Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΙΡΟΣ για φίλου σπίτι αυτές τις μέρες! Και να γεννά η γουρούνα του, και να 'ναι λουχούνα η γυναίκα του, και να στάζουνε τα κεραμίδια του, και να μην έχει να βάλει ξύλα στην παρασιά, και να 'χει αμάζωχτες τσ' ελιές. Για να προσθέσω το τελευταίο, να βγάλω το άχτι μου, το ξαναγράφω κι οφέτος. Εντάξει, και για να θυμούμαστε τι λέγανε οι παλιοί μας όντεν έπιανε τσίκνα.

Ν' ΑΝΟΙΞΩ παρένθεση για να πω ότι “τσίκνα” λέμε στο Νίππος, εκτός των άλλων, την κακοκαιρία που βαστά μέρες και δε λέει να τελειώσει. Στο Σέλινο αντίθετα, όπως γράφει και ο Αντώνης Ξανθινάκης στο Λεξικό του (“Λεξικό ερμηνευτικό κι ετυμολογικό του δυτικοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος” Δ' Έκδοση Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης) λένε την αδύνατη και παροδική βροχή. Κλείνω την παρένθεση.

ΕΛΛΑΣ - ΙΣΠΑΝΙΑ συμμαχία! Ούτε πλερωμένο, δικηγόρο μας, να τον είχαμε τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο. Να 'ναι καλά ο άνθρωπος και ο Θεός να κόβει μέρες από την Κυβέρνηση του Γιώργου και να του τις δίνει στην δική του.

ΑΠΟ ΤΟ Eurogroup στο Eco/fin, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανά χείρας ο υπουργός μας των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Από τον Άννα στον Καϊάφα; Δεν θα τό 'λεγα. Εκτός και αν αφήσουν την Άνκελα Μέρκελ να το παίξει Πόντιος Πιλάτος.

ΟΣΑ ΕΦΕΡΑΝ οι 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, δεν θα τα φέρουν οι υπόλοιπες 1.360 της τετραετίας. Μόνο στη βράση κολλά το σίδερο.

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ πλέι-μέικερ δικαιωματικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Δυάρι ο υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τριάρι ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Τεσσάρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πεντάρι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Έτοιμη για το εν μπι έι η ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν σας αρέσει; Κάμετε εσείς την δική σας ομάδα. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παίκτες από την εξέδρα. Τον Κώστα Σημίτη, τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Λουκά Παπαδήμο, που υπέδειξε ο επίτιμος... εκλέκτορας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για παράδειγμα.

“ΕΜΕΙΣ ψηφίζουμε Ικτίνο”. Ο τίτλος του τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου
“Ε, δήμαρχε!” που έχω προτείνει προς συγγραφήν. Θυμάστε τα δύο προηγούμενα;

ΑΣΤΕΙΑ αστεία μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα και χωρίς γενικούς γραμματείς. Και χωρίς υπουργούς μπορεί να κυβερνηθεί άμα λάχει να πούμε.

ΠΗΡΕ την οικογένεια και πριν μετρήσεις τρία / για τις γιορτές επήγανε στην μακρινή Αυστρία. Αν δεν καταλάβατε σε ποιον αναφέρεται η μαντινάδα που έγραψε ο Ηλίας Σταματάκης, ο μαντιναδολόγος μας, διαβάστε και τη δεύτερη: Λέτε να πήρε δανεικά; Μπορεί να τα γυρίσει; Η Τράπεζα του Κώστα μας πρέπει να τα χαρίσει. Καταλάβατε τώρα, ε;

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ανάπτυξη της αγροτικής τάξης ή η αγροτική τάξη της αγροτικής ανάπτυξης; Ιδού το μέγα θέμα που έχει να λύσει διαχρονικά το αρμόδιο υπουργείο...

ΟΙ ΑΒΔΗΡΙΤΕΣ αποφάσισαν κάποτε να κατασκευάσουν ένα υδραγωγείο για να υδρεύσουν την πόλη τους που δεν είχε νερό. Έτσι άρχισαν έναν έρανο και με το σημαντικό ποσό που μάζεψαν, κατασκεύασαν μια μεγάλη δεξαμενή και μια εξίσου ωραία καλλιμάρμαρη βρύση. Όταν όλα αυτά ήταν έτοιμα ανακάλυψαν ότι είχαν λησμονήσει το σπουδαιότερο, τη μεταφορά δηλαδή του νερού στην πόλη. Και επειδή στο μεταξύ τα λεφτά είχαν εξαντληθεί έμειναν η δεξαμενή και η βρύση χωρίς νερό.

“Οταν πλήθαιναν οι βροχές / και το κρύο δυνάμωνε / γυρίζανε πίσω οι πρόγονοι του σπιτιού· / κι οι μορφές τους σοβαρές/ σχηματίζονταν στις υγρασίες του τοίχου. / Τα βράδυα στις βεγγέρες / όλο μιλούσαν για τα δικά τους / με το στόμα μας. / Κι όλο πίνανε καμιά γουλιά κρασί / απ' το ποτήρι του πατέρα...”.
Από το ποίημα “Οι βεγγέρες του χειμώνα” της Μαρινέλλας Βλαχάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

(http//:petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου