Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΕΒΡΕΞΕ, ΕΒΡΕΞΕ καλά, ποτίστηκε η γη, οι θαμμένοι στο χώμα βολβοί αναθάρρησαν, ήρθαν στα σύγκαλά τους οι ελιές… Κανένα παράπονο. Ως εδώ και μη παρέκει, ωστόσο, προσώρας. Ας κρατήσει όσο γίνεται η όποια καλοκαιρία, ας μείνει εκεί που είναι το θερμόμετρο. Μας πολεμούν θεοί και δαίμονες, ας είναι τουλάχιστον σύμμαχός μας ο καιρός, τούτο τον χειμώνα, όπως ήταν και τον περυσινό.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ τη διπλανή βερικοκιά να “σκορπάει τα φλουριά της” απλόχερα και ν’ αναπολείς… Ασύγκριτη η “ετοιμόρροπη αυτή χάρη” μας λέει σ’ ένα ποίημα η Μαρία Μαρκαντωνάτου, που ονομάζει τη βερικοκιά “Χρυσόδεντρο”. Βλέπουν πράγματα που δεν τα βλέπει ο καθημερινός άνθρωπος οι ποιητές.
ΕΒΡΕΞΕ, ΕΒΡΕΞΕ καλά, ποτίστηκε η γη, οι θαμμένοι στο χώμα βολβοί αναθάρρησαν, ήρθαν στα σύγκαλά τους οι ελιές… Κανένα παράπονο. Ως εδώ και μη παρέκει, ωστόσο, προσώρας. Ας κρατήσει όσο γίνεται η όποια καλοκαιρία, ας μείνει εκεί που είναι το θερμόμετρο. Μας πολεμούν θεοί και δαίμονες, ας είναι τουλάχιστον σύμμαχός μας ο καιρός, τούτο τον χειμώνα, όπως ήταν και τον περυσινό.
ΘΕΡΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ιδιαίτερα θερμό, τούτο το Σαββατοκύριακο στον απόηχο της προκλητικής εισβολής των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, ύστερα από την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για “οικονομική καταστροφή και συρρίκνωση της δημοκρατίας”. “Παίξτε μπάλα! Ολοι ανεξαιρέτως παίξτε μπάλα, χωρίς να την πετάτε στην εξέδρα”. Κοινή απαίτηση.
ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ μισθών – συντάξεων από τον Δεκέμβριο. Το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, της συγκυβέρνησης, αν προτιμάτε, κάτω από το άδειο συναισθηματικά βλέμμα της τρόικας, γίνεται ολοένα μακρύτερο. Χωρίς την παραμικρή αιδώ. Το θέμα γι’ αυτούς είναι να τους βγουν τα νούμερα.
Η ΛΙΣΤΑ Λαγκάρντ… Τι ανέκδοτο κι αυτό. Ποια λίστα Λαγκάρντ και πράσινα άλογα! Στις τρύπιες τσέπες του κοσμάκη είναι το χρήμα. Ψάξε, ψάξε όλο και κάτι πενταροδεκάρες βρίσκεις στο τέλος…
ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ συνάνθρωπός μας, στην Κίσαμο αυτή τη φορά, έβαλε πρόωρο τέλος στη ζωή του, μη αντέχοντας άλλο, για οικονομικούς λόγους. Αλλος ένας συνάνθρωπός μας θύμα της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Μέχρι πότε η Ελλάδα θα δολοφονεί τα παιδιά της;
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Νεκταρίου Αιγίνης, επισκόπου Πενταπόλεως σήμερα. Μολονότι ανακηρύχθηκε σχετικά πρόσφατα Αγιος (μόλις το 1961) η φήμη του έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις συναγωνίστηκαν και συναγωνίζονται, με την καλή έννοια, ποιος θα πρωτοφτιάξει εκκλησία αφιερωμένη στη Χάρη του. Μια απ’ τις πιο ονομαστές σ’ όλη τη χώρα κι αυτή στα Χανιά, στα Παχιανά. Χρόνια πολλά και καλά στους πολλούς Νεκτάριους και στις πολλές Νεκταρίες!
ΕΦΤΑΙΓΕ ο προπονητής ή έφταιγαν οι παίκτες και ο Α.Ο. Πλατανιάς -που πετούσε πέρυσι (με άλλον προπονητή και άλλους παίκτες, βέβαια)- πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια για φούντο εφέτος; Καθόλου ρητορικό το ερώτημα καθώς θα απαντηθεί στην πορεία, ύστερα από την απόλυση του Ουζουνίδη και την πρόσληψη του Αναστόπουλου στη θέση του προπονητή. Θα δούμε με τον Αναστόπουλο Ανάσταση εφέτος, όπως είδαμε πέρυσι με τον Αναστασιάδη και με τη βοήθεια της Παναγίας βεβαίως – βεβαίως;
Ο ΦΑΡΑΩ της Αιγύπτου Νεκώ (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι η Λιβύη, όπως ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα η Αφρική, βρεχόταν ολόγυρα από θάλασσα. Για να φτάσει στο συμπέρασμα αυτό έδωσε εντολή σε Φοίνικες ναυτικούς να ξεκινήσουν την πορεία τους από την Ερυθρά θάλασσα, πλέοντας νότια και να επιστρέψουν στην Αίγυπτο από το στενό των Ηράκλειων Στηλών. Η αποστολή αυτή των Φοινίκων διήρκησε τρία χρόνια, γιατί όταν ερχόταν το φθινόπωρο, σταματούσαν στο μέρος που έφταναν, έσπερναν τη γη και έμεναν μέχρι να θερίσουν και να πάρουν τη σοδειά. Τον τρίτο χρόνο από τη στιγμή που ξεκίνησαν πέρασαν τις Ηράκλειες Στήλες και έφτασαν στην Αίγυπτο, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή τους. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Χινοπωρινή βερικοκιά/ Χρυσόδεντρο/ Σκορπάει τα φλουριά της/ Αναπολώ:/ Την έπαρση της άνθισης/ Το θρίαμβο του καρπού/ Τη θαρραλέα γύμνια του χειμώνα/ Όμως -μες στο Νοέμβρη-/ Η ετοιμόρροπη αυτή χάρη/ περιχυμένη φως/ πως να το πω… Ασύγκριτη/ Φύλλα της φτάνουν κάθε τόσο/ στο περβάζι μου/ σαν τα καλά μαντάτα”.
Το ποίημα “Χρυσόδεντρο” της Μαρίας Μαρκαντωνάτου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (09.11.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-7/#ixzz2k8uNUifq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου