Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΑΠΟ σήμερα, καλό μήνα, λοιπόν, καλά κρασιά και καλά ελιδομαζώματα! Και Κρασομηνάς, μια που στις 3 του μήνα, που γιορτάζουμε τον Άι Γιώργη, τον λεγόμενο Μεθυστή, ανοίγουμε τα βαρέλια με τα καινούργια κρασιά και Λιομαζωχτή, μια που αυτόν τον μήνα βγαίνουμε στις ελιές, λέμε τον Νοέμβρη. Εκτός των άλλων, γιατί από… παρανόμια ο μήνας τούτος, το όνομα του οποίου προήλθε από το λατινικό “novem” που σημαίνει εννιά, μια που κάποτε υπήρξε ένατος στη σειρά, άλλο τίποτα.
Δείτε περισσότερα...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΑΠΟ σήμερα, καλό μήνα, λοιπόν, καλά κρασιά και καλά ελιδομαζώματα! Και Κρασομηνάς, μια που στις 3 του μήνα, που γιορτάζουμε τον Άι Γιώργη, τον λεγόμενο Μεθυστή, ανοίγουμε τα βαρέλια με τα καινούργια κρασιά και Λιομαζωχτή, μια που αυτόν τον μήνα βγαίνουμε στις ελιές, λέμε τον Νοέμβρη. Εκτός των άλλων, γιατί από… παρανόμια ο μήνας τούτος, το όνομα του οποίου προήλθε από το λατινικό “novem” που σημαίνει εννιά, μια που κάποτε υπήρξε ένατος στη σειρά, άλλο τίποτα.
ΚΑΙ ΒΡΟΧΑΡΗ, γιατί πέφτουν πολλές βροχές και Σποριά ή Σπορίτη εξαιτίας της σποράς και Τρυγομηνάς εκεί που αργεί ο τρύγος και Σκιγιάτη γιατί μεγαλώνει η νύχτα και η γη σκιάζεται και Χαμένο, επειδή η διάρκεια της ημέρας είναι μικρή κι η δουλειά χάνεται και Παχνιστή, γιατί κλείνουν τα ζώα στο παχνί και Νιαστή επειδή γίνονται τα τελευταία οργώματα (νεάσματα) λέμε (λέγαμε) τον Νοέμβρη (βλ. το βιβλίο της Αικατερίνης Τσοτάκου – Καρβέλλη “Λαογραφικό Ημερολόγιο”). Χώρια τα… παρανόμια που έχει λόγω των εορτών (κι αν έχει γιορτές!) με πρώτη αυτή των Αγίων Αναργύρων που είναι σήμερα.
ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ιατρικά εργαλεία και ένα κουτί με φάρμακα παριστάνονται στις εικόνες τους οι Αγιοι Ανάργυροι, ο Κοσμάς και ο Δαμιανός. Γιατροί που γιάτρευαν χωρίς να δέχονται καμία αμοιβή ήταν, όταν ζούσαν οι Αγιοι που ήταν αδέλφια. Προστάτες τους τούς θεωρούν οι γιατροί και τα ιατρικά σωματεία και πολύ θαυματουργούς ο λαός μας. Ας πάμε, όμως, και σε άλλα θέματα.
ΟΛΟΙ, ΑΝΤΕ όλοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά του Στουρνάρα. Πού τον πονεί και πού τον σφάζει τον υπουργό των Οικονομικών! Αυτός και μόνον αυτός φταίει για όλα… Δεν μπορούν, βλέπετε, να δείρουν τον… γάιδαρο και δέρνουν το σαμάρι. Τι Σαμαράς, τι σαμάρι!
ΑΝΟΙΓΩ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ. Αλλη η νομοθετική εξουσία, άλλη η εκτελεστική εξουσία, άλλη η δικαστική εξουσία. Θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τον Γάλλο φιλόσοφο του Διαφωτισμού Μοντεσκιέ. Αλλο η θεωρία και άλλο η πράξη βέβαια. Κλείνω την παρένθεση.
“ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ που ρωτάει πού θα βρούμε τα λεφτά, η απάντησή μας δεν είναι πειστική”, είπε ο Μανώλης Γλέζος κι έπεσαν να τον φάνε κάποιοι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που “μοιάζει με τον γεράκο του Αστερίξ με τη θεογκόμενα”, είπε ένας τους. “Αντί να καθίσουν να σκεφτούν πώς θα κάνουν την πρότασή τους πειστική”, μου είπε ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος με τον οποίο συζητήσαμε το θέμα.
ΣΕ ΕΒΡΑΪΚΟ νεκροταφείο έχει ταφεί και μάλιστα το 1945, ο αρχηγός της Γκεστάπο Χάινριχ Μίλερ, ένας από τους κύριους υπεύθυνους του Ολοκαυτώματος, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild. “Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων” ο ενταφιασμός του εκεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας, σίγουρα. Μα και μια αιώνια τιμωρία από μια άλλη άποψη.
“Ο ΕΥΓΕΝΕΣΤΕΡΟΣ άγριος: άνθρωπος οργιάζων υπό προσωπίδα”. Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.
ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ στην αρχαιότητα ζούσαν με λιτότητα και γυμνάζονταν με τρόπο που θύμιζε την αρχαία Σπάρτη. Οι μάντεις τους δεν εξέταζαν μόνο τα σπλάχνα των ζώων, αλλά και των ανθρώπων, των αιχμαλώτων πολέμου. Τους σκέπαζαν με μια κάπα και ύστερα τους χτυπούσαν με μαχαίρι στην κοιλιά. Από τον τρόπο που έπεφταν κάτω και από τη μορφή των σπλάχνων τους έβγαζαν τα συμπεράσματά τους. Από τους άλλους αιχμαλώτους, που δεν είχαν αυτό το φριχτό τέλος, οι Πορτογάλοι έκοβαν το δεξί χέρι. Όσα χέρια συγκέντρωναν, τα αφιέρωναν στους Θεούς. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Ο ίδιος αδιατάρακτος Νοέμβρης/ με σημαίες παντού χθεσινής βροχής/ παραδομένα στη γύμνια τα δέντρα -δυο τρία φύλλα μόνον εστασίαζαν υπάρχοντας/ Το στρογγυλό λιβάδι σαν περιβραχιόνιο/ στην ελεύθερη εξάπλωση της φύσης/ και πάλι έσκυβα να πιω μέσα από την ίδια ακινησία/ που έπιναν σκυμμένα εκείνα τα μουλάρια/ Αστραφτερή η διάταξη του ήλιου/ πάνω στο τρίχωμά τους/ δεμένη χαλαρά σε ζουζουνιού κορμό/ για να μη φύγει”.
Από το ποίημα “Αδιατάρακτος Νοέμβρης”
της Κικής Δημουλά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (01.11.2013)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%84%ce%ac-8/#ixzz2jOJyujKv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου