Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

EΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα (να την πούμε αποσπερίδα για να θυμηθούμε μια παλιά, όμορφη και συγκινησιακά φορτισμένη λέξη) απόψε στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του 'Χρυσόστομου' για τα 150 χρόνια ζωής και λειτουργίας της Τριμάρτυρης, όπως λέμε 
την εκκλησία της Πολιούχου μας.















ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Λόγος Κυρίου

Το πρώτο ημερολόγιο για το 2013 που έφτασε στα χέρια μου ήταν αυτό της Ενορίας του Ιερού Καθεδρικού Ναού της πόλης μας, των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ευλογία! Και γιατί ήρθε λίγες μέρες πριν από τη γιορτή (21 Νοεμβρίου γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου, μην ξεχνιόμαστε) και γιατί σήμερα, προπαραμονή της, πραγματοποιείται στην αίθουσα του 'Χρυσόστομου' (ώρα έναρξης 6 μ.μ.) μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα (να την πούμε αποσπερίδα για να θυμηθούμε μια παλιά, όμορφη και συγκινησιακά φορτισμένη λέξη) στην αίθουσα του 'Χρυσόστομου' για τα 150 χρόνια ζωής και λειτουργίας της Τριμάρτυρης, όπως λέμε την εκκλησία της Πολιούχου μας. Απεριόριστη η αγάπη και η εμπιστοσύνη των Χανιωτών στο πρόσωπο της Παναγίας μα και στον ιστορικό Ναό της, όπως μεταξύ των άλλων αναφέρεται στο καλαίσθητο 4σέλιδο πρόγραμμα του φετινού εορτασμού που κυκλοφορήθηκε και το οποίο χάρις στον παπα-Στυλιανό Θεοδωρογλάκη έφτασε μαζί με το ημερολόγιο στα χέρια μου. Του παπα-Στυλιανού, ο οποίος είναι επί σειράν ετών ο ιερατικός προϊστάμενος του Ναού, αποτελεί έργο και το περί ου ο λόγος ημερολόγιο τσέπης, που αναφέρεται στη θεία λειτουργία. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει σ? ένα απ? τα καλογραμμένα κείμενα που υπάρχουν στο ημερολόγιο ο ξεχωριστός αυτός κληρικός, 'η θεία λειτουργία αποτελεί την κορυφαία πράξη της λατρευτικής μας ζωής και είναι εκείνη που δίνει απάντηση και ανοίγει διεξόδους στην καθημερινή αναστροφή των ανθρώπων που κατά κανόνα κυριαρχούν η βίαιη αντιπαράθεση, η άγονη άρνηση, η αυταρχικότητα και φυσικά η κυριαρχικότητα των ισχυρών στους αδύνατους'.
Δεν μου λείπει το 'κήρυγμα' έτσι όπως γίνεται, ωστόσο, τον Λόγο του Ευαγγελίου, έτσι όπως ο παπα-Στυλιανός τον κηρύττει, μ? αρέσει να τον ακούω. 'πως, πρέπει, να το πω κι αυτό, μια που μου δίνεται η ευκαιρία, ότι μ? αρέσει πολύ και ο γραπτός του λόγος, έχοντας υπόψη τα κατά καιρούς κείμενά του στην εφημερίδα μας και τα βιβλία του, όπως το τελευταίο με τίτλο 'Λόγος Κυρίου'.



Η ανθρωπογεωγραφία της Κάινας

«Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας». Τον γνωστό στίχο του Γιώργου Σεφέρη επαναλαμβάνει και στο βιβλίο του αυτό, το δεύτερο που έγραψε για το χωριό του, με τον δικό του τρόπο, απ? το εξώφυλλο κιόλας, ο Ιάσονας Μαυροματάκης.
Ενός βιβλίου υποδειγματικού και παραδειγματικού και ως προς το περιεχόμενο και ως προς την όλη παρουσίαση, όπως άλλωστε και το πρώτο, 'Το χωριό μας η Κάινα'. Αφιερωμένο στη μνήμη του γιου του του Στέλιου, που έφυγε πολύ νωρίς για το άλλο ημισφαίριο της ζωής, η 'Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας'. Μα και βέβαια σε όλους τους κατά καιρούς κατοίκους, τεθνεώτες και ζώντες του όμορφου αυτού χωριού της ένδοξης πάλαι ποτέ επαρχίας των Αποκορώνων.
Σε όλους μαζί μα και σε έναν - έναν ξεχωριστά.
Ηράκλειος ο άθλος του Ιάσονα να ψάξει, να βρει και να καταγράψει όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με τα σπίτια του χωριού του, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο, παρακολουθώντας τα εξελικτικά και όλους όσοι έζησαν σ? αυτά και να τα δώσει μέσα από καλλιτεχνικά άρτιες, ιδιαίτερα ομιλητικές φωτογραφίες. Ενας άθλος που δεν το επέβαλε κανένας Ευρυσθέας, αλλά του τον υπαγόρευσε η μεγάλη του αγάπη για τη γενέθλια γη.
Μια ζωή όρθιος στο μετερίζι της ανθρωπιάς και στης τιμής το χρέος, για να θυμηθώ τη γνωστή μαντινάδα, ο Ιάσονας που έχει, εκτός όλων των άλλων και το χάρισμα να κινεί τα νήματα του εμείς των χωριανών του.
Εργο που λειτουργεί και λειτουργείται, διαχέεται και διαποτίζεται από το Κανιανό εμείς, σε τελική ανάλυση και το βιβλίο αυτό του Ιάσονα. Και αυτό όχι μόνο γιατί στελειώθηκε από πάμπολλους Κανιανούς με τις πληροφορίες που του παρείχαν και τις 'βοήθειες' που του έδωσαν, αλλά και γιατί κυκλοφορήθηκε σ? αυτήν την όντως εντυπωσιακή και ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση, χάρη στις χορηγίες πολλών απ? αυτούς.
Παιδιά όλων των Κανιανών, λοιπόν, τα που παρουσιάζει, έτσι όπως αγαπητικά τα παρουσιάζει ο Ιάσων Μαυροματάκης στην 'Ανθρωπογεωγραφία' του χωριού του.
Πάντα άξιος φίλε.
Σημείωση: Η παραπάνω εύφημη μνεία είναι ο πρόλογος που μου ζητήθηκε για να μπει στο βιβλίο του Ιάσονα Μαυροματάκη 'Η ανθρωπογεωγραφία της Κάινας', που κυκλοφορείται σύντομα.


Χανιώτικα νέα ((19.11.3012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου