Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ πόλεμος είναι ο εμφύλιος πόλεμος. Καθημερινότητα η σφαγή αμάχων στη Συρία. Με θεατή τη διεθνή κοινότητα. Τι παίζεται πάλι εκεί; Ποιοι κινούν τα νήματα και βάζουν αδελφούς να σκοτώνουν αδελφούς;

ΟΛΟΣ ο κόσμος είναι η Ευρώπη. Ολη η Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Ολη η Ελλάδα είναι η Κρήτη. Ολη η Κρήτη είναι τα Χανιά. Κι όλα τα Χανιά είμαι εγώ! Σωστό σε μια 'εναλλακτική' ανάγνωση αυτό. Με την έννοια αυτή όλος ο κόσμος είναι στην έγνοια μας. Αφού όλος ο κόσμος είμαι εγώ, δηλαδή ο καθένας μας.
ΠΑΡΑΠΟΝΟ το ’χε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος πως δεν έχω γράψει ούτε ένα 'πεταχτό' για τις σφαγές των αμάχων στη Συρία. Πρέπει να ’ναι και εκεί ο νους και η καρδιά μας μου είπε τις προάλλες.
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ στο προεκλογικό τοπίο για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μιας τελευταίας δημοσκόπησης της εταιρείας 'Petaxti analysis': Νέα Δημοκρατία 35%, ΣΥΡΙΖΑ 35%, ΠΑΣΟΚ 20%, Αλλα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή 40%, κόμματα που δεν μπαίνουν στη Βουλή 20%, Αναποφάσιστοι 50%. Μιλάμε για το 200% των ψηφοφόρων, καλά το καταλάβατε...
Ο ΚΑΘΕΙΣ κι η δημοσκόπησή του αυτές τις μέρες. Ο καθείς κατά το κόμμα που ψηφίζει. Τα παπαγαλάκια όλων των χρωμάτων σε δράση.
ΚΟΙΝΟ το μέτωπο όλων των κομμάτων κατά της 'Χρυσής Αυγής', πάντως. Ιδιαίτερα και με έμφαση από χθες, ύστερα από την άνανδρη, τη φασιστική συμπεριφορά, σε κοινή τηλεοπτική θέα, του δεύτερου τη τάξει στελέχους της. Φτάνει από μόνο του αυτό;
ΧΡΩΣΤΩ, χρωστάς, χρωστά, χρωστούμε, χρωστάτε, χρωστούν. Δεν πληρώνω, δεν πληρώνεις, δεν πληρώνει, δεν πληρώνουμε, δεν πληρώνετε, δεν πληρώνουν. Καιρό είχα να κλίνω ρήμα κι είπα να το κάνω εις διπλούν. Στον παλμό της επικαιρότητας, βεβαίως.
«ΝΕΑΖΟΜΕΝ; διευθύνομεν το βλέμμα προς τα εμπρός, γηράσκομεν; στρέφομεν αυτό προς τα οπίσω· ουδείς βλέπει προ των ποδών του, διά τούτο δε οι πλείστοι καθ’ έκαστον βήμα μας, σκοντάπτομεν και εις τα απλούστερα πράγματα». Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΠΙΑΣΑΝΕ οι ζέστες κι άρχισαν τα μπάνια. Τη θάλασσα τουλάχιστον δεν μπορούν να μας τη στερήσουν. Καλάμι, σου ’ρχομαι! Αρμυρίκι μου καλώς να με δεχτείς!
ΕΘΝΙΚΗ Ελλάδος, γεια σου! Με την Πολωνία ο πρώτος αγώνας της εθνικής μας απόψε, στις 7 μ.μ. για το EURO 2012. Πάμε σαν άλλοτε! Οπως τότε πριν από 8 χρόνια στην Πορτογαλία, όπου τα παιδιά της Ελλάδας, οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ, σήκωσαν το... τιμημένο στέλνοντας τους απανταχού Ελληνες στους εφτά ουρανούς! Κι αν το ’χουμε σήμερα ανάγκη!
Τ’ ΑΣΤΡΑ στο φως του φεγγαριού τις νύχτες κολυμπούνε/ αστέρι να ’μουνα κι εγώ, όμορφα, Θε μου, που ’ναι! Λυρικός σήμερα ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Τι κι αν περνούνε οι καιροί, τι κι αν περνούν οι χρόνοι!...
Ο ΡΩΜΑΙΟΣ αυτοκράτορας Βεσπασιανός, παρόλο που ήταν περιορισμένος στο κρεββάτι του γιατί ήταν βαριά άρρωστος, εξακολουθούσε να δέχεται πρεσβείες και να εκτελεί τα καθήκοντά του. Οταν μάλιστα αισθάνθηκε ότι έφτασε το τέλος του διατήρησε την ευθυμία του και αρκέστηκε να πει: «Αλίμονο, νομίζω ότι γίνομαι θεός» (πηγή: Will Durant 'Παγκόσμιος Ιστορία του Πολιτισμού').

«Δακρύζει ο Πυλαγόρας. Νιώθει το βάρος των χρόνων του σαν ένα βουνό/ να τον λυγίζει, να τον λιώνει πάνω στο χώμα./ Πενήντα χρόνια, δεν έζησε ποτέ του την ειρήνη. Τόσα όνειρα τόσες/ υποσχέσεις.../ Αλλά την πίστη του στον άνθρωπο δε χάνει. Βουβός, τσακισμένος,/ καταφέρνει και σηκώνει το κεφάλι./ Εχασε μια μάχη, αλλά όχι ακόμα την ελπίδα./ Ισως αυτός ο πόλεμος να ’ναι ο τελευταίος...».
Από το ποίημα 'Ειρήνη, μια μέρα' του Γιώργου Νικολόπουλου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (08.06.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου