Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΣΤΣΙ 17 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΙΟΥ/ είναι κερά τ’ Αγιαντωνιού./ Τοτεσάς κερά -μαντόνα/ είν’ η φούρια του χειμώνα. Αύριο έχει 17 ο Γενάρης. Αύριο είναι λοιπόν, τ’ Αγιαντωνιού. Μην ξεχάστε λοιπόν, τους Αντώνηδες και τις Αντωνίες που γιορτάζουν.

ΠΑΝΤΩΣ Η ΦΟΥΡΙΑ του χειμώνα μια φορά ήταν γι’ αυτό και η παροιμιώδης φράση. Τώρα μάλλον η άκρα του, η αρχή του δηλαδή, είναι. Καιρός να την αλλάξουμε. Για να ξέρουμε και τι λέμε. Ξέχασα. Στα αζήτητα έχουμε τη σήμερον ημέρα τις παροιμίες.

ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ ή πόσο κοντά μας βρίσκεται η Αϊτή, η χώρα της Καραϊβικής που την χτύπησε, έτσι όπως την χτύπησε ο Εγκέλαδος; Εξαρτάται. Πολύ μακριά μας, όταν αλλάζουμε κανάλι για να μην βλέπουμε τις εφιαλτικες εικόνες στην οθόνη της τηλεόρασής μας...

Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας ήταν η Ταϊτή. Μόλις ένα χρόνο μετά την επανάσταση του 1821. Μας το θύμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ από την Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης; Επιλέξτε απάντηση. Και βεβαίως, θα εγκριθεί, καλά να ‘ναι ο Παπαδήμος. Θα εγκριθεί με αστερίσκους, τόσους που θα του αλλάξουν... τον αδόξαστο. Εξαρτάται από το ποιος θα κρατά το μικροσκόπιο. Κακό του κεφαλιού τους αν δεν τον εγκρίνουν, εμείς τι είχαμε, τιχάσαμε.

ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΣΤΑΖΕ, προχθές το βράδυ στην συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, μιλώντας για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μέλι ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μητσοτάκης. Πάντως μιλώντας για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή σίγουρα δεν έσταζε. Από τον φίλο μου τον γερω- δάσκαλο η εκτίμηση.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ακολουθούν μειώσεις. Μηδέν από μηδέν μηδέν; Οχι, βέβαια! Συν 1,5 % πλην 3,5 το παράδειγμα, λέμε τώρα, μας κάνουν μείον 2%.

AΦΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ, βρε! Ο τίτλος του δεύτερου κεφαλαίου του μυθιστορήματος “Ε, δήμαρχε”. Χωρίς να έχει τελειώσει το γράψιμο του πρώτου, έχει αρχίσει να γράφεται το δεύτερο. Εκ των ων ουκ άνευ ότι θα σας κρατώ ενήμερους για τις εξελίξεις που ούτως ή άλλως πρέπει να τρέξουν. Οι τυπογράφοι περιμένουν!

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ασώτου! Να δω τούτον τον τίτλο σε μια εφημερίδα ολυμπιακών αισθημάτων κι ο κόσμος όλος! Ακου να δεις φίλε μου,πώς σχολίασε ένας βαμμένος βάζελος την μεταγραφή του Νέρι Καστίγιο στον Ολυμπιακό! Ο καθένας και τα απωθημένα του.

ΚΑΙ ΚΟΨΙΜΟ ΠΙΤΑΣ και αποκριάτικο χορό ταυτόχρονα διοργανώνουν αυτές τις μέρες οι κάθε λογής Σύλλογοι. Μ’ έναν σμπάρο χτυπούν δύο τρυγόνια, δηλαδή.Ούτως ή άλλως, πάντως, οι ημερομηνίες είναι απαγορευτικές για δύο ντουφεκιές.


Η ΣΕΜΕΛΗ, ΚΟΡΗ του Κάδμου του βασιλιά των Θηβών, ζητά επίμονα απ’ τον Δία να εμφανιστεί μπροστά της με όλο το μεγαλείο της δόξας του. Ο Δίας προσπαθεί να την πείσει ότι είναι αδύνατο να την δει χωρίς να πεθάνει. Η Σεμέλη επιμένει κι εκείνος υποχωρεί. Εμφανίζεται λοιπόν, ενώπιόν της εν μέσω αστραπών και κεραυνών και η Σεμέλη κατακαίγεται από τις φλόγες.

“... Κράτα γερο-Λαέρτη τον καιρό/ και φύλαγε αναφτό/ το παραγώνι,/ όσο κι αν ξεστρατίσαμε,/ κάτι μας κράζει μέσα μας:/ του γυρισμού η ώρα/ σιμώνει. / Υφαινε, Πηνελόπη, το πανί/ και λέγε στους μνηστήρες/ παραμύθια/ σαράντα χρόνια τώρα ναυαγοί/ καιρός πια ν’ αγναντέψουμε/ καπνό απ’ την Αλήθεια”
Από το ποίημα του Νίκου Νικολόπουλου “Οδύσσεια του καιρού μας”

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου