Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το νέο βιβλίο της Λιάνας Δενεζάκη, που παρουσιάστηκε χθες, μεταφέρει τον αναγνώστη στα χρόνια του Βυζαντίου...
Δείτε περισσότερα... ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Το νέο βιβλίο της Λιάνας Δενεζάκη, που παρουσιάστηκε χθες, μεταφέρει τον αναγνώστη στα χρόνια του Βυζαντίου
«Ο  Δημήτριος κυνηγημένος από τους θεούς και προδομένος από τον Εκηβόλο, τον άρχοντα της περιοχής, μπαίνει σε ένα εμπορικό καράβι για να σωθεί. Πιάνεται αιχμάλωτος από πειρατές, αντρεύει και σμιλεύεται από τους ληστές της θάλασσας, μέχρι που συναντά τη Θεοδώρα, μια τυχοδιώκτρια, μια θεατρίνα του Ιπποδρόμου, με την οποία έχουν περισσότερα κοινά από όσα εκείνη τη στιγμή μπορούν να υποθέσουν. Οταν οι δρόμοι τους χωρίζουν, η Θεοδώρα βρίσκει την τόλμη να ονειρευτεί το θρόνο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε ποτέ κι εκείνος το θάρρος να επιστρέψει για να διεκδικήσει το σμαράγδι που ο Εκηβόλος τού έκλεψε: την Αριάδνη».
Στο νέο βιβλίο της Λιάνας Δενεζάκη, το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και οι εκδόσεις “Λιβάνη” στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης, ο κεντρικός ήρωας ζει τη δική του Οδύσσεια μέχρι να βρει το “σμαράγδι” του, δηλαδή την αγάπη.
«Είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, το οποίο αρμοδένει τον μύθο με την ιστορία», σημείωσε η συγγραφέας Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη η οποία μαζί με την τ. σύμβουλο προσχολικής αγωγής Αγγέλα Μάλμου παρουσίασαν το βιβλίο.
«Η ιστορία εκτυλίσσεται στον καιρό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και ο βασικός ήρωας είναι ένα παιδί ο Δημήτριος, ο οποίος βλέπει να αλλάζει η ζωή του από τη μία στιγμή στην άλλη, όπως το κύμα -λέει- που το φυσάει ο άνεμος, καθώς μπλέκεται σε περιπέτειες και βρίσκεται αντιμέτωπος με κουρσάρους, πειρατές, πόρνες, διαβόλους και αγγέλους. Ο Δημήτριος είναι θα λέγαμε ο καλός της υπόθεσης και αντίπαλός του είναι ο Εκηβόλος ο οποίος τον μάχεται και τον ζηλεύει παρότι είναι άρχοντας, ενώ ο Δημήτριος είναι φτωχός», σημείωσε η κα Σκορδαλά – Κακατσάκη, υπογραμμίζοντας ότι στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στον Δημήτριο και τον Εκηβόλο βρίσκεται η Αριάδνη την οποία διεκδικούν και οι δύο. «Για τον Δημήτριο το σμαράγδι είναι η Αριάδνη, αλλά για εμένα διαβάζοντας το μυθιστόρημα, που έχει καταπληκτική πλοκή και χαρακτήρες και γραφή κινηματογραφική, η Αριάδνη είναι η ίδια η αγάπη, η οποία διαποτίζει από την αρχή μέχρι το τέλος το μυθιστόρημα», ανέφερε η κα Σκορδαλά – Κακατσάκη.
2Ερωτηθείσα από τα “Χ.Ν.” η συγγραφέας του βιβλίου Λιάνα Δενεζάκη, τι αποτέλεσε αφορμή και έμπνευση για τη συγγραφή του, σημείωσε ότι ήταν η αυτοκράτειρα Θεοδώρα και το πείσμα της. «Ήταν μια γυναίκα που ξεκίνησε από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και κατάφερε να ανέβει στον θρόνο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε ποτέ. Αυτό το πείσμα και η τόλμη ήταν η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου», ανέφερε ενώ για το ταξίδι πίσω στα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας στο οποίο μεταφέρει τον αναγνώστη τόνισε: «Τα ταξίδια στην ιστορία με τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τα αρώματα αλλά και τις περιπέτειες που κρύβουν, μου αρέσουν πολύ. Γι’ αυτό δημιούργησα μια μυθοπλασία που έχει ανακατευτεί με την ιστορία».
Παράλληλα η ιδιότητά της ως επαγγελματία εικονογράφου -όπως σχολίασε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα- δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τον τρόπο που γράφει καθώς όπως επεσήμανε αυτοί οι δύο κόσμοι βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η τ. διευθύντρια της ΕΡΑ Χανίων Αννα Μακράκη – Καρέλλα, ενώ ο δάσκαλος και ο λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης συντόνισε την εκδήλωση.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για τον ξενώνα που θα φιλοξενεί συνοδούς ασθενών του Νοσοκομείου Χανίων.
Χανιώτικα νέα (28.11.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ena-logotechniko-taxidi-proorismo-tin-agapi/#ixzz2lwscvlK2
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου