Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Γράφει ο: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr



Ένα έργο ευλογία Θεού






"Κοιτίδα του μέλλοντος", κατά τον γενικό γραμματέα Τύπου Γιώργο Πετρουλάκη (που ειρήσθω εν παρόδω υποσχέθηκε αμέριστη συμπαράσταση). "Εστία ανάπτυξης", κατά τον βουλευτή Ευτύχη Δαμιανάκη. "Εκπληκτικό έργο" κατά τον βουλευτή Μανόλη Σκουλάκη. "Στοίχημα της έκφρασης του απλού πολίτη", κατά τον δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη. "Όραμα που έγινε πραγματικότητα" κατά τον νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη. "Τεράστιο έργο που έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό κενό", κατά τον και αντιπρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αγία Σοφία" γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" Νίκο Παπαδάκη. "Κέντρο ευρωπαϊκής εμβέλειας" κατά τον καθηγητή στο τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Μεϊμάρη. "Μοναδικός χώρος που μπορεί να γίνει ένα καταπληκτικό εργαλείο για πολλά πράγματα", κατά τον καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκο Μπακουνάκη. Κάποιοι απ' τους χαρακτηρισμούς για το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου που ακούστηκαν απ' το βήμα του, κατά την έναρξη της λειτουργίας του, στο πλαίσιο της διημερίδας που οργάνωσε σ' αυτό, προχθές και χθες, στις 23 και 24 Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) με θέμα "Νέες Τεχνολογίες και Περιφερειακός Τύπος - Επιχειρηματικές Στρατηγικές στην Ψηφιακή Εποχή". Ούτε ίχνος υπερβολής σ' αυτούς, όπως και στους παρόμοιους που ακούστηκαν από τη γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του Συνασπισμού Βάλια Βαγιωνάκη και τους δημάρχους Φρε, Κρυονέριδας και Βάμου, Νίκο Γιαννούλη, Γρηγόρη Μαρκάκη και Λεωνίδα Λιμαντζάκη, αντίστοιχα που επίσης χαιρέτισαν. Για ένα έργο πραγματική ευλογία θεού για τον Αποκόρωνα, την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά και για την δημοσιογραφία σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο υποθέτω ότι θα έκανε λόγο ο Παππούς, ο μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης αν ήταν παρών. Εκφράζοντας έτσι και την ικανοποίησή του για την αναδημιουργία και την μετεξέλιξη του έργου που εκείνος δημιούργησε, με εξασφαλισμένη την λειτουργία και του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αγία Σοφία". Με το που έμαθε άλλωστε ότι ζητούσε τον χώρο για τη δημιουργία του Ινστιτούτου ο Γιάννης Γαρεδάκης, όπως είπε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Παπαδάκης, ήταν σίγουρος ότι θα γινόταν ένα τεράστιο έργο...

Φτάσαμε μόνο στη μέση

Όλοι που αναφέρονταν από το βήμα αλλά και στο περιθώριο της περί ης ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες διημερίδας, στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν την άνοιξη αυτού του χρόνου, έκαναν λόγο για ένα ακόμα μέγα επίτευγμα του Γιάννη Γαρεδάκη. Ο ΣΗ-ΠΕ δια του προέδρου του Λεωνίδα Βαρουξή του απέμεινε ειδική τιμητική πλακέτα γι' αυτό (φωτ.). Για ένα ακόμα στοίχημα που έβαλε πρωτίστως με τον εαυτό του, και το οποίο πάρα πολλών, των περισσοτέρων, αν όχι όλων των εμπλεκόμενων τις δυσοίωνες προβλέψεις λόγω των πολλών και ποικίλων εμποδίων που φαινόταν ανυπέρβλητα, το κέρδισε. "Φτάσαμε στη μέση", ξεκαθάρισε πάντως ο ίδιος παρουσιάζοντας τους στόχους και τις προοπτικές του Ινστιτούτου, αφού αναφέρθηκε ονομαστικά σ' όλους όσοι με τον οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν. Καλό το κτήριο, καλές οι εγκαταστάσεις, όλα τέλεια, μέσα σ' ένα μαγευτικό περιβάλλον και γι' αυτόν. Και βεβαίως έτοιμα τα σχέδια και τα προγράμματα για υλοποίηση (τον Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο των δημοσιογράφων της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ το καλοκαίρι θα λειτουργήσει Καλοκαιρινό Σχολείο για δημοσιογράφους, για παράδειγμα), πλην όμως αυτό που θα μετρήσει στο τέλος για τον Γιάννη Γαρεδάκη περισσότερο είναι, όπως είπε, να γίνει το Ινστιτούτο ανταγωνιστικό απέναντι σ' αυτά της Ευρώπης. Τίποτα λιγότερο απ' αυτό!

Οι μαντινάδες του Ανδρέα Λιλικάκη

Να τα χωρέσω όλα όσα ήθελα στη στήλη σήμερα των αδυνάτων, βέβαια αδύνατο. Έτσι μένω μόνο προσώρας τουλάχιστον, σε τέσσερις απ΄ τις μαντινάδες που ειδικά για την περίσταση έφτιαξε και τραγούδησε ο πάντα πρόθυμος ν' ανταποκριθεί σε σχετικές εκδηλώσεις των "Χανιώτικων Νέων" καλός λυράρης Ανδρέας Λιλικάκης, στο τραπέζι που έγινε το Σάββατο το βράδυ στην παραδοσιακή ταβέρνα "Ιπποκορώνιον", που είναι στο Νίππος. Και γιατί μου το ζήτησαν πολλοί απ' τους συμμετέχοντες στη διημερίδα (εκδότες και δημοσιογράφοι απ' την άλλη Ελλάδα), που ειρήσθω εν παρόδω εντυπωσιάστηκαν απ' την όλη κρητική φιλοξενία αλλά και απ' το τοπίο του Αποκόρωνα. Και βεβαίως σαν δείγματα των εντυπώσεων που έμειναν. Πάμε λοιπόν, με την επεξήγηση ότι οι δύο πρώτες αναφέρονται στον Γιάννη Γαρεδάκη και οι άλλες ανα μία, σε δύο απ' τους εισηγητές της διημερίδας, που ήταν πράγματι εντυπωσιακοί:
Εσύ 'σαι ο πρωτομάστορας στην ενημέρωσή μας/ και είναι η εφημερίδα σου τιμή για το νησί μας.
Το Ίδρυμά σου έκανες στολίδι στην Ευρώπη/ γι' αυτό σε καμαρώνουνε του τόπου σου οι ανθρώποι.
Μας έχει κάνει την τιμή να έρθει απ' την Αθήνα/ ο Μπακουνάκης ο γνωστός που γράφει εις το "Βήμα".
Χίλια καλώς μας όρισες κύριε Μεϊμάρη/ πολλοί τηνε ζηλεύουνε του λόγου σου τη χάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου