Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ κάνουν σημαντικά πράγματα οι απλοί άνθρωποι απ’ ό,τι κάνουν απλά πράγματα οι λεγόμενοι σημαντικοί άνθρωποι. Το συμπέρασμα μιας κουβέντας που είχαμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΚΡΙΤΕΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΣΟΥΝ/ οι αγέννητοι, οι νεκροί'. Διαχρονικοί οι καθόλου δειλοί, πλην όμως ιδιαίτερα 'σκληροί' στίχοι του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά. Ερχονται πολλές φορές στο μυαλό μου τελευταία.

ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ή δεν την πήραμε; Σταμάτησε, προσώρας τουλάχιστον, το μαρτύριο της σταγόνας ή θα συνεχιστεί και στο επόμενο Γιούρογκρουπ; Ασπρος ή μαύρος ήταν τελικά ο καπνός που βγήκε απ’ τον... καλαμιώνα; Πού να ξέρω εγώ! Βράζει, ξεβράζει το καζάνι, ενώ γράφω τα 'πεταχτά', που έχουν στήσει οι δύο σιδηρές κυρίες και κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει, αν βγάλει...

'ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους, ίσως να καταρρεύσουν ακόμα και στην περίπτωση, όπου θα βρεθούν μπροστά στη μεγάλη απόφαση να διεξαγάγουν έναν πόλεμο γιατί, αν ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής, ποιος πόλεμος θα συνεχίσει μια σπασμωδική πολιτική;'. Και σήμερα ο λόγος στον Ελληνα φιλόσοφο Παναγιώτη Κονδύλη, που έφυγε νωρίς, πριν από 14 χρόνια. Προφητικός....

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Οσο για το πάλαι ποτέ 'ενωμένο και δυνατό' ΠΑΣΟΚ το πήρε η κατρακύλα. Πολλά έχουν να δουν ακόμα τα ματάκια μας.

ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ κάνουν σημαντικά πράγματα οι απλοί άνθρωποι απ’ ό,τι κάνουν απλά πράγματα οι λεγόμενοι σημαντικοί άνθρωποι. Το συμπέρασμα μιας κουβέντας που είχαμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.

'ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ο μεγάλος Ασθενής', ο τίτλος εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο. Ακου μεγάλος Ασθενής η... Μακαρίτισσα!

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ με... ιερουργούντα για πρώτη φορά τον Αγγελο Αναστασιάδη. Πρωτίστως, ωστόσο, στο 'παλικαράκι', στον 16χρονο αδικοχαμένο Ζαχαρία, είναι αφιερωμένη η πράγματι μεγάλη νίκη της Χανιώτικης ομάδας επί του Παναθηναϊκού.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ του Πλατανιά και η μαντινάδα που μου έστειλε χθες η Νεκταρία Θεοδωρουλάκη: 'Ο Πλατανιάς απέδειξε ότι πολλά αξίζει/ ομάδες ευρωπαϊκές ηρωικά κερδίζει'. Και ποδοσφαιρόφιλη η μαντιναδολόγος μας!

ΟΤΑΝ Ο ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ήταν 70 χρονών πίστευε ότι θα μπορούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του να ζήσει ειρηνικά. Τότε όμως υποχρεώθηκε να πολεμήσει εναντίον του Δεινοκράτη, ενός άσπονδου εχθρού του που ξεσήκωσε σε επανάσταση τη Μεσσήνη εναντίον των Αχαιών. Στη μάχη που έγινε ο εχθρικός στρατός σκορπίστηκε, στη συνέχεια όμως ο Φιλοποίμην αναγκάστηκε να υποχωρήσει με τους ιππείς του για να μην κυκλωθεί. Επειδή όμως κατά τη συνήθειά του έμενε πάντα τελευταίος, απομονώθηκε και τελικά πιάστηκε αιχμάλωτος. Ο Δεινοκράτης επειδή φοβήθηκε ότι οι Αχαιοί θα απαιτούσαν την απελευθέρωσή του, έδωσε εντολή να θανατωθεί. Οταν ο δήμιος του έφερε το ποτήρι με το δηλητήριο, μόλις που κατόρθωσε να σηκωθεί, τόσο αδύναμος ήταν. Πριν το πιει, ρώτησε αν ο δήμιος είχε κάποια είδηση για τους ιππείς του. Κι όταν αυτός του απάντησε ότι οι περισσότεροι είχαν ξεφύγει είπε 'Πάλι καλά, δεν αποτύχαμε παντού'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

'Η λειτουργία δεν τέλειωσε/ Γνώμες, καρδιές, όσοι Ελληνες,/ και μέσα στην κοιλάδα/ του δάκρυου εδώ, κι αντρειεύοντας/ από μια πίστη, Ελλάδα!/ Κράχτε, στο νου ριζώστε τη/ με το Σταυρό, με δόρυ,/ Σοφία, Μητέρα, Κόρη,/ Παντάνασσα, Αθηνά. Γνώμες, καρδιές, όσοι Ελληνες,/ ό,τι είστε, μην ξεχνάτε,/ δεν είστε από τα χέρια σας/ μονάχα, όχι, χρωστάτε/ και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,/ θα        ’ρθουνε, θα περάσουν,/ Κριτές θα μας δικάσουν/ οι αγέννητοι, οι νεκροί'.
Από το ποίημα του Κωστή Παλαμά 'Η Λειτουργία δεν τέλειωσε'.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (27.11.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου