Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΟ ΜΙΣΟ φεγγάρι φύλαξέ το μέχρι την Πανσέληνο. Αλήθεια τι θέλει να πει ο ποιητής, η ποιήτρια εν προκειμένω, όταν λέει στον σκηνοθέτη να φυλάξει το μισό φεγγάρι μέχρι την Πανσέληνο; Ποιος ο σκηνοθέτης και ποια η Πανσέληνος;
ΚΟΥΡΑΓΙΟ, ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ! Είκοσι και μία έμειναν για να φύγει ο Ιούνιος, ο πιο δύσκολος Ιούνιος των τελευταίων, μετά τη Μεταπολίτευση, χρόνων. Πού θα πάει, θα φύγει. Κι όπως μας παραδώσει στον Ιούλιο, στον «θείο Ιούλιο μήνα», κατά Καβάφη.
ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Ξερή, κατάξερη η είδηση. Το σχόλιο. Αλλο πάλι και τούτο! Να τρέχουν για να μας σώσουν και να μην προλαβαίνουν. Ο σώζων εαυτόν σωθείτω;
'ΕΤΣΙ, ΛΟΙΠΟΝ, εξελίσσεται το παιχνίδι. Η Αδελφότητα που, κατευθυνόμενη από την ελίτ των Ιλλουμινάτων, έχει προκαλέσει με τη δράση της συγκρούσεις και διαμάχες σε ολόκληρο τον κόσμο και σε όλα τα επίπεδα, ετοιμάζεται τώρα να επιταχύνει κατά πολύ τις προσπάθειές της. Οι Ιλλουμινάτοι υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομία, την οποία και ελέγχουν για να αφανίσουν και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης των λαών προς τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις'. Από το βιβλίο του David Icke 'Επαναστάτης Συνείδησης' (έκδ. 'Έσοπτρον').
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ. ΣΩΣΟΣ και Σωσώ σωτήρια τονδ' ανέθηκαν./ Σώσος μεν σωθείς Σωσώ δε ότι Σώσος εσώθη. Περίφημο για την παρήχησή του τούτο το επίγραμμα του Σιμωνίδη του Κείου. Μετάφραση. Ο Σώσος και η Σωσώ αφιέρωσαν το τρίποδο της σωτηρίας σαν ευχαριστήριο γιατί σώθηκε ο Σώσος κι η Σωσώ γιατί ο Σώσος εσώθη. Τέλος διαλείμματος.
ΤΑ ΘΕΛΩ είναι για ζωή, τα πρέπει για θανάτους/ κι όσοι με θέλω έζησαν τους είπαν αθανάτους. Κάπου, λέει, το διάβασε ο φίλος ποιητής Αντώνης Δελώνης και το έβαλε στον 'Αργοναύτη' του, το περιοδικό Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, που εκδίδει (τεύχ. 9ο - 10, Β' εξάμ. 2011). Μου αρέσει!
ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ως έχει το 7ο Δημοτικό Σχολείο, ζητά ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης. Ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με την άποψη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, που επιμένει να λέει, όπως σε μήνυμά της η φίλη μου, Μανωλία Ζερβού επισημαίνει: 'Είναι άδικο να θεωρούνται τα παιδιά που φοιτούν και κυρίως τα αλλοδαπά σαν αντικείμενα που τους πιάνουν χώρο και δεν έχουν τι να τα κάμουν'.
ΟΤΑΝ ΟΙ Αθηναίοι καταδίκασαν τον Σωκράτη να πιει το κώνειο, γιατί δεν ανέχονταν να τους κατηγορεί για τις κακίες τους είπε: 'Δεν νιώθω κανένα πάθος και κανένα αίσθημα εκδίκησης για τους κατηγόρους μου και για τους δικαστές μου. Δεν πρέπει να ανταποδίδουμε το κακό ούτε πρέπει να κακοποιούμε κανέναν οτιδήποτε κι αν έχουμε πάθει απ' αυτούς'.
'Απόψε το φεγγάρι κόπηκε στα δυο/ το 'να κομμάτι το 'φαγε η νύχτα./ Το άλλο η μνήμη το σκηνοθετεί/ σε πράξεις πολλές/ λόγια, αποτσίγαρα, σεντόνια/ παραμύθια./ Φωσφορίζουν σαν πυγολαμπίδες/ οι έρωτες./ Αυλαία./ Αυτό το μισό σου φεγγάρι σκηνοθέτη/ κρύψ' το στα καμαρίνια./ Και η καλύτερη παράσταση χάνει/ σε επανάληψη./ Φύλαξέ το μου μέχρι την πανσέληνο'.
Το ποίημα 'Μισό φεγγάρι' της Αθανασίας Δανέλη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου