Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Να μην πάρει ποτέ σύνταξη η δημοκρατία στη χώρα μας. Να είναι πάντα στην ενεργό υπηρεσία. Ακμαία και ακμάζουσα, νέα και ωραία. Για την 35η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα η ευχή. Η ευχή όλων των Πανελλήνων.

Δεν ξερω τι βαθμό παίρνει η δημοκρατία, ως πολίτευμα και ως καθημερινότητα, έτσι όπως λειτουργεί στη χώρα μας. Ξέρω όμως ότι σε τελική ανάλυση είναι υπόθεση του καθενός μας να πάρει καλύτερο βαθμό. Από τον φίλο μου τον γερω δάσκαλο. Εν είδει διαγγέλματος, ύστερα από μια μεγάλη κουβέντα που κάναμε για τους όρους και τα όρια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ζησε μαυρε μου, να φας τον Μάη τριφύλλι! Στην ίδια λογική ζήσε μαύρε μου, να εμβολιαστείς για τον ιό της νέας γρίπης τον Φλεβάρη.
Επι ταπητος, λέει, το θέμα λειτουργίας των σχολείων, λόγω της νέας γρίπης. Όχι! Συμβουλή να μην ποδοπατείται ο τάπης δεν υπάρχει αναρτημένη πουθενά.

Τον Πλατωνα, τον όποιον Πλάτωνα, τον ξέρω, την αλήθεια, όμως την όποια αλήθεια, την ψάχνω. Η βάση πάνω στην οποία στηρίζει τη συμφωνία του με το αντίστροφο του ρητού που κάνει λόγο για τον φίλο Πλάτωνα και την φίλτατη αλήθεια, ένας φίλος απ’ τα παλιά. Για να μου πει ότι δεν συμφωνεί πάντα, μ’ αυτά που γράφω, μου τηλεφώνησε. Σαν να μην το ήξερα!

Η μειωση των αφίξεων θα είναι μονοψήφια για τη χώρα... Η μείωση των αφίξεων θα είναι μονοψήφια για τη χώρα...Η μείωση των αφίξεων θα είναι μονοψήφια για τη χώρα...Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, με το που ήρθε στα Χανιά, ήταν να βάλει την κασέτα να παίξει.

Τραπεζικες προσκλησεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την πλήρη ικανοποίησή τους επί του θέματος εξέφρασαν οι αρμόδιοι φορείς. Μια μόλις μέρα μετά τις καταγγελίες για τραπεζικές προκλήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό κι αν είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Γιορτη πατατας, γιορτή ντομάτας, γιορτή καστάνου, γιορτή πορτοκαλιού, γιορτή κερασιού, γιορτή κρασιού, γιορτή ξεροτήγανου, γιορτή πιιλαφιού, γιορτή σέλινου, γιορτή λουκουμά, γιορτή γραβιέρας, γιορτή ανθόνερου... Συμπληρώστε ποιες άλλες παρόμοιες γιορτές ξέρετε. Γράψτε μετά ποιες άλλες παρόμοιες γιορτές μπορούν να γίνουν. Και κάτι άλλο. Τι θα λέγατε για μια γιορτή τσιγάρου;

Πιστος θεραπων και της ποίησης δηλώνει χρόνια τώρα ο πάνω απ’ όλα ενεργός πολίτης, συμπολίτης μας Μανούσος Γ. Δασκαλάκης, που κυκλοφόρησε τελευταία μια ακόμα, δικής του παραγωγής, ποιητική συλλογή με τίτλο “Στη σκιά του ονείρου”. “Γράφω όχι για να με πούνε σπουδαίο, αλλά επειδή βγαίνει από μέσα μου”, μου εξομολογείται μεταξύ των άλλων σε συνοδευτικό σημείωμά του ο και καλός φίλος. Αυτό κι αν είναι απόδειξη ότι είσαι αληθινός ποιητής, Μανούσο!

Καποτε ένας ρώτησε τον Θεμιστοκλή: “Τι θα προτιμούσες να είσαι, ήρωας ή ποιητής που τραγουδά τα κατορθώματα ενός ήρωα;” Κι ο Θεμιστοκλής του αποκρίθηκε: “Εσύ τι θα προτιμούσες να ήσουν, Ολυμπιονίκης ή Κήρυκας που αναγγέλλει την επίδοση του Ολυμπιονίκη;”

“Αυτοδίδακτα έμαθα τη ζωή,/ Τα γράμματα τα σπούδασα στο πεζοδρόμιο./ Πέτρα στην πέτρα, με χώμα, νερό και πηλό/ Τον κόσμο μου έφτασα ως τον ουρανό./ Μετά τον διέλυσα για να τον δημιουργήσω ξανά/ Αυτά που διδάχτηκα είναι όλα πλάνες./ Ακόμα στην αρχή βρίσκομαι/ καταδικασμένος στο μαρτύριο του Σισύφου”.
Το ποίημα “Αυτοδίδακτος” του Μανούσου Δασκαλάκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(24.0709)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ φίλε Βαγγέλη σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου και την δημοσίευση του ποιήματος μου!Είναι γνωστό στην πόλη ότι είσαι άνθρωπος υψιλού ύθους! θα τα πούμε και από κοντά....

    Με φιλικούς χαιρετισμούς Μανούσος Δασκαλάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή