Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΑΝ ΑΚΟΥΓΕ Ο ΘΕΟΣ  των κοράκων δε θα άφηνε γαϊδάρους. Εντάξει αυτό, σωστό είναι. Γιατί όμως να μην ακούει ο Θεός τα κοτόπουλα και τ? αφήνει στα νύχια των κοράκων; Σ



ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ, δίχως να το καταλάβουμε, ο Φλεβάρης. Απόλυτα ευχαριστημένοι μένουμε απ? τη συμπεριφορά του, όπως μείναμε και από τους άλλους δύο χειμωνιάτικους μήνες, τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη. Λίγα, πολύ λίγα τα κρυώματα που έκανε. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Καμιά, μα καμιά εμπιστοσύνη στον Μάρτη που έρχεται σε λίγες μέρες.

ΚΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΜΑΡΤΗΣ! Με την τρόικα που καταφτάνει φορτωμένη με καινούργια 'δώρα', τι γίνεται! 'Η τρόικα! Η τρόικα! έρχεται και με δώρα/ ω Θε μου φώτισέ τηνε να πάει σ? άλλη χώρα'. Ευσεβείς πόθους εκφράζει ο Ηλίας ο Σταματάκης με τη μαντινάδα που μου έστειλε.

ΑΝ ΑΚΟΥΓΕ Ο ΘΕΟΣ  των κοράκων δε θα άφηνε γαϊδάρους. Εντάξει αυτό, σωστό είναι. Γιατί όμως να μην ακούει ο Θεός τα κοτόπουλα και τ? αφήνει στα νύχια των κοράκων; Σχετικά άσχετο, πλην όμως κάπως σχετικό πεταχτό.

ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ φαγητού πρόσφεραν μέσα σ? έναν μόνο χρόνο τα Συσσίτια της Σπλάντζιας. Χώρια τις χιλιάδες μερίδες που πρόσφεραν τα Συσσίτια της Μητρόπολης, πολλών Ενοριών και άλλων Φορέων. Ελλάδα η χώρα των συσσιτίων. Δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ενα πιάτο φαγητό γι? αυτόν που πεινά, είναι, ωστόσο, ένα πιάτο φαγητό. Τουλάχιστον το καταφέραμε αυτό ως κοινωνία. Να μην αφήνουμε κανένα να πεινά.

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ στα Μεγάλα Χωράφια από τους αγρότες στον Νομό μας. Τέλος δεν μπήκε, ωστόσο, στα προβλήματά τους. Ποιος θα βρεθεί να ξανοίξει τον κακομοίρη τον αγρότη, έλεγε ο πατέρας μου. Και δεν ξέρω αν έβαζε ερωτηματικό απορίας ή θαυμαστικό απόγνωσης στο τέλος.

ΣΤΙΣ 29.1.2013 και σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τον κόσμο ως κρατούμενος, ο εκ των πρωταιτίων του Απριλιανού πραξικοπήματος Νικόλαος Ντερτιλής, θέτοντας ως όρο για να ζητήσει χάρη για αποφυλάκισή του, να 'ζητήσει συγγνώμη από εμέ επισήμως η ελληνική πολιτεία'. 'Ο σεβασμός στους νεκρούς είναι πάντα δεδομένο για μας. Αλλο, όμως, ο σεβασμός και άλλο να εξυμνείται, όχι μόνο από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από ορθόδοξο Ιεράρχη η αμετανοησία ως αρετή και παλληκαριά!'. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική' (Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013) το σχόλιο.

'Η ΤΡΟΪΚΑ είναι μια τράπεζα από την οποία δανειζόμαστε χρήματα για να ξεπληρώσουμε το χρέος. Η τρόικα δεν ανήκει στην Ευρώπη. Είναι υπεύθυνη για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. και παρεμβαίνει μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Μόνο τότε'. Η απάντηση ενός φοιτητή στην ερώτηση 'Τι είναι τρόικα', που έθεσε ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης Δονάτος Παπαγιάννης.

ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ της καρδιάς μου θα ?ναι αύριο με την ΑΕΚ και το ένα τρίτο με τον Πλατανιά στον μεταξύ τους αγώνα. Πάντως δε θα πανηγυρίσω όποιος κι αν βάλει γκολ. Ειλικρινής ο εκ Κωνσταντινουπόλεως ορμώμενος Αεκτζής γείτονάς μου.

ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ προσωπικά, αν και πολλά χρόνια συντροφεύει με τη στήλη του 'στα πεταχτά' στην 3η σελίδα των 'Χανιώτικων νέων', έγραψε μεταξύ των άλλων στις προάλλες διαδικτυακός φίλος στη σελίδα του, στο βιβλίο των προσώπων (φέισμπουκ) παρουσιάζοντας την ποιητική μου συλλογή 'Οταν γίνεις ποίημα'. Τον ευχαριστώ από καρδιάς κι αυτόν όπως και όλους τους άλλους που εκφράζουν με διάφορους τρόπους την αγάπη τους στο πρόσωπό μου.

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της Αίγινας αρχικά ονομάζονταν Μυρμιδόνες. Την ονομασία αυτή την πήραν γιατί το έδαφος του νησιού ήταν πετρώδες και ακατάλληλο για καλλιέργεια. Ετσι αυτοί, σαν μυρμήγκια, έσκαβαν και έφερναν στην επιφάνεια το χώμα, για να το καλλιεργήσουν. Και ως τόπος κατοικίας είχαν ορύγματα κάτω από το έδαφος, γιατί έτσι έκαναν οικονομία στις πλίνθους. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. Σαββάλας).

'Από ?δω θα περνούσε το περιστέρι/ είχαν ανάψει δαδιά γύρω στους δρόμους/ άλλοι άνθρωποι φυλάγαν στις δεντροστοιχίες/ παιδιά κρατούσαν στα χέρια σημαιούλες/ περνούσαν οι ώρες κι άρχισε να βρέχει/ έπειτα σκοτείνιασε όλος ο ουρανός/ μια αστραπή ψιθύρισε κάτι φοβισμένα/ και άνοιξε η κραυγή στο στόμα του ανθρώπου/ τότε το άσπρο περιστέρι μ? άγρια δόντια/ σα σκύλος ούρλιαξε μέσα στη νύχτα'.
Το ποίημα 'Το περιστέρι' του Μίλτου Σαχτούρη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανι'ωτικα νέα (23.02.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου