Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Ο μόνος δρόμος για ν’ αντιμετωπιστεί η κρίση έτσι όπως τη βιώνουμε ως κοινωνία σήμερα είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης...

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Στον δρόμο της αλληλεγγύης (1)

Ο μόνος δρόμος για ν’ αντιμετωπιστεί η κρίση έτσι όπως τη βιώνουμε ως κοινωνία σήμερα είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης. Ο δρόμος που έχει χαράξει και ακολουθεί εδώ και 18 χρόνια, μεταξύ των άλλων, υλοποιώντας το πρόγραμμα 'Βοήθεια στο Σπίτι' και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία -έργο του μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη κι αυτό ως γνωστό- που έχει έδρα τους Αγίους Πάντες Αποκορώνου. Για ένα 'μικρό θαύμα' που συνεχίζεται χάρις στα παιδιά που εργάζονται με ιεραποστολικό ζήλο στο Ίδρυμα μα και σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συνεισφέρουν, έκανα λόγο στη στήλη πέρυσι (βλ. 'Χ.Ν.', 30.1.2012) γράφοντας για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας. Για ένα μικρό θαύμα που πρέπει, ωστόσο, να λειτουργεί παραδειγματικά στην καθημερινότητά μας, συμπληρώνω ύστερα απ’ τη φετινή συνεστίαση που έγινε το προηγούμενο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στο κέντρο 'Ριζίτικο' του Τζιτζιφέ. Ξετρούλιαξαν στην κυριολεξία τον συγκεκριμένο χώρο, που μόνο μικρός δεν είναι, οι Αποκορωνιώτες και οι φίλοι του Αποκόρωνα το γλυκό σαν το λάδι, εκείνο βράδυ. Το πρόγραμμα πρέπει να μείνει όρθιο, ιδιαίτερα σήμερα που πλησιαίνουν γύρω μας οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Αυτή ήταν η βασική σκέψη όλων εκείνων που είτε προσφέρθηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης είτε πρόσφεραν αυτό που πρόσφεραν σε χρήματα ή σε είδος, αλλά και όλων εκείνων που ήρθαν για να ενισχύσουν την όλη προσπάθεια, δεδομένου ότι όλα τα έσοδα πήγαν στην οικονομική στήριξη του προγράμματος. Ο καθένας όπως μπορεί και όσο μπορεί. Αναφέρθηκε ονομαστικά στους 'προσφέροντες' και ο διευθυντής του Ιδρύματος παπα-Μιχάλης Βλαβογιλάκης στον χαιρετισμό του και ο σε ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης ταμίας του Δ.Σ. Πέτρος Πανηγυράκης, αλλά και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. (και γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος') Νίκος Παπαδάκης που μοίρασε τα κομμάτια της βασιλόπιτας δίνοντας τον λόγο στους εκπροσώπους των Αρχών και των Φορέων που παρεβρέθηκαν. Ξεχωριστή η αναφορά του στον εκ των στυλοβατών του Ιδρύματος μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό Παπαγιαννάκη, η απουσία του οποίου ήταν αισθητή, στον και εκδότη της εφημερίδας μας, πρόεδρο του Δ.Σ. του συστεγαζόμενου Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου Γιάννη Γαρεδάκη (ήταν εκτός Χανίων) για την οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος απ’ τα 'Χανιώτικα νεά' και το Ινστιτούτο, όπως και στις Ενορίες του Αποκόρωνα και ειδικά της Ενορίας Κάινας.


'Μας δίνουν κουράγιο
με το ζεστό τους χαμόγελο'
Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε όλους τους συντελεστές του θεάρεστου αυτού Ιδρύματος. Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα το προσωπικό του Ιδρύματος, αυτά τα υπέροχα κορίτσια, τα κατ’ οίκον βοηθείας, που έρχονται στο σπίτι μας και φροντίζουν τα πάντα.
Φροντίζουν για την υγεία μας, για τα φάρμακά μας, για την καθαριότητά μας, μας δίνουν κουράγιο με το ζεστό τους χαμόγελο και πάνω από όλα μας έχουν κάνει να φύγει το άγχος της μοναξιάς από την καρδιά μας.
Ευχόμεθα σε όλους χρόνια πολλά κι ο καινούργιος χρόνος να φέρει υγεία, χαρά και παν ποθητόν.
Νικάκη Αικατερίνη
Γαβαλοχώρι

Στον δρόμο της αλληλεγγύης (2)
Περί αλληλεγγύης μίλησαν σχεδόν όλοι όσοι κλήθηκαν να πάρουν τον λόγο στην περί ης ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες εκδήλωση. Να μην υπάρχουν πεινώντες και διψώντες, να μην έχουμε 'αναγκεμένους' ανθρώπους, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Δαμασκηνός Λιονάκης, ο οποίος, μαζί  με τους παπάδες του Αποκόρωνα, που είχαν κι εφέτος έντονη παρουσία, ευλόγησε την πίτα και το επιτελούμενο έργο. Οι άνθρωποι πρέπει να δείχνουν την ανθρωπιά τους, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Να είναι το έργο στέρεο και δυνατό ευχήθηκε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου Μανόλης Νικολούδης. Το πρόγραμμα παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής διαπίστωσε ο βουλευτής Κυριάκος Βιρβιδάκης. Δει δη αλληλεγγύης και χωρίς αυτήν πάμε ως κοινωνία κατά κρημνών...
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χαιρετισμοί και όλων των άλλων που μίλησαν στη συνέχεια. Του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, των περιφερειακών συμβούλων Νίκου Γιαννούλη και Δημήτρη Μιχελογιάννη, του πρώην βουλευτή Σήφη Μιχελογιάννη, του εκπροσώπου της οργάνωσης των ξένων που ζουν στον Αποκόρωνα 'Χείρα Βοηθείας', του γράφοντος ως εκπροσώπου των 'Χανιώτικων νέων' και του αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. Μανόλη Αποστολάκη.
Η όλη εκδήλωση που συνεχίστηκε μέχρι αργά με κρητική μουσική απ’ τους Ηλία και Δημήτρη Βλαμάκη, Βαρδή Καραδάκη και Κώστα και Μανόλη Τρουλάκη και την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης και ο δήμαρχος Αποκορώνου Γρηγόρης Μαρκάκης, ήταν εξ ορισμού μια εκδήλωση αλληλεγγύης, άλλωστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου