Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ στην Εφορία πριν από 35 περίπου χρόνια ο φίλος μου ο Μιχάλης που ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, έλεγε η πρώτη εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών που διάβασε, μου είπε. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, θα ’ναι σίγουρα και η τελευταία… Λερναία ύδρα η λεγάμενη!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΙΑΧΥΤΗ η αίσθηση ότι πάμε για συμφωνία με τους εταίρους μας. Και γιατί δηλώνει αισιόδοξος ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που κατά που φάνηκε απ’ την αρχή του αρέσει το… κοντρόλ παιχνίδι. Αμυνα με αντεπιθέσεις φωτιά. Το σύστημα που “δίδαξε” ο Γερμανός Οτο Ρεχάγκελ το 2004 στην Εθνική μας Ομάδα ποδοσφαίρου. Εκτός κι αν έρθουν τα πάνω κάτω.
ΚΑΛΕΣ οι λεκτικές διατυπώσεις, τι να το κάνεις, όμως, αν η όποια συμφωνία παραπέμπει, εμμέσως πλην σαφώς, σ’ ένα νέο μνημόνιο, σε νέα μέτρα δηλαδή! Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα! Η εποχή του Μεσαίωνα που οι καλόγεροι βάφτιζαν το κοτόπουλο ψάρι παρήλθε…
«ΑΥΤΑ που  πέρασε η Ελλάδα, κανείς δεν θα ήθελε να τα περάσει», δήλωσε στο CNN ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς και θύμισε τι έκαναν οι σύμμαχοι για να βοηθήσουν τη Γερμανία να κάνει μια νέα αρχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Διαγράψαμε το χρέος της και της δώσαμε τη βοήθεια Μάρσαλ», είπε. Στων κουφών τις πόρτες όσο θέλει ας βοά η πραγματικότητα για τη Μέρκελ!
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ της εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας η σημερινή μαντινάδα, που μου έστειλε, μέσω κινητού, όπως πάντα, ο Ηλίας ο Σταματάκης. «Θερμά συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρό μας/ για το καλό του τόπου μας να στέκει στον πλευρό μας», μας λέει. Αρχή άνδρα δείκνυσι!
ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ στην Εφορία πριν από 35 περίπου χρόνια ο φίλος μου ο Μιχάλης που ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, έλεγε η πρώτη εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών που διάβασε, μου είπε. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, θα ’ναι σίγουρα και η τελευταία… Λερναία ύδρα η λεγάμενη!
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ πάνω στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη με γενναία κίνητρα. «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων», για να θυμηθούμε τον Δημοσθένη…
ΜΑΡΙΑ Δασκαλάκη,  ζωγράφο – συγγραφέα, Κιάτο Κορινθίας: Συνυπογράφω χωρίς δεύτερη σκέψη αυτό που και η ειδική θεραπεύτρια διαταραχών επικοινωνίας και μάθησης Ιωάννα Αδρακτά γράφει για το βιβλίο σας “Το υφασματάκι” που κυκλοφορήθηκε με δικές σας και τις υπέροχες ζωγραφιές, πρόσφατα απ’ τις εκδ. “Οσελότος”. Οτι πρόκειται για «ένα εξαιρετικό βιβλίο, γραμμένο […] με μεγάλη στοργή, τρυφερότητα, απλότητα, τέχνη και σιγουριά». Κι αν πρέπει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί από παιδιά, γονείς και δασκάλους! Κι αν είναι πολύτιμο πολυεργαλείο στα χέρια των τελευταίων! Να ‘ναι καλά οι γονείς σου, παλιοί καλοί μου φίλοι, που μου το χάρισαν. Καλοτάξιδο!
Η ΚΑΤΣΙΚΑ Αμάλθεια ήταν η τροφός του μικρού Δία, όταν η μάνα του τον είχε κρύψει στο Ιδαίο Άντρο για να τον προστατέψει από τον πατέρα του τον Κρόνο. Μια μέρα καθώς η Αμάλθεια έπαιζε με τον μικρό Δία, αυτός κατά λάθος της έσπασε το κέρατο. Για να μη στεναχωριέται η Αμάλθεια και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Δίας έκανε το σπασμένο κέρατο να είναι πάντα γεμάτο με ό,τι λαχταρούσε ο κάτοχός του. Αυτό έμεινε γνωστό σαν το “κέρατο της Αμάλθειας”, ένα αιώνιο σύμβολο αφθονίας. (πηγή: explorecrete.com).
«Στην Κρήτη απλώθηκε σούσουρο και κανείς δεν έβαζε το χέρι του/ στη φωτιά για το αν ήταν ή δεν ήταν αυτό το κέρατο της Αμάλθειας./ Βέβαια πολλά στοιχεία γειτόνευαν μ’ αυτήν την ερμηνεία,/ μα όπως και να το δεις άλλο αυθαίρετες εκτιμήσεις/ άλλο ιστορική τεκμηρίωση./ Ζήτησαν τότε από το δέντρο, που έβλεπε από ψηλά, να μιλήσει/ για το αειθαλές των εικόνων το φυλλοβόλο/ των πρώτων εντυπώσεων./ -Τι να σας πω, είπε./ Εμένα οι γονείς μου, μου είπαν να μην το κουνήσω από ‘δω/ ό,τι καιρό κι αν κάνει./ Ακόμη μου ‘παν πως η φύση μοιάζει πολύ της τέχνης./ Είναι κι οι δυο απρόβλεπτες».
Το ποιήμα “Το κέρας της Αμάλθειας” του Γιάννη Ναζλίδη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (20.02.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-250/#ixzz3SIPuuEBg 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου