Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ μπροστά κι ένα πίσω. Πρόοδος. Δέκα βήματα μπροστά κι ένα πίσω. Πρόοδος. Εκατό βήματα μπροστά κι ένα πίσω. Πρόοδος. Ακόμα και χίλια βήματα να κάνουμε μπροστά και εννιακόσια ενενήντα εννέα πίσω, πάλι θα έχουμε κάνει πρόοδο. Τάδε έφη, στο περίπου τα λόγια του, ο Henri Frederic Amiel. Σωστός! Το θέμα είναι να μην εφησυχάζουμε και να μην είμαστε στατικοί, να μην μένουμε στο σημειωτόν.

ΤΕΤΑΡΤΗ σήμερα και περιμένατε να βρείτε τα 'Ευθύβολα και μη' του Νεκτάριου, το ξέρω. Ελα σου όμως που 'άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει'. Να γίνω ακριβής. Σε μια ίωση οφείλεται η απουσία του κι είπα να... καταλάβω με τα 'πεταχτά' τη γωνιά. Σιγά το πράγμα....

ΓΡΑΦΩ, ρίχνοντας, ωστόσο, κλεφτές ματιές έξω απ? το παράθυρό μου. Λιόλουστη μέρα. Απόλυτος κυρίαρχος του ουράνιου θόλου ο ήλιος. Ούτε ίχνος από σύννεφο. Χειμώνας σου λέει ο άλλος. Ποιος χειμώνας!

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ επιμένουν να μένουν στα μπλόκα. Στο ίδιο έργο θεατές, θα μου πείτε. Οχι όμως με το χέρι στην καρδιά. Μια ζωή αδικημένος σε τούτο τον τόπο είναι ο αγρότης, όπως και ο κτηνοτρόφος.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ του αγρότη. Το δίκιο του εργάτη. Το δίκιο των εργαζομένων. Πάνω απ? όλα και πρώτα απ? όλα, ωστόσο, το δίκιο του άνεργου. Το δικαίωμα του καθένα να έχει δουλειά.

ΕΣΥ ΔΕΝ θα έρθεις αύριο στη δουλειά! Ούτε εσύ! Ούτε εσύ! Ηταν απ? τους 'τυχερούς'. Αυτός κι άλλοι τέσσερις θα ?χαν μεροκάματο και αύριο. Το μεθαύριο ήταν μακρινό. Ντράπηκε, ωστόσο, για την 'τύχη' του. Ντράπηκε πολύ. Σκηνή απ? τον εργατικό Μεσαίωνα.

ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ να τακτοποιήσετε το χρέος σας. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! Αν δεν εξοφλήσετε το χρέος σας, θα εισπραχθεί αναγκαστικά. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! Θα γίνει κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, καταθέσεων κ.λπ. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! Αδυναμία πληρωμής από το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που χρωστούν στο Δημόσιο.

ΟΣΟΙ ΒΡΑΒΕΙΑ παίρνουνε από τσι μαντινάδες, θα ?χουν αφορολόγητο πενήντα δυο χιλιάδες. Καλό το μέτρο που προτείνει με τη μαντινάδα της η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη, πλην, όμως, αφορά ελάχιστους. Καμιά μέριμνα για τους απλούς συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς.

ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ και χείρα κίνει! Δεν φτάνει να θέλει μόνο η Παναγιά να νικά ο Πλατανιάς. Πρέπει να το θέλουν και οι παίχτες του. Το επιμύθιο ύστερα απ? τον προχθεσινό αγώνα με τον Αρη.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ συντάξεις έχουν μειωθεί με βάση όσα ισχύουν για όλες τις άλλες συντάξεις λέει το Υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα. Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

ΠΟΛΛΑ από τα επίθετα των Ρωμαίων προέρχονταν από παρατσούκλια. Οι Λατίνοι 'κίκερ' έλεγαν το ρεβίθι. Ο πρώτος της γενιάς που ονομάστηκε Κικέρων είχε στην άκρη της μύτης του ένα εξόγκωμα σε σχήμα ρεβιθιού και μάλλον γι? αυτό του κόλλησαν το παρατσούκλι. Οταν ο Κικέρων (ο μεγάλος ρήτορας) έγινε ονομαστός και αναμείχθηκε στην πολιτική, πολλοί του συνιστούσαν να αλλάξει το όνομά του, αλλά αυτός απαντούσε ότι θα κάνει αυτό το όνομα ενδοξότερο από πολλά άλλα σπουδαία ρωμαϊκά ονόματα. Και όταν ήταν ταμίας στη Σικελία και έκανε στους Θεούς κάποιο σημαντικό αφιέρωμα, έγραψε πάνω σ? αυτό τα δύο πρώτα του ονόματα, Μάρκος και Τούλλιος, αλλά αντί για το τρίτο (Κικέρων) έδωσε εντολή στον τεχνίτη να σκαλίσει κοντά στα γράμματα ένα ρεβίθι. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Κύριε/ μείνε κοντά μου/ ακόμα κι όταν τρέφομαι με τέφρα και αλάτι/ σιώπησε και άκουγε στο κάθε όνομα/ που σου δίνω/ διότι θέλω να σε ξεχωρίσω από τους ψεύτικους θεούς/ δος μου υπομονή ν? αντέχω τους ματαιόφρονες/ με τα κενά τους λόγια/ και τους προσηλυτισμένους/ που προσπαθούν να επιβεβαιώσουν το αντίθετό τους/ και δώσε να είναι/ η προσμονή μου γεμάτη ανταρσία'.
Aπό τους 'Ψαλμούς' του Said
(μετάφραση Νταντή Σιδέρη - Sperk)

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (13.02.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου