Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΝΤΟΣ, εκτός και επί τα αυτά. Οι βουλευτές εντός, οι απεργοί και οι 'αγανακτισμένοι' εκτός, επί τα αυτά η πατρίδα. Κι όμως! 'Υπάρχουνε προϋποθέσεις/ για μια καινούργια άνοιξη', όπως λέει και ο Ποιητής.
ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν η εβδομάδα που διανύουμε θα συγκλονίσει τον κόσμο. Την Ελλάδα πάντως σίγουρα θα τη συγκλονίσει. Η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου πριν από την ψηφοφορία. Αλλο πράγμα από την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το χτύπημα του πέναλτι.
'ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ μέν απόφαση ότι δεν υπάρχει, δεν υπήρξε ποτέ "Θεός της Ελλάδος". Ενας είναι ο Θεός δι? όλα τα έθνη. Η φρόνησις, η διορατικότης, η προορατικότης, η επαφή με την πραγματικότητα. Ιδού τι θα μας βοηθήσει θετικά να επανορθώσωμεν, ό,τι είναι επανορθώσιμον.' Ελευθέριος Βενιζέλος.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ηγέτης. Ενας νέος Ελευθέριος Βενιζέλος που θα έρθει με την ψήφο του λαού και θα πάρει την πατρίδα στην πλάτη του. Κάνοντας την αγανάκτηση δύναμη. Ολο και πλησιαίνουν αυτοί που το σκέφτονται φωναχτά.
ΦΟΡΟΙ, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι, φόροι... Μιλάς κύριε; Να πληρώσεις φόρο ομιλίας. Γελάς κυρία μου; Να πληρώσεις φόρο γέλωτος. Μην μιλάς, μην γελάς,/ κινδυνεύει η Ελλάς!
'ΚΑΘΕ καταιγίδα κάποτε τελειώνει, ως έθνος ζήσαμε και χειρότερα και τα αντιμετωπίσαμε'. Μεγάλη κουβέντα κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο χθες με αφορμή τη φράση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Μέχρι και τους στίχους του
Οδυσσέα Ελύτη απ? το 'Τρελοβάπορο' θυμηθήκαμε: 'Καταστροφές ποτέ δεν λογαριάσαμε/ μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε'.
ΚΑΤΙ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Δεν αποδίδει την πραγματικότητα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έτσι όπως αποκαλύπτεται, η φράση αυτή απ? τον 'Αμλετ' του Σαίξπηρ. Πολλή σαπίλα στο βασίλειο του ελληνικού ποδοσφαίρου! Για να μην πούμε ότι σχεδόν όλο είναι σάπιο!
ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ άλλα μέρη, εκτός αυτά που αναφέρθηκα το περασμένο Σάββατο αναβίωσαν τα έθιμα των φουντανακιών και του Κλήδονα. Το έλα να δεις έγινε σ? όλον τον Νομό. Και του χρόνου με υγεία, δίχως Μεσοπρόθεσμα...
ΚΑΠΟΤΕ ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, όταν πια το διοικητικό του πάθος είχε καμφθεί αρνήθηκε ν? ακούσει μια γυναίκα λέγοντάς της ότι δεν έχει καιρό. 'Αν δεν έχεις καιρό να μ? ακούσεις να πάψεις να είσαι αυτοκράτορας', του φώναξε εκείνη. Μετά απ? αυτό ο Αδριανός την άκουσε.
'[...] Μη σκεφτείς άσχημα για τους Βησιγότθους/ είναι κάτι ακίνητα μαζεμένα υποκείμενα/ που παριστάνουν τους επιδρομείς./ Πάντως θα καταλάβατε τον αρχαίο ναό/ τι αντιπροσώπευε ο γελωτοποιός/ τι αντιπροσώπευα εγώ ο γελοίος/ ποιοι οι Βησιγότθοι οι αρχιεπίσκοποι/ κι ο ένδοξος αυτοκράτορας./ Υπάρχουνε προϋποθέσεις/ για μια καινούργια άνοιξη'.
Από το ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού 'Βησιγότθοι'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου