Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Ο ΔΑΚΟΣ ποτέ δεν πεθαίνει,/ δεν τον σκιάζει ψεκαστήρα καμιά,/ ξέρει αυτός πότε ξαποσταίνει/ και πότε προς τη δόξα τραβά.  Οσο δεν οργανώνεται η δακοκτονία, σύμφωνα με τα επιστημονικά πρότυπα, ο... δάκος το γυρίζει σε εμβατήρια.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΤΡΥΦΩΝΑ πολύκαρπε,/ έλα δω στ’ αμπέλι μου/ και στο χωραφάκι μου,/ να φάμε και να πιούμε!'. Τ’ Αγίου Τρύφωνα, του προστάτη των αμπελιών και των κηπευτικών, σήμερα, 1 Φεβρουαρίου. Δεν τον πολυξέρουμε αυτόν τον Αγιο στα Χανιά, σε άλλα μέρη της Κρήτης (στην Κνωσό για παράδειγμα), αλλά και της άλλης Ελλάδας, τον έχουν πάντως σε μεγάλη εκτίμηση και τον γιορτάζουν ανάλογα.

ΜΕ ΤΟ 'ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ' σκεφτόμουν ν’ αρχίσω, με τον Αγιο Τρύφωνα, ωστόσο, άρχισα. Με συνεπήρε ένα ποίημα της Ειρήνης Σπανουδάκη για τον Αγιο που ήταν στα χαρτιά μου, βλέπετε. Εν πάση περιπτώσει, καλό μήνα!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, καλό μήνα, καλημέρα, καλή ώρα! Για να ξορκίσουμε απ’ την αρχή όλα τα κακά που μας παραμονεύουν οι χαιρετισμοί. Είμαστε αδύναμα όντα οι άνθρωποι και το εκφράζουμε. Μην προχωρήσω παραπέρα...

ΠΟΣΑ σου κόψανε; Η ερώτηση των ημερών αμέσως μετά το 'καλημέρα'. 'Μισθουλάκι' κατάντησε ο μισθός των εργαζομένων και στο Δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των συνταξιούχων. 'Βοήθημα', για να το πω διαφορετικά. Λίγο ακόμα και θα πρέπει να δουλεύεις δωρεάν υπέρ του αναξιοπαθούντος κράτους.

ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ των αγροτών στους δρόμους. Τα πλοία δεμένα στα λιμάνια. Μπλακ άουτ στον χώρο της υγείας και των αστικών συγκοινωνιών. Απεργιακός πυρετός και χθες. Φωνάζει το παιδί για να του δώσει η μάνα. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος...

'ΜΟΝΟ με μία διαγραφή χρέους και μάλιστα πολύ ακραία, μπορεί να εξυγιανθεί η Ελλάδα'. Κάθετος ο γνωστός Αμερικανός χρηματιστής Χάικο Τίμε στις εκτιμήσεις του, σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Τίτλος της συνέντευξης: 'Η ανεργία είναι χειρότερη από πυρηνικό πόλεμο'. Το δίκιο του εργάτη. Το δικαίωμα του ανέργου να έχει δουλειά...

ΕΥΡΩ και μέτρο! 350 χιλιόμετρα ο Βόρειος Οδικός Αξονας της Κρήτης; 350.000 ευρώ η κρατική ενίσχυση. Ευχαριστημένοι να ’μαστε. Θα μπορούσε να ’ναι ευρώ και χιλιόμετρο. Ακου 'ψίχουλα' τα 'παχυλά', 'παχυλότατα', κρατικά κονδύλια, άκου 'ψίχουλα'...

Ο ΔΑΚΟΣ ποτέ δεν πεθαίνει,/ δεν τον σκιάζει ψεκαστήρα καμιά,/ ξέρει αυτός πότε ξαποσταίνει/ και πότε προς τη δόξα τραβά.  Οσο δεν οργανώνεται η δακοκτονία, σύμφωνα με τα επιστημονικά πρότυπα, ο... δάκος το γυρίζει σε εμβατήρια.

Ο ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ πρύτανης είναι σαν και τον Φίλη/ καθένας εις το πόστο του και μεταξύ τους φίλοι. Πρύτανη της τριάδας των μαντιναδολόγων ονομάζει τον Ηλία τον Σταματάκη ο Εννιαχωριανός. Σαν και τον Φίλη.

ΚΑΠΟΤΕ οι Σικυώνιοι πήγαν με στρατό να καταλάβουν τη γειτονική πόλη Υπερησία. Οι κάτοικοί της, βλέποντας ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον εχθρικό στρατό, μάζεψαν όλες τις κατσίκες τους, έδεσαν στα κέρατά τους δαδιά και μόλις σκοτείνιασε, άναψαν τα δαδιά και τις εξαπέλυσαν προς το μέρος του εχθρού. Οι Σικυώνιοι, βλέποντας το πλήθος τους, νόμισαν ότι ήταν συμμαχικός στρατός, που ερχόταν να βοηθήσει τους Υπηρεσιακούς. Για τον λόγο αυτό αποχώρησαν. Γεμάτοι χαρά, οι Υπερήσιοι άλλαξαν το όνομα της πόλης τους σε Αίγειρα, αφού σώθηκαν εξ αιτίας των αιγών. Στο σημείο μάλιστα που πλάγιασε η επικεφαλής των αιγών έχτισαν ναό της Αρτέμιδας, πιστεύοντας ότι το τέχνασμα τους ήταν θεόσταλτο. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Και εδώ στο κρύο/ τ’ αμπέλια γιορτάζουν/ και δεν το ξέρουν/ Ο ίδιος θέλει να φύγει/ απ’ το ναό, να τρέξει με τα κορίτσια./ Θέλει να πάει ο Αγιος./ Να δώσει τα μαλλιά του στον αέρα./ Εντοιχισμένη κι εγώ/ τον παρακολουθώ στο πλαίσιό του./ Μια τηλε-όραση, άλλου αιώνα./ Μια εικόνα μόνο πολύγλωσση./ Εθελοντής είμαι στην παγωμένη πεδιάδα/ με τους νάρκισσους κι αυτούς/ σκυφτούς στο βάζο'.
Το ποίημα 'Του Αγίου Τρύφωνα' της Ειρήνης Σπανουδάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (01.02.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου