“ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ήρωες”, ο τίτλος του τελευταίου, 15ου βιβλίου (7ου μυθιστορήματος) του 39χρονου Χανιώτη συγγραφέα – καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης Πολυχρόνη Κουτσάκη. Υπάρχουν στ” αλήθεια περιθώρια ηρωισμού στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και ειδικότερα στην πόλη μας τα Χανιά; Ρητορικό το ερώτημα. Ιδιαίτερα σήμερα, είναι καιρός για ήρωες…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ήρωες”, ο τίτλος του τελευταίου, 15ου βιβλίου (7ου μυθιστορήματος) του 39χρονου Χανιώτη συγγραφέα – καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης Πολυχρόνη Κουτσάκη. Υπάρχουν στ” αλήθεια περιθώρια ηρωισμού στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και ειδικότερα στην πόλη μας τα Χανιά; Ρητορικό το ερώτημα. Ιδιαίτερα σήμερα, είναι καιρός για ήρωες…
ΕΙΣ ΤΟ ΧΟΡΟ της τρόικας οι Έλληνες χορεύουν/ και με τα δυο μνημόνια μερόνυχτα παλεύουν. Άμεση η ανταπόκριση στην προχθεσινή έκκλησή μου για επίκαιρες μαντινάδες, από τον πρώτο κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγο μας, τον Ηλία τον Σταματάκη. Μέχρι πότε βλέπεις να χορεύουμε στο σκοπό που μας παίζουν Ηλία; Παρατράβηξε το πράγμα…
ΑΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Στουρνάρας δικαιούται να δηλώνει οργισμένος με τη συμπεριφορά της τρόικας μια φορά, εκ των ων ουκ άνευ ότι, οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να δηλώνουν τουλάχιστον δέκα. Τις περισσότερες, ωστόσο, όχι για τη συμπεριφορά της τρόικας. «Ώρες – ώρες, για να μην πω πάντα, μου φαίνεται ότι βρήκαν και παίζουν μαζί μας οι τροϊκανοί», μου λέει συχνά – πυκνά στις κουβέντες που κάνουμε ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος.
ΟΥΚ ΑΝ λάβοις παρά του μη έχοντος… Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος… Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος… Όχι τρεις αλλά 33 φορές τον χρόνο το λέει σ’ όλους τους τόνους μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών. Ένας στους τρεις λένε οι σχετικές έρευνες. Τι χρείαν, όμως, έχομε ερευνών;
ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ για τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας το πρώτο εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Απού ζει μεταζώνεται. Μέχρι να περάσει, αν περάσει η εποχή των ισχνών αγελάδων. Πάντως, κακά τα ψέματα, η εποχή που έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα παρήλθε ανεπιστρεπτί…
«ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ γράφης; Ορεξιν να έχης και γράφεις ό,τι θέλεις· ο κόσμος περιέχει άπειρα ζητήματα, ή, δια να είμαι ακριβέστερος, ολόκληρος ο κόσμος είναι ζήτημα!». Από την “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη συγκεκριμένα, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” με θέμα “Το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, αντιμέτωπο με την οικονομική κρίση και το περιορισμένο κρατικό ενδιαφέρον”. Θα βρουν ευήκοα ώτα τα που είπαν, για λογαριασμό του Ιδρύματος ο Νίκος Παπαδάκης με μια πλειάδα κορυφαίων πνευματικών ανθρώπων; Ίδωμεν!
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΟΥΤΣΑΚΗ καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης, συγγραφέα, Χανιά: Άργησα, αλλά όταν άρχισα τις προάλλες να διαβάζω το βιβλίο σου “Καιρός για ήρωες”, που κι αυτό είχες την καλοσύνη να μου στείλεις, δεν το άφησα απ’ τα χέρια μου, μέχρι να το τελειώσω. Η λέξη με “συνεπήρε” ένα μέρος μόνο απ’ αυτό που θέλω να πω, αποδίδει. Και γιατί διαδραματίζεται στα σημερινά Χανιά. Εκ των ων ουκ άνευ ότι θα επανέλθω σ” αυτό με το μολυβάκι μου ανά χείρας αυτή την φορά. Νεανική, “στα πεταχτά” η πρώτη ανάγνωση πιο ώριμη, του “εργαστηρίου”, ας πούμε, η δεύτερη. Καλή συνέχεια!
«ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, στο σχολείο, μας έδωσαν πέρυσι να διαβάσουμε ένα κείμενο παλιάς Χανιώτικης εφημερίδας που έγραφε «Μακάριος ανήρ, ο εν Κρήτη διαμένων και εν Χαλέπα καθήμενος». Στην περίπτωση του Νικ, εβδομήντα χρόνια αργότερα, η εφημερίδα εξακολουθεί να έχει δίκιο. Το διαμέρισμά του στη Χαλέπα είναι από εκείνα τα σπίτια που τα βλέπει κανείς σε σειρές και ταινίες και ονειρεύεται κάποτε να ζήσει κι αυτός σε κάτι παρόμοιο, σαν εργένης γύρω στα τριάντα του. Ο Νικ το απολαμβάνει δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα. Το διαμέρισμα είναι ένα διαμπερές τριάρι, στην αριστερή πλευρά του Προφήτη Ηλία, στο ύψος του ΤΕΙ Κρήτης και της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας». Από το μυθιστόρημα “Καιρός για ήρωες” (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) του Πολυχρόνη Κουτσάκη.
«Πήγα και βρήκα τον γερο – πειρατή/ τον χρόνο/ τον μονόφθαλμο/ “μου ’χεις κάτι χρωστούμενα” είπα/ “έχω ξεπουλήσει τα πάντα” δικαιολογήθηκε/ “δεν μπορεί κάτι θα μείνει για να πάρω” επέμεινα/ “μα όχι, τίποτα εξόν απ’ αυτό το γερό μάτι” ορκίστηκε/ “καλό είν’ κι αυτό” συμβιβάστηκα/ το πήρα/ κι από τότε μελετώ βαθιά τα περασμένα/ με το τρίτο μου μάτι το καλό/ μήπως και προφτάσω τα μελλούμενα/ κι όλο δεν τα καταφέρνω». Το ποίημα “Αποπληρωμή” του Πολυχρόνη Κουτσάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (14.11.2013)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-9/#ixzz2kce4So1u
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου