Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Οι κάψες χερικώσανε και στσοι γιαλούς γλακούνε/ άλλοι πάνε να δείξουνε κι άλλοι πάνε να δούνε. Προ ημερών, με το που ντρακάρανε (χερικώσανε) οι μεγάλες ζέστες (κάψες) μου έστειλε αυτήν την μαντινάδα ο επίσημος μαντιναδολόγος της στήλης Ηλίας Σταματάκης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ η δημοσίευσή της. Πάντα επίκαιρη είναι εξάλλου.
Σιγά που δεν θα ετοποθετείτο επί του θέματος ο Ηλίας. Για ψύλλου πήδημα μαντινάδες φτιάχνει κατά κοινήν ομολογία.
Το της όλης πόλεως ήθος ομοιούται τοις άρχουσι. Σαν τον... φάντη μπαστούνι ενεφανίσθη στο μυαλό μου το υπό του Ισοκράτους λεχθέν ακούγοντας τις προάλλες ομιλούντα, στην εκδήλωση για τον “Κάστρο”, τον Γεράσιμο Νοταρά. Τι τα θέλουμε και τα γυρεύουμε! Κατά τους κυβερνήτες και ο λαός και κατά τον λαό και οι κυβερνήτες του.
Εντάξει, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βρωμάει και στην κοιλιά και στην ουρά.
Ομορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος! Ο τελευταίος στίχος του Διονύσιου Σολωμού στο ποίημά του “Εις Φραγκίσκα Φράιζερ”. Υποπτος κόσμος, βρώμικος διαβολικά φτιαγμένος. Ο μόνος στίχος που θα έγραφε αν ζούσε σήμερα και τον υποχρέωναν να γράψει ένα επίγραμμα, ας πούμε για τον Παναγιώτη Βλαστό.
Στο 5,3% σύμφωνα με την Μarc η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Ν. Δημοκρατίας. Αυτό, συν το ότι στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου ξεπέρασε τον Κώστα Καραμανλή, διαβάζουν στο ΠΑΣΟΚ και κάνουν χρυσές δουλειές τα ραφτάδικα πράσινων κουστουμιών.
Εκεί που μέχρι τώρα κάναμε πλάκα με την γρίπη Α, αυτήν που στην αρχή άμα τη εμφανίσει της, την βάφτισαν γρίπη των χοίρων, κι ύστερα χωρίς μάλιστα να διαμαρτυρηθούν οι χοίροι την μετονόμασαν, κρίμας στα βαφτιστικά, εκεί μου φαίνεται ότι θ’ αρχίσουμε να χτυπούμε ξύλο κάθε φορά που την πιάνουμε στο στόμα μας. Ούτε λίγοι ούτε πολλοί οι δυο στους τρεις Ελληνες θ’ αρρωστήσουμε λέει απ’ την, χτύπα ξύλο, κακό χρόνο να’ χει, γρίπη!
Το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα των Εφήβων. Υστερα από το χρυσό που κατέκτησαν πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ. Εθνική Ελλάδος γεια σου! Ετσι απλά....
Χασισοφυτεία σε πευκόφυτη περιοχή των Λευκών Ορέων, λέει! Σιγά το πράγμα! Αφού δεν έχουμε πευκοφυτεία σε χασισόφυτη περιοχή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Βάλε κι εσύ μια φωτιά, μπορείς! Σε λίγο θα το δούμε να κυκλοφορεί σαν σύνθημα από ποιμνιοστάσιο σε... οικοπεδοστάσιο και από... οικοπεδοστάσιο σε ποιμνιοστάσιο.
Γιγαντάκιας, Δικαννάκιας, Μαγκιτάκος, Σουν Τσουν, Βρωμού, Σούμο... Στο κόλπο για το “ριχτάδικο” και όχι μόνο, βέβαια, οι παραπάνω. Ωραία ονόματα!
Ο Τένης ή Τέννης γιος του βασιλιά των Κολωνών Κύκνου της Τροίας, ήταν ονομαστός για τη δικαιοσύνη του. Και αυτό γιατί κάποτε που τον ρίξανε στη θάλασσα με διαταγή του πατέρα του ύστερα από διαβολή της μητριάς του Φιλονόμης αρνήθηκε τον έρωτά της. Ωστόσο σώθηκε στο νησί Λεύκοφρυ (Τένεδο) κι έγινε βασιλιάς του. Νομοθέτησε μάλιστα, να βρίσκεται στα δικαστήρια, πίσω από τον δικαστή, ένας δήμιος που να κρατάει στα χέρια του έναν πέλεκυ, ώστε όταν κανείς αποδεικνυόταν ότι έλεγε ψέματα να τον εκτελούσε αμέσως.
“Οι άγγελοι δεν ξέρουνε τον πόνο./ Πετούν ανάμεσα στ’ αστέρια/ ‘κει που δεν φτάνουν οιμωγές/ και στεναγμοί./ Πίνουνε φως κυανό/ αναπνέουν μουσική./ Γι’ αυτό/ μην ικετεύεις τη βοήθειά τους./ Αν ακούσουν ανθρώπινο κλάμα/ κλείνουν τ’ αυτιά μην αντέχοντας/ μια τόσο παράφωνη μουσική.”
Το ποίημα “Αναλγησία” του Γιώργη Μανουσάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
e-mail:kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(14.0709)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου