Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΚΑΛΟ μήνα και καλό καλοκαίρι, καθότι τον Ιούνιο στο καλοκαίρι τον λογαριάζουμε. Και καλό βόλι στις εκλογές της 17ης, βεβαίως - βεβαίως,  ευκαιρίας δοθείσης. Πώς λέμε απ’ την ανάποδη βρήκαμε τον παπά, ας θάψουμε πεντ’ έξε; Κάπως έτσι.

ΚΑΙ ΘΕΡΙΣΤΗ λέγαμε, 'τα παλιά τα χρόνια', που λέει η τρίχρονη εγγονή μου, τον Ιούνη. Οταν ζευγαρίζαμε, σπέρναμε, θερίζαμε, αλωνεύαμε. Πάνε εκείνες οι εποχές...
ΑΓΙΟΣ Θέρισσος. Ενας απ’ τους τοπικούς Αγίους της Κύπρου. Ηταν ο τρίτος επίσκοπος Καρπασίας, ωστόσο, παραιτήθηκε από την αρχιερατική του θέση και ασκήτεψε σε μια σπηλιά στη Βόρεια Κύπρο. Δεν γιορτάζει πάντως τον Ιούνη, αλλά στις 23 Ιουλίου.
ΚΑΙ ΚΑΛΑ Αγιος Θέρισσος, αλλά και Αγιος Κενδέας; Κι όμως υπάρχει Αγιος και μ’ αυτό το όνομα στην Κύπρο. Το σπήλαιό του σώζεται μέχρι σήμερα κοντά στο χωριό Αυγόρου, όπου υπάρχει και γυναικεία μονή αφιερωμένη σ’ αυτόν, ενώ στην πόλη της Πάφου υπάρχει μεγαλοπρεπής ναός, όπου τιμάται ξεχωριστά στις 6 Οκτωβρίου.
ΤΟ ΕΝΑ φέρνει τ’ άλλο, ωστόσο, κάποτε πρέπει να μπει φρένο στο... μολύβι και να γράφει κατά παραγγελίαν. Μέχρις ενός σημείου, είπαμε...
«ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ επίπεδο τα πράγματα είναι σε οριακό σημείο. Οι συνέπειες της κρίσης ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε όλους τους τομείς. Οι χιλιάδες άνεργοι που προστίθενται κάθε μήνα στους καταλόγους του Γραφείου Εργασίας είναι απόδειξη ότι η οικονομία μας βυθίζεται στην κρίση και αλίμονο σ’ εκείνους που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Στην Κύπρο είμαστε ακόμη. Από την εφημ. 'Αδέσμευτος της Πάφου' (26 Μαΐου) και συγκεκριμένα από άρθρο του δημοσιογράφου Κώστα Νάνου το παραπάνω απόσπασμα. Τίτλος του άρθρου; 'Από το κακό στο χειρότερο'.
ΕΔΩ στην Ελλάδα, είμαστε μέσα στην... καλή χαρά των εκλογών. Ολα καλά, όλα ωραία. Το μνημόνιο; Ποιο μνημόνιο; Η τρόικα; Ποια τρόικα; Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό, βέβαια, αλλά ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τις 18 Ιουνίου!
ΚΕΝΔΕΑ Ζαμπυρίνη, διευθυντή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου και επιτ. πρόεδρο του Συλλόγου 'Ευαγόρας Παλληκαρίδης': Δώρο πανάκριβο το βιβλίο - λεύκωμα του Συλλόγου σας με τίτλο '50 χρόνια (1961 - 2011) - Ενδοξος Πορεία' που μου έδωσες. Θα γράψω γι’ αυτό σ’ άλλη στήλη. Απ’ τη θέση αυτή μόνο τα χαιρετίσματά μου θέλω να στείλω στην όμορφη Πάφο! Και να σου πω ότι θα ξανατραγουδήσουμε μαζί εναλλάξ κυπριακά και κρητικά τραγούδια!
ΚΑΠΟΙΑ Χριστούγεννα ένας έκανε στην πεθερά του για δώρο έναν τάφο σ’ ένα ωραίο νεκροταφείο. Τον επόμενο χρόνο δεν της αγόρασε δώρο. Οταν τον ρώτησε γιατί, της είπε: «Ε, μα δεν χρησιμοποίησες ακόμα το δώρο που σου έκαμα πέρσι». Κι έτσι άρχισε ο καυγάς. Ενα απ’ τα τρία ανέκδοτα που δημοσιεύθηκαν στη στήλη 'Δείτε πως μπορεί να ξεκινήσει ένας καυγάς' της εβδομαδιαίας εφημ. 'Αδέσμευτος Πάφου' (26 Μαΐου 2012).
«Στα χέρια σου φυτρώνουν νηπενθή/ και μπλέκονται δύο ήλιοι στα μαλλιά σου/ Στα χείλη σου γυρνά τα σιωπηλά σου/ Η λέξη που προσμένουμε να ’ρθει./ Μασχάλη τεντωμένη, γιασεμιά/ Στο μέτωπο ήλιος απ’ άκρη σ’ άκρη/ Τα φύκια που τα μούσκεψε το δάκρυ/ Της θάλασσας τραβούν φυρονεριά./ Τις φτέρνες σου φλογίζει η αμμουδιά,/ Το πέλαγο σου σκίζει τις λαγόνες/ Ανάσκελα κι οι ολόγυμνες γοργόνες/ Κράζουν με βόγκο τ’ άγουρα παιδιά».
Από το ποίημα 'Τοπίο καλοκαιριού' του Κλείτου Κύρου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (01.06.2012)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο πίνακας  "Γιούνης' είναι του Γιάννη Τσαρούχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου