Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΟΥΡΑΝΟΘΕΝ κατεβαίνει απόψε το βράδυ, όπως κάνει αιώνες τώρα κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής, ο Πρωτοστάτης Αγγελος, “ειπείν τη Θεοτόκω το χαίρε”. Οι Χαιρετισμοί, οι πρώτοι Χαιρετισμοί της Παναγίας, εφέτος. Και… «Καβγάδες με το γιασεμί έβαλε πάλι ο κρίνος/ ζηλεύει του στις μυρωδιές για δε μυρίζει εκείνος!».
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΥΡΑΝΟΘΕΝ θα κατέβει απόψε το βράδυ, όπως κάνει αιώνες τώρα κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής, ο Πρωτοστάτης Αγγελος, “ειπείν τη Θεοτόκω το χαίρε”. Οι Χαιρετισμοί, οι πρώτοι Χαιρετισμοί της Παναγίας, εφέτος. Και… «Καβγάδες με το γιασεμί έβαλε πάλι ο κρίνος/ ζηλεύει του στις μυρωδιές για δε μυρίζει εκείνος!».
ΚΑΤΟΧΗ ήρθε κι έκανε η παραπάνω μαντινάδα του Νίκου Ξυλούρη με το που έγραψε το μολυβάκι τη λέξη “Χαιρετισμοί”. Εν είδει χαιρετισμού στην εφηβική ηλικία. Τι θυμάμαι εγώ τώρα! Ας προχωρήσω, όμως, παρακάτω, αφού πρώτα μπω και βγω σε μια και από μια παρένθεση.
«ΙΔΕΕΣ μου, κάποιων άλλων ημερών./ Κάθομαι και κοιτάζω τις φωτογραφίες σας./ Ετσι όπως σας κρατάνε φιλικά απ’ τα χέρια/ η αλήθεια και η φαντασία,/ ανοίγοντας δρόμο μέσα στο πλήθος/ των αδιάφορων και ανίδεων,/ των ψευδολόγων και αργυρολόγων./ Πού πήγατε; Πού είστε; Αναρωτιέμαι». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Η ΕΞΟΔΟΣ της Ελλάδας (το Γκρέξιτ) θα ήταν ένα απόλυτο δράμα για τους Ελληνες και φυσικά ένα μεγάλο δράμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα σύκα – σύκα και η σκάφη – σκάφη από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, απ’ τη δική του σκοπιά. Προσθέστε σ’ αυτό τη βιβλική φράση «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» και προβληματιστείτε…
ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του κατεπείγοντος η επέκταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή. Μετά την ψήφιση απ’ τα άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Τρεχάτε ποδαράκια τους, για να τρέξουν τα ποδαράκια μας πριν να τους (μας) βρει ο Μάρτης ο κακός παλουκοκαύτης!
ΔΕΝ θα γίνουν απολύσεις και δεν θα μειωθούν ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις. Οσο για τις 100 δόσεις κανένα πρόβλημα. Κάθετος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αγιού μην τάξεις τάξιμο και κοπελιού κουλούρι. Από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο η υπενθύμιση της γνωστής παροιμίας.
«ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΩ αν θα ξαναλάβω μέρος σ’ αυτήν την παρωδία που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Α.Ο. Πλατανιά Μανόλης Μαθιουδάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ. Σωστός. Σωστοί και οι Ελληνες πραγματικοί φίλαθλοι που απέχουν εδώ και χρόνια από τις κερκίδες των γηπέδων. Αλλο αν μαζί με τα ξερά έχουν καεί και τα χλωρά…
«ΑΠΟ την εποχή της λύτρωσης της Κωνσταντινουπόλεως από την πολιορκία είτε των Αβάρων και Περσών το 626 το πιθανότερο, είτε των Αράβων το 718, ο Ακάθιστος Υμνος μέχρι και σήμερα έχει ως προοίμιο το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ […] Είναι ένας ύμνος ευχαριστήριος προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Παναγία, για τη σωτηρία της Πόλης. Αυτό το κοντάκιο των 7 στίχων, εν αντιθέσει με τον όλο Ακάθιστο Υμνο, ήταν δυνατό να συντεθεί την ίδια βραδιά ή ημέρα της λύτρωσης και να τεθεί ως προοίμιο στον ήδη συντεθειμένο Ακάθιστο Υμνο, ο οποίος κατά την επικρατέστερη άποψη ψαλλόταν στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην αγρυπνία της 15ης Αυγούστου, κάθε έτους με προοίμιο: “Το προσταχθέν μυστικώς λαβών εν γνώσει”…» Από το βιβλίο “Ο Ακάθιστος Υμνος (Χαιρετισμοί) και ο κανόνας του”, του Εμμανουήλ Δ. Μαλαθράκη.
«Χαίρε, ύψος που δύσκολα το ανεβαίνει (το συλλαμβάνει) η ανθρώπινη σκέψη/ Χαίρε, βάθος δυσδιάκριτο ακόμα και στα μάτια των Αγγέλων./ Χαίρε, γιατί εσύ είσαι ο θρόνος του (Μεγάλου) βασιλιά./ Χαίρε, γιατί εσύ κρατάς αυτόν που τα πάντα κρατάει (βαστάζει)./ Χαίρε, άστρο που προμηνύεις την εμφάνιση (ανατολή) του ήλιου/ Χαίρε, κοιλία της ενσάρκωσης του θεού Λόγου./ Χαίρε, εσύ με την οποία ανανεώνεται η κτίση/ Χαίρε, εσύ με την οποία μεγαλώνει σαν βρέφος ο κτίστης./ Χαίρε, νύμφη που δεν νυμφεύτηκε».
Από τον 1ο Οίκο των Χαιρετισμών της Παναγίας, σε μετάφραση του Εμμανουήλ Δ. Μαλαθράκη (βλ. βιβλίο ίδιου “Ο Ακάθιστος Υμνος (Χαιρετισμοί) και ο κανόνας του).
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα 927.02.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-254/#ixzz3SwqkCPSA 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου