Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ του ανθρώπου που καβάλα σ’ ένα γάιδαρο(σ.σ.:ή οδηγώντας μια καμήλα), βωμολοχεί ακολουθούμενος από μια κουστωδία μεθυσμένων, οι οποίοι συχνά επαναλαμβάνουν ή συμπληρώνουν τις βωμολοχίες, ήταν ευρύτερα γνωστό στην Κρήτη του 20ού αιώνα. Κατά περίεργο τρόπο το ανέβασμα πάνω στο τετράποδο σηματοδοτούσε αυτομάτως και την πλήρη απελευθέρωση του αναβάτη, αποτελούσε ίσως το σημείο καμπής μετά το οποίο καταργούνταν παντελώς τα όρια· η ανατροπή των ηθών και των κανόνων συμπεριφοράς ολοκληρωνόταν: «Δεν κρατούσε κανείς Ευαγγέλιο εκείνη την ημέρα, ειδικά όμως αυτός που καβαλίκευε τον γάιδαρο μπορούσε να πει ό,τι ήθελε χωρίς παρεξήγηση (Από το βιβλίο “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη” του Νίκου Ψιλάκη).
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΑΜΕ Καλύβες, πάμε Παλαιόχωρα, πάμε Ρέθυμνο ή όπου αλλού κάνουν Καρναβάλι, και μας παίρνει να πάμε, αύριο! Πάμε Κάινα, όπου αναβιώνεται το έθιμο της καμήλας, πάμε Αγίους Αποστόλους για να πετάξουμε τους χαρταετούς μας ή όπου αλλού μας βολεύει, μεθαύριο! Καλό μεγάλοαποκριατικοκύριακο (το ’γραψα) και καλό καθαροδεύτερο! Καλά να περάσετε (περάσουμε), όπου κι αν πάτε (πάμε). Ακόμα και στην οικία του σπιτιού σας (μας) να μείνετε (μείνουμε) καλά να περάσετε (περάσουμε).
«ΤΣΙ Μεγάλες Αποκράδες κουζουλαίνονται κι οι γράδες/ και την Καθαρή Δευτέρα τα φουστάνια παίρνουν αέρα!/ Ελα Σόιμπλε να δεις/ Βαρουφάκης σε καλεί/ πώς γλεντούνε στην Ελλάδα/ και δεν τρώνε φασολάδα…». Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα (καν’ έλα…). Από ασυναρτησίες τούτες τις μέρες (αποκριάτικες και μη) άλλο τίποτα.
ΕΜΕΙΣ αποκρυγιώνουμε κι η τύχη μας δουλεύει! Αν τα βρήκανε χθες οι δικοί μας με τους άλλους Ευρωπαίους (την ώρα που γράφω τη στήλη μόλις έχει αρχίσει το έκτακτο Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες) ισχύει αυτό. Αν δεν τα βρήκανε, γράψτε άκυρο. Ο πρωθυπουργός πάντως δήλωνε βέβαιος για συμφωνία στο πρακτορείο Ρόιτερ. Δεν ξέρω. Πάντως κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε!
«Ο ΤΣΙΠΡΑΣ με τον Σόιμπλε μια λύση για να βρούνε/ με γνώμονα τη λογική πρέπει να συζητούνε», μας λέει στη σημερινή της μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Αλλη η λογική του Τσίπρα κι άλλη του Σόιμπλε, Νεκταρία μου. Σαν κάποια άλλα. Τι ψάχνεις τώρα…
ΠΑΡΑΛΙΓΟ να ’ρθουν στα χέρια ο Βαρουφάκης με τον Ντάϊσελμπλουμ στο προηγούμενο Γιούρογκρουπ, αποκάλυψε η Λιμπερασιόν. «Ψεύτη» αποκάλεσε, λέει, ο δικός μας τον… Κατωχωρίτη, όταν απέσυρε το κείμενο Μοσκοβισί κι αυτός έκανε την πάπια. Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε.
Η ΜΟΝΗ λύση για να επιβιώσουμε ως είδος είναι να εποικίσουμε άλλους πλανήτες, δήλωσε ο Στίβεν Χόκινγκ τις προάλλες. Πλάκα – πλάκα σε λίγα χρόνια από σήμερα, εγώ βλέπω όλη την Ελλάδα να ’χει μεταναστεύσει στη… Νεφελοκκοκυγία, στην πόλη των πουλιών δηλαδή, κατά σύννεφα μεριά, μου είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος με τον οποίο συζητούσα, χθες, το θέμα.
ΠΑΝΔΗΜΗ η κηδεία του Γιάννη του Κοτσιφού (του καφετζή, όπως τον λέγαμε για να τον ξεχωρίσουμε απ’ τους άλλους Κοτσιφογιάννηδες), φίλου ζωής για μένα, στο Νίππος χθες. Να αφιερώσω όλα τα σημερινά “πεταχτά” στη μνήμη του, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα απ’ τον επικήδειο λόγο που εκφώνησα, η πρώτη σκέψη που έκανα. Επικράτησε η δεύτερη κι αρκούμαι μόνο σ’ αυτήν την αναφορά. Μην κακορεξίσεις τους ανθρώπους, Αποκράδες είναι, με το φευγιό μου, φίλε, και βάλε σ’ άλλη θέση τα λεγόμενά σου για μένα φαντάστηκα ότι μου είπε.
ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ του ανθρώπου που καβάλα σ’ ένα γάιδαρο, βωμολοχεί ακολουθούμενος από μια κουστωδία μεθυσμένων, οι οποίοι συχνά επαναλαμβάνουν ή συμπληρώνουν τις βωμολοχίες, ήταν ευρύτερα γνωστό στην Κρήτη του 20ού αιώνα. Κατά περίεργο τρόπο το ανέβασμα πάνω στο τετράποδο σηματοδοτούσε αυτομάτως και την πλήρη απελευθέρωση του αναβάτη, αποτελούσε ίσως το σημείο καμπής μετά το οποίο καταργούνταν παντελώς τα όρια· η ανατροπή των ηθών και των κανόνων συμπεριφοράς ολοκληρωνόταν: «Δεν κρατούσε κανείς Ευαγγέλιο εκείνη την ημέρα, ειδικά όμως αυτός που καβαλίκευε τον γάιδαρο μπορούσε να πει ό,τι ήθελε χωρίς παρεξήγηση». (Από το βιβλίο “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη” του Νίκου Ψιλάκη).
«Ο Φλεβάρης έχει βάλει/ τη σφραγίδα “Καρναβάλι”/ Κι ύστερα φωνάζει “Εμπρός”,/ τώρα γλέντι και χορός!”/ Μύτες γίνονται μυτάρες/ και τ’ αυτιά γίναν αυτάρες./ Να μαλλούρες και γυαλάκια,/ στοματάρες και μουστάκια./ Κι άνοιξαν κι οι ουρανοί,/ σεληνάνθρωποι, Αρειανοί/ κατεβήκαν με σβελτάδα,/ και πατήσαν στην Ελλάδα[…].
Από ποίημα “Καρναβάλι” της Ρένας Καρθαίου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-251/#ixzz3SNAhMYMF 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου