Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ




Όλοι οι δρόμοι της επαρχίας Σελίνου, κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, οδηγούσαν τω όντι, προχθές, Σάββατο 11 Ιουλίου με το που μεσημέριασε, στην Κάντανο και στα Πλεμενιανά, όπου οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσαν η νομαρχία Χανίων και ο δήμος Καντάνου για τον "εκ Καντάνου γιατρό" Αντρέα Γιάννη Αρχοντάκη, γνωστό τοις πάσι και ως "Κάστρο". Μικρή, πολύ μικρή αποδείχθηκε η αρκετά μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καντάνου, όπου έγινε το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων, η "Ημερίδα για τον Κάστρο", ένα "προσκλητήριο στις ζωντανές δυνάμεις του σήμερα". Ήταν όλοι εκεί, όπως και στο έμπα των Πλεμενιανών, έναν τεράστιο χώρο μπροστά απ' την εκκλησία του Αγίου Νεκτάριου, αμέσως μετά όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του. Οι συγγενείς, οι συγχωριανοί και οι φίλοι του, οι συνάδελφοι και οι συναγωνιστές του, άντρες, γυναίκες και παιδιά. Κόσμος πολύς. Αυτοί που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, μα όχι μόνο. Σελινιώτες, μα όχι μόνο. Χανιώτες, μα όχι μόνο. Ήταν όλοι εκεί! Κι ανάμεσα σ' όλους, εκτός απ’ τους επίσημους, συναγωνιστές και συγκρατούμενοί του στις φυλακές της Χούντας: ο Στέλιος Νέστορας, ο Αργύρης Μαλτσίδης, ο Φοίβος Ιωαννίδης, ο Γεράσιμος Νοταράς, ο Λαοκράτης Βάσσης, ο Ανέστης Αναστασιάδης, ο Νώντας Όχονος, ο Ανδρέας Πολίτης, ο Μανώλης Καρέλλης, ο Νίκος Πετράκης, ο Κώστας Βαρδάκης και βεβαίως ο και εκδότης της εφημερίδας μας, επιστήθιος φίλος του, Γιάννης Γαρεδάκης...

Ωσεί παρών!


Ωσεί παρών όμως καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων ήταν και ο ίδιος ο "Κάστρο". Έτσι όπως, 27 χρόνια μετά το θάνατό του, τον ανάστησαν με τις ομιλίες τους ο ηλεκτρονικός τεχνολόγος μηχανικός Ανδρέας Σταυριανουδάκης, η δρ παθολόγος-διαβητολόγος Πόπη Ντουντουλάκη, ο πολιτικός μηχανικός πρ. γραμματέας Σοσιαλιστικής Πορείας Χανίων Κώστας Βαρδάκης και η εκ των συγγραφέων της μνημειακής και μνημειώδους έκδοσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων με τίτλο "Ανδρέας Αρχοντάκης, ο Κάστρο: Ένας ηττημένος νικητής", Έμμυ Παπαβασιλείου (Αθανασία Ζώτου, άλλη συγγραφέας) συντονίζοντος του πρ. δημάρχου Σητείας και Προέδρου Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Νίκου Πετράκη. Έτσι όπως τον αναθυμήθηκαν στις τοποθετήσεις τους στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αφορμή τη στάση ζωής του (θέματα: Πώς η συμμετοχή στα κοινά θα επανακτήσει το νόημά της για τις νεώτερες γενιές. Ο συμβιβασμός στην πολιτική: Τα όρια, οι κίνδυνοι, οι προϋποθέσεις.) ο δικηγόρος, πρ. βουλευτής, πρ. υπουργός Φοίβος Ιωαννίδης, ο φιλόλογος, συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης, ο δικηγόρος πρ. βουλευτής Στέλιος Νέστωρ και ο κοινωνιολόγος, πρόεδρος ΚΕΘΕΛ Γεράσιμος Νοταράς, συντονίζοντος του Γιάννη Γαρεδάκη. Έτσι όπως τον μνημόνευσαν στους χαιρετισμούς τους αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης και ο δικηγόρος Γιάννης Μάρκου Αρχοντάκης, ως εκπρόσωπος της μεγάλης των Αρχοντήδων οικογένειας. Έτσι όπως τον επανέφεραν στο κεκλιμένο επίπεδο της μνήμης, καταθέτοντας τις μαρτυρίες τους πολλοί συγχωριανοί, φίλοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές του, στην τάβλα της σελινιώτικης φιλοξενίας, συντονίζοντος του δασκάλου λαογράφου Σταμάτη Αποστολάκη. Εντέλει έτσι όπως τον είδαν, μεταξύ όλων των άλλων και δυο νέα παιδιά, η πτυχιούχος σχολής φυσικοθεραπείας Αγγελική Κωστάκη που συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και ο μαθητής Β' Λυκείου Χαράλαμπος Δασκαλάκης που μίλησε στη συζήτηση που ακολούθησε. Ορθοσταντούντα στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στις επάλξεις του χρέους. Ορθοβαδίζοντα στους δρόμους της ευθύνης και στις πλατείες των ωραίων αγώνων για αληθινή δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Τέμνοντα τα όποια εμπόδια και τεμνόμενο απ' την όποια ανάγκη των συνανθρώπων του. Ωραίο ως Έλληνα!

Το χρέος των Δημοκρατικών ανθρώπων

Πολλές, πάμπολλες εύφημες μνείες, τόσες όσες δεν θα χωρούσαν ούτε σ' ένα οχτασέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας, θα μπορούσα να γράψω την Ημερίδα Μνήμης για τον "Κάστρο" και για τ' αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του, που ειρήσθω εν παρόδω είναι έργο του γλύπτη Άγγελου Βλάση. Για τούτο, για τ' άλλο και το παράλλο. Για όλα όσα συνέλεξαν οι εν εγρηγόρσει αισθήσεις μου, τις οχτώ ώρες που έμεινα στην Κάντανο και στα Πλεμενιανά, και εντυπώθηκαν στους έλικες του μυαλού και στις φυλλωσιές της καρδιάς. Πού χώρος όμως! Μένω, λοιπόν, προσώρας τουλάχιστον και μ' αυτό κλείνω, μόνο στη δημοσίευση ενός αποσπάσματος από το σχέδιο απολογίας του, στη δίκη για τη δράση του ενάντια στη Χούντα. Και για να φανεί κάτω απ' το ύφος του το ήθος του άντρα: "...Εμείς οι Δημοκρατικοί άνθρωποι, νοιώθουμε βαθιά το βαρύ χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, τους πολίτες και τους ξωμάχους της ελληνικής γης μας και όχι μόνο το νιώθουμε συνεχώς στις υποχρεώσεις μας αλλά και δεν διστάζουμε να πληρώνουμε το φόρο μας για τις ιδέες μας και τις αρχές μας, σαν άνθρωποι που ξέρουν, πως η ευτυχία τους η πραγματική και ολοκληρωμένη δεν μπορεί να υπάρξει έξω από τη γενική ευτυχία".


Γράφει ο: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(13.07.09)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου