κουτσαυτάκη - Σεγρεδάκη και ο θεολόγος - γραμματέας της Ι.Μ.Κ.Σ. Αντώνης Βακάκης ο οποίος είχε και την ευθύνη της επιμέλειας, της σχεδίασης και της σελιδοποίησης του τόμου, τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής. Με τις ευλογίες και υπό την εποπτεία του μητροπολίτη Αμφιλοχίου, βέβαια.
Μεγάλη και φυσικά ανιδιοτελής η προσφορά τους, αντικείμενο θαυμασμού το έργο που επετέλεσαν.
'Καταγωγή - Σπουδές', 'Ιερεύς - Εκπαιδευτικός', 'Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου - Α’ Αρχιερατεία (22.12.1957 - 30.1.1972)', 'Μητροπολίτης Γερμανίας (6.2.1972 - 29.2.1980)', 'Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου - Β’ Αρχιερατεία (26.1.1981 - 23.8.2005)', 'Ειρηναίος Γαλανάκης. Ο πρώην Κισάμου και Σελίνου', 'Μοναδικότητα βίου', 'Εργογραφία: (Α. Αυτοτελή πονήματα, Β. περιοδικές εκδόσεις, Γ. Σημαίνοντα έγραφα, Δ. Πνευματικές Υποθήκες, Ε. Ιστορικοί σχολιασμοί)' - 'Επιστολές' και 'Παράρτημα - ψηφιακός δίσκος', είναι οι τίτλοι των ενοτήτων του Λευκώματος, κατά σειρά.
Υστερα από το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, τον πρόλογο του κ. Αμφιλοχίου, ένα κείμενο του Γιώργου Πευκιανάκη με τίτλο 'Σκέψεις προσέγγισης μιας πορείας' κι ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Σεβάσμιου Γέροντα από τον Σταμάτη Αποστολάκη.
Ενότητες που καλύπτουν την όλη πορεία του παππού απ’ το πατρικό του σπίτι στο Νεροχώρι, όπου είδε το φως της ζωής, μέχρι το φτωχικό του στη Χαλέπα που ζει, 'μεταξύ ουρανού και γης', σήμερα, και φανερώνουν δείγματα απ’ το έργο του. Στις λεπτομέρειές του μόνο ο θεός το γνωρίζει άλλωστε.
'Παραδίδουμε την παρούσα συλλογή όχι μόνο εις τα πνευματικά παιδιά των Επαρχιών της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, της Κισάμου και του Σελίνου αλλά και σε όλους όσοι εγνώρισαν την ψυχική δύναμη και το σθένος, τους οραματισμούς και τις πράξεις του αγαπημένου μας "Παππού", του έμπειρου και καταξιωμένου Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη, αναγνωρίζοντας την ανυπολόγιστη προσφορά του, το μεγαλείο και τα πλούσια χαρίσματά του', επισημαίμει στον πρόλογό του ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος. Και βέβαια σ’ όλους όσοι θέλουν να τον γνωρίσουν. Μακάριοι κι αυτοί...

Ειρηναίου Γαλανάκη πλατεία
Στον Παππού

Κάτω απ’ την σκιά ενός γερω - κυπάρισσου
Ειρηναίου Γαλανάκη πλατεία
Τα τραπεζάκια έξω
Πατείς με πατώ σε ο κόσμος
Μια γιαγιά κατοχρονίτισσα γυρίζει τον χερόμυλο της ιστορίας
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όρθιος εποπτεύει τον χώρο
Ο Μίκης Θεοδωράκης συνομιλεί με τον Δασκαλογιάννη
Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει την αναφορά του
Ο Νίκος Ξυλούρης ανασύρει τα ωραία ελληνικά φωνήεντα
Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος βάζει χρώμα στα εναπομείναντα σύμφωνα
Ο Βιτσέντζος Κορνάρος ομιλεί περί
έρωτος.
Τα τζιτζίκια επιμένουν ότι στην Κρήτη η ορθοδοξία ζει.

Εν Καστελλίω, τη 23η Αυγούστου 2005*

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

* Ημέρα παραίτησης του Παπππού. Του Αγίου Ειρηναίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου