Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Στ2 τΑξη Δημ. Σχ. Ναυσταθμου
Επικοινωνώντας με σχολεία της Ευρώπης


πιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Στ2 τΑξη Δημ. Σχ. Ναυσταθμου
Επικοινωνώντας με σχολεία της Ευρώπης

Mε 40 (!) σχολεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Αγγλία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γαλλία, Λιθουανία, Ρουμανία και Φινλανδία) βρήκαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν τα παιδιά της Στ2 τάξης του Δημ. Σχ. Ναυστάθμου Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning, ανταλλάσσοντας ευχές μέσα από χριστουγεννιάτικες κάρτες που έφτιαξαν τα ίδια. Γράφει σχετικά, μεταξύ των άλλων, στο σημείωμα με το οποίο συνόδευσε τις εργασίες των παιδιών και τις φωτογραφίες που φιλοξενούνται στον σημερινό «Παιδότοπο» η δασκάλα των παιδιών Σταυρούλα Λαδά: «Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας για να παρουσιάσει κάθε σχολείο τον τόπο του και τη χώρα του με λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή ανοίγει στα παιδιά ορίζοντες και αποτελεί γι' αυτά ένα παράθυρο στον κόσμο. Επιπλέον θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κάνουμε γνωστή την πόλη μας, αλλά και την Κρήτη, σε μαθητές και δασκάλους άλλων ευρωπαϊκών σχολείων». Οντως εντυπωσιακή, αλλά και χρήσιμη, όχι μόνο για τα παιδιά, η δραστηριότητά σας, Σταυρούλα! Καλή συνέχεια! Πάντα άξια! Χάριν των παιδιών υπάρχουμε και ως γονείς και ως δάσκαλοι! Συγχαρητήρια θερμά και σ' εσένα και στους μαθητές σου και για τη μαθητική εφημερίδα της τάξης σας «Σχολικές Περιπέτειες» που βγάζετε. Γι' αυτήν όμως, άλλος «Παιδότοπος»…
Β.Θ.Κ.

Είναι πολύ όμορφο να επικοινωνείς με Ευρωπαίους συμμαθητές και να περιμένεις κάρτες φτιαγμένες από αυτούς.
Κωνσταντίνα Μπουρίτη, Αγγελική Πήλιουρα, Δανάη Λαβράνου, Μαρία Τζωρτζινάκη, Βασίλης Μαυριγιαννάκης, Μαριέττα Φωτεινού
***
Μας έδωσε πολλή χαρά να γνωρίσουμε άλλα σχολεία της Ευρώπης και περιμένουμε να τους πούμε για τη χώρα μας, αλλά και το νησί μας.
Βαγγέλης Νατσίδης, Σοφία Βεργετζή, Κωνσταντίνος Μπέκος, Μαρία Λυδάκη, Μαρία Κεχαγιά, Δημήτρης Κεχαγιάς

Είναι πρώτη φορά που θα λάβουμε κάτι ξένο, που θα πάρουμε στα χέρια μας κάτι από άλλα παιδιά από την Ευρώπη.

Σπύρος Σαμοΐλης, Θοδωρής Λιονάκης, Βασίλης Γεωργάκης, Θοδωρής Χριστοφορίδης, Δημοσθένης Γιωτάκος, Σωτήρης Ζιώγας

Η τάξη μου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που λέγεται e-twinning. Σε αυτό το πρόγραμμα ανταλλάξαμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με άλλα σχολεία της Ευρώπης και λάβαμε μηνύματά τους μέσω Διαδικτύου. Ομως αυτό που μας ενθουσιάζει περισσότερο είναι ότι η συνεργασία μας με αυτά τα σχολεία θα συνεχιστεί αυτή τη φορά ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τον τόπο μας.
Εμένα προσωπικά αυτό το πρόγραμμα μου αρέσει πάρα πολύ. Κάθε φορά που η δασκάλα μας μπαίνει μέσα στην τάξη κρατώντας πολλούς φακέλους στο χέρι της και λέει: «Ηρθαν κι άλλες κάρτες», εγώ καταλαβαίνω αμέσως τι εννοεί και ανυπομονώ να τις ανοίξω και να δω το εσωτερικό τους. Ισως μερικές να μην έχουν ωραίες ζωγραφιές ή γράμματα, αλλά με ευχαριστεί το γεγονός ότι κάποια παιδιά έκαναν κόπο για να φτιάξουν αυτή την κάρτα και να μας τη στείλουν.
Επίσης με ενθουσιάζει η σκέψη ότι σε λίγο καιρό θα ανταλλάξουμε πληροφορίες για τον τόπο μας. Ετσι αυτοί θα μάθουν πολλά για την πανέμορφη χώρα μας και εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τη δική τους. Κατά τη γνώμη μου αυτό το πρόγραμμα είναι ένα από τα πιο ωραία που έχει δει η τάξη μου.
Κωνσταντίνος Μπέκος

Το e-twinning είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο διάφορα σχολεία της Ευρώπης συνεργάζονται. Η έκτη τάξη, το τμήμα Στ2 του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Ναυστάθμου Κρήτης ΔΔΜΝ συμμετείχε και αυτό στο πρόγραμμα. Ομάδες παιδιών ανέλαβαν κάποιες χώρες στις οποίες θα έφτιαχναν από μια κάρτα στην κάθε μία. Τα παιδιά της Στ2 τάξης έφτιαξαν τις κάρτες με χαμόγελο, ευχαρίστηση και θέληση. Οι κάρτες των παιδιών ήταν πολύχρωμες με όμορφα σχέδια.
Οταν ετοιμάστηκαν οι κάρτες, στάλθηκαν στα σχολεία στο εξωτερικό. Οταν άρχισαν τα παιδιά να υποδέχονται τις κάρτες, ενθουσιάστηκαν.
Δανάη Λαβράνου

Λίγες μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων η τάξη μας Στ2 ΔΔΜΝ έκανε μια ομαδική κι ευχάριστη εργασία με θέμα τα Χριστούγεννα.
Η εργασία αυτή ήταν να φτιάξουμε όμορφες κάρτες και να τις στείλουμε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα παραλάβουμε κι εμείς από αυτές.
Στις κάρτες αυτές σχεδιάσαμε πολλά χριστουγεννιάτικα σχεδιάκια και μετά γράψαμε ευχές για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά.
Μετά από τη διαδικασία αυτή, στείλαμε τις κάρτες στις χώρες μέσω ταχυδρομείου.
Οι κάρτες που παραλάβαμε ήταν πολύ ωραίες. Ολες ήταν διαφορετικές, με τις δικές τους ευχές και πληροφορίες. Επιπλέον, κάποιες χώρες μας στείλανε διάφορες παραδοσιακές συνταγές της χώρας τους και άλλες πληροφορίες για τον πολιτισμό ή τον τόπο τους.
Αυτή η διαδικασία μας άρεσε πάρα πολύ και θα θέλαμε να ξαναέχουμε την ευκαιρία για μια τέτοια αξέχαστη εμπειρία.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην ανταλλαγή καρτών και να τους ευχηθούμε καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!
                                        Μαριέττα Φωτεινού

Χανιώτικα νέα (02.02.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου