Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ έτσι όπως έπαιξε και στο γήπεδο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” τις προάλλες, απόψε στο Βουκουρέστι, η Εθνική μας ομάδα στο ποδόσφαιρο, εναντίον της Ρουμανίας. Πάμε δυνατά! Εθνική Ελλάδος, γεια σου!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΔΕΝ ΞΕΡΩ η Ελλάδα μας πόσο καιρό θ’ αντέξει/ γιατί στο λούκι που περνά πολύ νερό θα τρέξει. Ας αρχίσω σήμερα με… Εννιαχωριανό. Με μια απ’ τις μαντινάδες που μου έδωσε τις προάλλες, με το που με είδε σε μια εκδήλωση, ο εκ Βλάτους των Εννιά Χωριών της Κισάμου ορμώμενος Γιάννης Μαλαξιανάκης, δηλαδή. Η αγωνία του, αγωνία μας. Άλλο πράγμα το “λούκι” που περνά η πατρίδα μας.
ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ τα σπάσουν με την τρόικα εμφανίζονται, λέει, οι κυβερνώντες. Αν και εφόσον οι εκπρόσωποι των ελεγκτών παύλα δανειστών μας επιμείνουν στις απαιτήσεις τους. Σιγά τα ωά! Πάει μακριά, πολύ μακριά η βαλίτσα…
ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ γραμμές στους γαλάζιους και πράσινους διαδρόμους ή από τους γαλάζιους και πράσινους διαδρόμους στις κόκκινες γραμμές, αν προτιμάτε. Διαλέγετε και παίρνετε. Όταν είμαστε αναμεταξύ μας, ό,τι θέλουμε λέμε…
ΑΝΟΙΓΩ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ. Ομηρικοί ήταν οι καυγάδες στη γενική συνέλευση των ποντικών. Πώς θα προφυλαχτούν από τη γάτα που απειλούσε να τους εξαφανίσει από προσώπου γης ήταν το θέμα τους κι ο καθένας υποστήριζε με πάθος την άποψή του. Μέχρι που βγήκε στο βήμα ένας νεαρούλης και πρότεινε να κρεμάσουν ένα κουδούνι στο λαιμό της, για να το ακούνε όταν θα έρχεται και να κρύβονται. Αυτό είναι! Βροντοφώναξαν κι ετοιμάζονταν να πάνε να βρούνε το κουδούνι. Ανώμαλη ήταν η προσγείωση στην πραγματικότητα ωστόσο, από έναν γέρο σοφό. «Το θέμα είναι ποιος θα πάει να κρεμάσει το κουδούνι στο λαιμό της γάτας», τους είπε. Κλείνω την παρένθεση και πάμε παρακάτω.
ΚΑΛΑ, ΠΑΡΑΠΑΝΩ από καλά, σε επίπεδο λόγων, πήγε στο συνέδριο που έγινε τις προάλλες στην πόλη μας, η αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα του Νησιού μας. Να δούμε πώς θα πάει και σε επίπεδο έργων. Εδώ μας θέλω! Από λόγια…
ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ έτσι όπως έπαιξε και στο γήπεδο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” τις προάλλες, απόψε στο Βουκουρέστι, η Εθνική μας ομάδα στο ποδόσφαιρο, εναντίον της Ρουμανίας. Πάμε δυνατά! Εθνική Ελλάδος, γεια σου!
ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΠΑΝΙΔΑ, δάσκαλο – ποιητή, Αθήνα: Μετά από 18 (!) ποιητικές συλλογές, χώρια τ’ άλλα βιβλία σου, μέσα σ’ αυτά και η ανθολογία των ποιημάτων σου (1968-2010), μια ακόμα! Καμιά έκπληξη εκ μέρους μου, φίλε! Το ξέρω, χρόνια τώρα, ότι είσαι περίπτωση, μια ξεχωριστή περίπτωση, ποιητή! Δεν έχω λόγια να σ’ ευχαριστήσω όμως και γιατί είσαι και περίπτωση φίλου! Όλα τα περίμενα αλλά όχι αυτό. Ότι δηλαδή ο τίτλος της 19ης συλλογής σου, που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα απ’ τις εκδόσεις “ΠΑΣΣΑΡΗ”, που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις, είναι ο ίδιος με αυτόν του τελευταίου ποιήματος που είναι αφιερωμένο σ’ εμένα! Καλή συνέχεια…
ΚΑΤΑ ΤΗΝ περίοδο των περσικών πολέμων, οι πιο γνωστοί για τις καταδυτικές τους ικανότητες ήταν ο Σκυλλίας από τη Σκιώνη της Χαλκιδικής και η κόρη του Ύδνα. Λένε ότι μπορούσαν να κατεβαίνουν σε όσο βάθος ήθελαν. Όταν ο στόλος του Ξέρξη δοκιμαζόταν από μεγάλη θαλασσοταραχή, παραπλέοντας το Πήλιο, οι δυο αυτοί δύτες βούτηξαν στη θάλασσα και, αφαιρώντας όσες άγκυρες μπορούσαν από τα εχθρικά πλοία, τα εμπόδιζαν να προσαρμοστούν. Για την πράξη τους αυτή οι Αμφικτίονες έστησαν στους Δελφούς αγάλματά τους. Το άγαλμα της Ύδνας φαίνεται ότι θα ήταν πολύ ωραίο, αφού, πολύ αργότερα, ο Νέρωνας το αφαίρεσε από το μαντείο και το πήρε μαζί του στη Ρώμη. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«“Κανένας δεν μπορεί να ιδεί τον άνθρωπο σωστά,/ αν δεν ξέρει πως ο άνθρωπος είναι η μοίρα του ανθρώπου”./ Το πνεύμα του σήκωνε αητό,/ μα την καλούμα κράταγε το σώμα./ Πάλη δαιμόνων με θεούς,/ και το αεράκι γίνονταν αγέρας,/ το θρόισμα θύελλα, ο λόγος κραυγή./ Στα δέκα οχτώ/ του πήρανε την γκλίτσα και του έδωσαν όπλο./ Ούτε πνεύμα πια, ούτε σάρκα./ Διαλέχτηκαν, συγκρούστηκαν, κάηκαν./ Το δεδικαίωται κι ο παράδεισος/ για όσους, ακόμα, γεωργούνε ελπίδες./ Σαλιγκαράκι της σιωπής, σφράγισε με το ασήμι σου και τούτο το μάρμαρο».
Το ποίημα “Περίπτωση ανθρώπου” του Κώστα Καλαπανίδα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (19.11.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου