Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ



Μηνύματα οικουμενικού ελληνισμού

Για να στείλει ο ελληνισμός σ' όλη την οικουμένη όμορφα κι ελιδοφόρα μηνύματα, φαίνεται πως διάλεξαν οι Μούσες το φετινό καλοκαίρι. Ετσι ίσως εξηγείται η χρονική σύμπτωση, τα ταυτόχρονα σχεδόν εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά και τα εγκαίνια του ART MUSEUM του Ευθύμη Βαρλάμη στην Αυστρία, που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 25 Ιουνίου τ.ε. Τη λαμπρότητα, τη σοφία και την αρμονία της αρχαίας ελληνικής τέχνης δείχνει το Μουσείο της Ακρόπολης, για το οποίο έχουν ;hδη γραφτεί πολλά. Την ουσία του ελληνισμού στις μέρες μας, σαν επιβεβαίωση της ιστορικής συνέχειας και την επικαιρότητά του στην εποχή μας, μας δείχνει το Μουσείο του Βαρλάμη όπως προκύπτει απ' το πλούσιο υλικό που μου έστειλε ηλεκτρονικά ο άμεσος συνεργάτης του διεθνούς φήμης σφαιρικού έλληνα καλλιτέχνη, Αστέρης Νένος. Ενα συμπλεγμα 14.000 τ.μ., στη μικρή πόλη Schrems στην περιφέρεια Waldiertel της Βόρειας Αυστρίας", όπου κανείς ζει τη μαγεία και τη ζωντάνια της τέχνης", είναι το Μουσείο αυτό, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία. "Ενας χώρος γεμάτος χρώματα, χάρη και εκπλήξεις, φαντασία και διάθεση, έτοιμος να μοιράσει ελπιδοφόρα μηνύματα και ουσιαστικές εμπειρίες στους ανθρώπους, έτοιμος να δείξει τη θετική, την καλή πλευρά της ζωής".
"Ενας χώρος που ξεκινά από το ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά, που αναφέρεται στον κόσμο της φαντασίας, στην ανάδειξη των ταλέντων και της προσωπικότητας των παιδιών", αλλά και όπου "ο καθένας είναι καλοδεχούμενος, μπορεί να δοκιμάσει το ταλέντο του, να διευρύνει τις ικανότητές του, να διαμορφώσει το προσωπικό του design και να ανακαλύψει ουτοπικές διαδικασίες χρησιμοποιώντας τα εργαστήρια, τα οικογενειακά προγράμματα, τα προγράμματα για ενήλικες, για ποιητές για ερευνητές"...

Ενα βήμα στη σημερινή Ελλάδα

Το νέο μουσείο που παρουσιάζει το συνολικό καλλιτεχνικό και σχεδιαστικό έργο του καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη και της συζύγου του Χάιντε, που εγκαινιάστηκε επίσημα στις 25 Ιουνίου από τον πρωθυπουργό της Κάτω Αυστρίας (Niederostereich) Dr Erwin Proll, άνοιξε από τις αρχές Μαΐου τ.ε. και προγραμματίζεται να το επισκεφτούν εφέτος περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες. Το έργο προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, που συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη της Κάτω Αυστρίας, χρηματοδοτήθηκε από το I.D.C.A. Design Center, τον Δήμο του Schrems και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Αυστρίας.
Πληροφορίες για το Μουσείο μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο www.Daskunstmuseum.at

Το ART MUSEUM, το Μουσείο Βαρλάμη, πάντα σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στοιχεία, χτίστηκε με την υποστήριξη του αυστριακού κράτους, που θέλησε να τιμήσει και να ευχαριστήσει τον έλληνα καλλιτέχνη που πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, δημιουργώντας στη δική τους χώρα. Οι χώροι υποδοχής, οι αίθουσες των εκθεμάτων, οι χώροι των σεμιναρίων και των διαλέξεων, το πάρκο των μεγάλων γλυπτών, το ανοιχτό θέατρο, το καφέ, η βιβλιοθήκη, το shop, η αίθουσα προβολών, το εκκλησάκι που έχτισε με εικόνες φερμένες από την Ελλάδα, "όλα αποτελούν μια σύνθεση και "αναχώρηση" ανάμεσα στον λογικό και τον συναισθηματικό κόσμο μας. Ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σ' έναν πολυχώρο που τον καλεί σε συμμετοχή, που του δίνει πάμπολλες ευκαιρίες σύμπραξης σ' έναν ποιητικό χώρο, που μιλά άμεσα στην ψυχή του".
Στο βιβλίο του "Η Ελλάδα στις πρωτευουσες της Ευρώπης", ο Ευθύμης Βαρλάμης γράφει: "Να μιλήσουν, λοιπόν, οι Ελληνες. Να αρχίσουν τον διάλογο. Να μιλήσουν οι Ελληνες για τις προοπτικές της ανανέωσης του 21ου αιώνα. Να μιλήσουν για την τεχνολογία της ευτυχίας. Για την τεχνολογία της ομορφιάς. Για την τεχνολογία της νεότητας. Για την θεραπεία του ναρκισσισμού της πιο κρυφής μάστιγας της ανθρωπότητας. Για το φως και την όψη του Πυθαγόρα. Για το άτομο και το σύνολο. Για τη ζωντανή δημοκρατία, για τη μελλοντική τέχνη και τον Θεό. Για τα ιερά και τα όσια της πίστης. Για την Ελλάδα που κοιμάται στις ευρωπαϊκές πόλεις. Για τις κρυφές Αλεξάνδρειες που περιμένουν μιαν ανάσα να αφυπνιστούν και να φωτίσουν τα σκοτάδια συνδράμοντας όλους όσοι έχασαν την ικανότητα να αγαπούν... Ε, λοιπόν με το Μουσείο αυτό ο Βαρλάμης, δίνει βήμα στους Ελληνες, στους σημερινούς Ελληνες, να μιλήσουν. Δίνει βήμα στην Ελλάδα, στην σημερινή Ελλάδα να μιλήσει.
Με διεθνείς συνεργασίες, ανταλλαγές, εκδόσεις, συνέδρια, προβολές, επισκέψεις σχολείων και πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο με συνεργασίες και ανταλλαγές με τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, μέσω του Μουσείου του

e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Χανιώτικα Νέα(27.07.09)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου