Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


«Οι δάσκαλοι/ Δεν είμαστε επαγγελματίες διδακτικοί εγχειριδίων/ είμαστε ποιητές τεχνών και βιβλίων./ Δεν είμαστε το μακρύ χέρι καμίας εξουσίας/ είμαστε οι αφουγκραστές της λαϊκής αγωνίας/»...
Κώστας Καλαπανίδας

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΔΕΝ αποπαίδισεν ο κλάδος των δασκάλων! Υπάρχουν ακόμα δάσκαλοι, που για να θυμηθώ τον φίλο δάσκαλο - ποιητή Κώστα Καλαπανίδα, δεν είναι 'επαγγελματίες διδακτικών εγχειριδίων, αλλά ποιητές τεχνών και βιβλίων'. Χώρια όλα τ? άλλα που είναι και δεν είναι οι δάσκαλοι.
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την εκδήλωση που έγινε προχθές για τη λήξη της σχολικής χρονιάς στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, η αναφορά στο πρώτο σημερινό 'πεταχτό'. Ημουν κι εγώ εκεί... Περισσότερα σε άλλη στήλη προσεχώς...
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ο προεκλογικός αγώνας! Τα έδωσαν όλα τα κόμματα, κυρίως οι δύο μονομάχοι. Τα ρέστα τους σήμερα... Πόσο εύκολα είναι αλήθεια τα τραγούδια έξω από τον χορό!
ΕΔΩ σε θέλω κάβουρα/ να περπατάς στα κάρβουνα. Για την όποια κυβέρνηση προκύψει (αν βέβαια προκύψει) απ? τις εκλογές της Κυριακής η παροιμία. Μα και για τον ελληνικό λαό, προκύψει δεν προκύψει.
Ο ΚΥΚΛΟΣ των διερευνητικών εντολών... Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών... Ο κύκλος των 'κολλημένων' κομματαρχών... Ο τετραγωνισμός του κύκλου!
OI ΕΛΛΗΝΕΣ ανακάλυψαν στην αρχαιότητα την άμεση, την πραγματική δημοκρατία. Οι νεο-Ελληνες ανακάλυψαν πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, την 'κληρονομική' δημοκρατία. Ελπίζω να μην ανακαλύψουν από την ερχόμενη Δευτέρα τη δημοκρατία της καρικατούρας. Αυτά μου είπε τηλεφωνικά προχθές ο φίλος μου ο Γιάννης ο Νικάκης με την παράκληση. 'Γράψε τα, όπως σου τα λέω!'.
ΕΙΝΑΙ πολυτέλεια το δικαίωμα του ανθρώπου στην εργασία; Είναι πολυτέλεια να πληρώνεται κανείς με βάση τον καρπό της εργασίας του; Είναι πολυτέλεια να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες προσδιορίζουν τη σύνταξη του εργαζομένου; Ερωτήματα (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 24.5.2012) που φαίνονται ρητορικά, που όμως μόνο ρητορικά δεν είναι.
ΚΑΠΟΙΟΣ και κάποιοι σαν κι αυτόν που μας πουλάνε τρέλα,/ νερό κι αν μας πετάξουνε εμείς κρατάμ? 'ομπρέλα'! Η τελευταία μαντινάδα που μου έστειλε ο πρώτος, κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης. Τα σχόλια δικά σας...
ΚΩΣΤΑ Καλαπανίδα, δάσκαλο - ποιητή, Αθήνα: Και βέβαια δεν είναι 'απόγραμμα ή κύκνειο...' η 'ανθολογία' από τα ποιήματά σου (1968 - 2010) που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα απ? τις εκδ. 'ΠΑΣΣΑΡΗ' και που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις με μια ιδιαίτερη θερμή αφιέρωση. Δεν ξέρω αν είναι πολλά τα 764 ποιήματα στις 1.332 σελίδες των 17 ποιητικών σου συλλογών που έχεις δημοσιεύσει, όπως γράφεις στον 'εισαγωγικό λόγο' σου. Ξέρω ότι είναι όλα καλά και ότι θα συνεχίσεις να γράφεις. Χρειαζούμενη, ωστόσο, η 'ανθολογία' σου. Και για μας που σε ξέραμε ως ποιητή, όπως και για όλους τους φίλους της ποίησης που δεν έτυχε να ?χουν 'εντρυφήσει' στην ποίησή σου.
Ο ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ έλεγε ότι είναι καλύτερα να είναι κανείς ζητιάνος, παρά αμόρφωτος. Γιατί οι μεν επαίτες έχουν ανάγκη χρημάτων, ενώ οι απαίδευτοι έχουν ανάγκη εξανθρωπισμού. Ετσι όταν ρωτήθηκε από κάποιον κατά τι θα γίνει καλύτερος ο γιος του, αν μορφωθεί, αποκρίθηκε; 'Αν όχι τίποτε άλλο, τουλάχιστον πηγαίνοντας στο θέατρο δεν θα είναι σαν μια πέτρα πάνω σε μια άλλη'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

«Οι δάσκαλοι/ δεν είμαστε μόνο συνδικαλιστές του μισθού/ είμαστε δημιουργοί και φορείς πολιτισμού./ Δεν είμαστε αγαθοί καταναλωτές ιδεολογιών/ είμαστε ερευνητές της αλήθειας και παραγωγοί ιδεών./ Δεν είμαστε επαγγελματίες διδακτικοί εγχειριδίων/ είμαστε ποιητές τεχνών και βιβλίων./ Δεν είμαστε το μακρύ χέρι καμίας εξουσίας/ είμαστε οι αφουγκραστές της λαϊκής αγωνίας/»...
Από το ποίημα 'Δάσκαλοι' του Κώστα Καλαπανίδα.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (15.06.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου