Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που βγάζει τη νύχτα του στο πρώτο ερείπιο που συναντούμε. Ο άστεγος της πόλης μας. Οι άστεγοι της πόλης μας που έχουν αυξηθεί. Ερχεται χειμώνας, χειμώνας βαρύς.

ΧΑΣΑΜΕ τη θεία... στοπ! Στον τίτλο του θεατρικού έργου του Γιώργου Διαλεγμένου με παρέπεμψε ένα άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα Σοφοκλέους 10 (Sofokleous 10.gr) 'Πήραμε τη δόση... στοπ', ο τίτλος του. Εντάξει τη δόση την πήραμε, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι βρήκαμε και τη θεία. Τίποτα δεν πρόκειται ν? αλλάξει, τουλάχιστον άμεσα, στην καθημερινότητα του Ελληνα.

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΡΕ,... τι σου ζητάνε... Και ο τίτλος αυτός του βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου (που έφυγε τελευταία για το δίχως επιστροφή ταξίδι) ήρθε στο μυαλό μου. Αν είναι δυνατόν να χαμογελά αυτός που δεν έχει που την κεφαλή κλίναι.

ΕΝΑ ΘΕΜΑ είναι πως υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν που την κεφαλή κλίναι. Ενα άλλο, όμως, είναι τι κάνει ο καθένας από μας που έχουμε γι? αυτούς, ατομικά και συλλογικά. Εχει τον δικό του τρόπο να μιλά για την ευθύνη ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

ΕΝΤΑΞΕΙ το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, ωστόσο, εμείς ούτε την τσόχα ούτε τα ραφτικά θα χάσουμε, αν το πούμε βιώσιμο. Μπορεί και να το είδαν κι έτσι το πράγμα, έχοντας κατά νου τα δικά τους συμφέροντα οι δανειστές παύλα ελεγκτές μας, μια ανάσα όμως, όπως και να ?ναι σαν χώρα την πήραμε. Απού ζει, μεταζώνεται.

'ΜΗΠΩΣ ΖΟΥΜΕ σε άλλη χώρα;'. Από τον 'βοριά' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', 22.11.2012) η ερώτηση. Για να ακολουθήσει αμέσως μετά απ? τον ίδιο η απάντηση: 'Δεν εξηγούνται διαφορετικά τα δημοσκοπικά αποτελέσματα που θέλουν δημοφιλή τον Γ. Στουρνάρα και καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά'.

ΕΔΩ ΡΑΔΙΟ - ΑΡΒΥΛΑ: Πάνω από 2.500 τόνους λάδι από το Μαρόκο εισήχθη τελευταία στην Ελλάδα. Να το διευκρινίσουμε. Μέσω Μαρόκου, γιατί το λάδι είναι τυνησιακό. Αλήθεια ή ψέματα;

ΤΙ ?ΝΑΙ Ο ΚΑΒΟΥΡΑΣ, τι ?ναι το ζουμί του! Εκτός απ? τους μαντιναδολόγους μας πολλοί είναι εκείνοι που κατά καιρούς μου στέλνουν μαντινάδες. Πού να χωρέσουν; Κάθε μέρα μια μόνο μαντινάδα/ για να ?χει νοστιμάδα, είναι ο κανόνας.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ για να προχωρείς τση ρίμας δίχως λάθος/ πρέπει να κρύβεις μέσα σου μεράκι μα και πάθος. Οδηγία... προς ναυτιλλομένους μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τούτη τη μαντινάδα του Εννιαχωριανού.

ΕΝΑΣ ΕΥΝΟΥΧΟΣ, πολύ κακός άνθρωπος, είχε γράψει με μεγάλα γράμματα στην πόρτα του σπιτιού του: 'Κανένα κακό να μην μπει μέσα'. Ο Διογένης, όταν περνούσε και το διάβασε, σχολίασε: 'Τότε και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα μείνει απ? έξω'. (Πηγή: Διογένη Λαέρτιου 'Διογένης ο Κυνικός', εκδ. 'γνώση').

'Ο άστεγος σύρει τροχήλατο κιβώτιο/ με το σκοινί στην πλάτη./ Σε κάθε βήμα συνταράσσεται./ Γενικευμένος τρόμος./ Αδεια κονσερβοκούτια έχει μαζέψει/ από τους κάδους ανακύκλωσης/ τα λίγα κέρματα/ που του αγοράζουν σε τιμή έκπτωσης/ αξιοπρέπεια./ Σκυφτός βαδίζει στη μεταφορά/ Χριστού με το σταυρό στον ώμο/ λάθος η παρομοίωση./ Είναι σχεδόν σαράντα πέντε/ και τρέμει σύγκορμος όχι από πανικό/ που δικαιούται. Οχι/ Τρέμει από κάποια βλάβη/ στο νευρικό του σύστημα/ που στέλνει μηνύματα λάθος'.

Το ποίημα 'Los Angeles 2006' του Γιάννη Φίλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (29.11.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου