Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
-mail:kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ λιτανεία για να βρέξει, αν δεν βρέξει μέχρι τ’ Αγι- Αντωνιού, έγραψα χθες. Επανέρχομαι και σήμερα στην πρότασή μου για να υπάρχει στα υπόψη. Πλάκα πλάκα αλλού τους έχουνε πλακώσει τα χιόνια κι εδώ σβήνουμε πυρκαγιές.

ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, όχι στους επιθεωρητές της. Επίσης. Ναι στους ειδικούς συμβούλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι στους ελεγκτές της. Πάνω απ’ όλα η εθνική μας κυριαρχία. Είμαστε κράτος ανεξάρτητο πώς να το κάνουμε!

ΥΠΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ή υπό επιτήρηση; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Του Ελληνα ο τράχηλος ζυγό, τον όποιο ζυγό, δεν υπομένει. Μύγα δεν δεχόμαστε στο σπαθί μας. Μόνο που δεν έχουμε σπαθί.

ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ όλα! Τσοβόλα δώστα όλα! Τσοβόλα δώστα όλα! Από άλλο έργο έχει ξωμείνει η φράση. Σαν μια ωραία ανάμνηση, στην εποχή του “πάρτα όλα”.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ οι θύρες όταν η χρεία τες κουρταλεί... Πολύ περισσότερο όταν τις έχουμε... παρακουρταλήσει κατά το παρελθόν για δανεικά κι αγύριστα. Στο “πέταλο” αυτή η τοποθέτηση. Στο “καρφί” είναι βέβαια διαφορετική.

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ λοιμωξιολογούντες επιδημιολόγους και τους πολιτικολογούντες οικονομολόγους να ετοιμάζονται να πάρουν σειρά στα τηλεοπτικά παράθυρα οι... συνταγματολογούντες καποδιστριολόγοι. Δεν υπάρχει τέτοια ειδικότητα; Κανένα πρόβλημα. Να ετοιμάζονται οι ... καποδιστριολογούντες συνταγματολόγοι που υπάρχουν εν αφθονία.

Ε, ΔΗΜΑΡΧΕ! Ωραίος τίτλος για βιβλίο. Ζητείται συγγραφέας για να αναλάβει την συγγραφή του. Ο Μίμης Ανδρουλάκης αποκλείεται, ύστερα απ’ το “Ε, πρόεδρε”, που έγραψε.

ΜΑ ΚΑΛΑ έχει ανάγκη η Ελλάδα από τουριστική προβολή; Προς τι οι διαμαρτυρίες; Εξασφαλισμένη την έχουμε την πελατεία.

ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ για τους τουριστικούς φορείς του Νομού μας, λόγω της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης των Χανίων με το Λονδίνο. Χαράς ευαγγέλεια όμως και για τους τουριστικούς φορείς της βρετανικής πρωτεύουσας. Ολο και κάποιους τουρίστες απ’ τα Χανιά περιμένουν κι ελόγου τους.

Ο ΕΡΩΣ ΕΙΝΑΙ η μεγαλυτέρα ευφυΐα των ηλιθίων και η μεγαλυτέρα ηλιθιότης των ευφυών. Τάδε έφη στην “Σιδηρά διαθήκη” του ο πολύς Πολύβιος Δημητρακόπουλος. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΝΝΗ Ρίτσου το 2009 που μας τελείωσε. Μου το θύμισε η φίλη αναγνώστρια της στήλης Κατερίνα Τοράκη, στέλνοντάς μου μαζί με τις ευχές της “για μια καλύτερη χρονιά”, και το ποίημα του Ποιητή “Μελέτη του χρόνου”. Εσύ το ξέρεις καλά, ότι κάθε στιγμή είναι χρόνος για ν’ ακούμε τους ποιητές, Κατερίνα!

ΚΑΤΑ ΤΗΝ εκστρατεια στην Ασία, ένας Μακεδόνας οδηγούσε το μουλάρι του φορτωμένο με χρυσάφι για τον Αλέξανδρο. Το ζώο όμως λύγισε απ’ το βάρος και δεν μπόρεσε να ξανασταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει. Τότε ο ημιονηγός και δύο άλλοι στρατιώτες φορτώθηκαν μόνοι τους το χρυσάφι. Βλέποντάς τους ο Αλέξανδρος συγκινήθηκε απ’ την αφοσίωσή τους και τους είπε: “Κουράγιο. Το χρυσάφι αυτό είναι πια δικό σας. Σας το χαρίζω!”

“... Βγάλε τα χέρια σου απ’ τις τσέπες - είπε./ Χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι./ Το γύψινο αγαλμάτιο έπεσε στο πάτωμα. Εσπασε./ Μπορεί να κολλήσει μ’ αλευρόκολλα - είπε./ Κανείς δεν έσκυψε να το μαζέψει./ Μήτε κανείς το κοίταξε. Μονάχα αναρωτιόμαστε: / το γόνατό του θα κρατούσε ακόμη εκείνη την ωραία κλίση του; / Ομως κανένας μας δε μίλησε. Είχε δίκαιο”.
Από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου “Μελέτη του χρόνου”

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου