Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 32

Η επικεφαλίδα της ποιητικής συλλογής του Βαγγέλη Κακατσάκη “Οταν γίνεις ποίημα” κατανοείται ορθοδόξως και αυθεντικώς ως προτροπή για μια βαθύτατη συνειδητοποίηση της ταυτότητάς μας ως αυτό που είμαστε, το ποίημα (το πλάσμα) του Θεού, η αγάπη του Θεού.
Η συνειδητοποίηση αυτή σημαίνει τον προσωπικό μας αγώνα να φτάξουμε εκεί που δεν μπορούμε όπως λέει ο Καζαντζάκης, δηλαδή να γίνουμε «μεθεκτοί Θεού, Θεοί κατά χάριν» όπως λένε οι πατέρες...
π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗΣ
Δείτε περισσότερα... ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 32

Όταν γίνεις ποίημα: Του δασκάλου Βαγγέλη Κακατσάκη
Ο κ. Βαγγέλης Κακατσάκης είναι πρωτίστως και κυρίως δάσκαλος και παιδαγωγός και παράλληλα λειτουργεί ως λογοτέχνης και ποιητής, ως λαογράφος και δημοσιογράφος.
Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη, πολυτάλαντη και πολυσύνθετη προσωπικότητα με πληρότητα ήθους και καθαρότητα και λαμπρότητα προσώπου, με πλούσια αισθήματα και διακεκριμένες ευαισθησίες που αγγίζουν τα όρια του υπερτελούς και τροφοδοτούν τη συμφιλίωση, την ενότητα, την καταλλαγή, τη συντροφικότητα και την κοινωνία γενικότερα πολλών και διαφορετικών ανθρώπων.
Είναι ποιητής και πλάστης και δημιουργός υψηλών ιδεών και διδαγμάτων και μεγάλων ως και ιδανικών οραματισμών και προσπαθεί να κατευθύνει τα πάντα από την «καθ’ υπερβολήν οδόν» της ποιήσεως στην ελευθερία του βάθους και του πλάτους όλης της απεραντοσύνης του σύμπαντος κόσμου μακριά από την πεζότητα της καθημερινότητας η οποία κουράζει και πολλές φορές απογοητεύει.
Το ποίημα ξεκουράζει, δίνει ανάσα πνοής και ζωής, ελπίδας και αισιοδοξίας, χαράς και ευχαρίστησης.
Αφήνει τη μιζέρια πίσω του.
«Ποίησιν δε των χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα».
Και η ύψιστη αναφορά μας στην ορθόδοξη παράδοση είναι αναφορά «στον ποιητήν ουρανού και γης ορατών τε πάντων και αοράτων».
Η επικεφαλίδα της ποιητικής συλλογής του Βαγγέλη Κακατσάκη “Οταν γίνεις ποίημα” κατανοείται ορθοδόξως και αυθεντικώς ως προτροπή για μια βαθύτατη συνειδητοποίηση της ταυτότητάς μας ως αυτό που είμαστε, το ποίημα (το πλάσμα) του Θεού, η αγάπη του Θεού.
Η συνειδητοποίηση αυτή σημαίνει τον προσωπικό μας αγώνα να φτάξουμε εκεί που δεν μπορούμε όπως λέει ο Καζαντζάκης, δηλαδή να γίνουμε «μεθεκτοί Θεού, Θεοί κατά χάριν» όπως λένε οι πατέρες που το μυστικό βρίσκεται ακριβώς σε τούτο το σημείο, ότι μπορούμε να γίνουμε ποίημα, φυσικά όχι μόνοι μας αλλά με τη χάρη του Θεού, όχι μόνον με τους υπέροχους ποιητικούς στίχους του Βαγγέλη Κακατσάκη, αλλά και με το ήθος των στίχων αυτών που είναι πλημμυρισμένοι από τη χάρη του Θεού «που τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί».
Θεωρούμε κατά τούτο το ποιητικό έργο του Βαγγέλη Κακατσάκη έργο ζωής και σωτηρίας, χάρης και αγιασμού των ανθρώπων και του κόσμου, της φύσης και της κτίσης.
Τα ποιήματα του Βαγγέλη Κακατσάκη είναι η ανθρώπινη έκφραση του λόγου του Θεού που αφορά το πρόσωπο, την ύπαρξη και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων, το παρόν και το μέλλον,  το  «νυν και αεί»  της υπάρξεως και της ζωής.
Αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λέει ο σοφός δάσκαλος από το Νίππος του Αποκόρωνα (τόπος καταγωγής του), εμείς τον γνωρίζουμε από την Κίσαμο, τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου που ευτυχήσαμε να ζήσουμε  μαζί κάτω από την παρουσία του μεγάλου Ειρηναίου και να απολαμβάνουμε ευκαίρως, ακαίρως τη συντροφιά και την ορμηνιάν του.
Το λέει αυτό ο γιος μιας ευσεβέστατης, ορθόδοξης μάνας που με μια παντόφλα, όπως οι περισσότερες μανάδες εκείνης της εποχής, με πολλές στερήσεις, έτρεχε και διέτρεχε να τα προλάβει όλα και παιδιά και σύζυγο και νοικοκυριό και αγροτικές εργασίες, λιομάζωμα, θέρος, αλώνισμα, τις καθημερινές, τις κυριακάτικες και των μεγάλων εορτών τις λειτουργίες, όχι μόνον στις εκκλησιές του Νίππους, αλλά και των γύρω χωριών του Αποκόρωνα. Ας είναι ευλογημένη και αιωνία η μνήμη της.
Εμείς λέμε τα λιγότερα, τα πολλά και τα σημαντικά τα λέει ο ίδιος ο δάσκαλός μας, ο Βαγγέλης Κακατσάκης, τον οποίο πάντα καμαρώνουμε, τιμούμε και συγχαίρουμε.
Ευχόμαστε μακρότητα ημερών και αυξημένη πνευματική παραγωγικότητα, να μας διδάσκει για πολλά έτη ακόμα από την εξέδρα της λογοτεχνίες, της δημοσιογραφίας, της ποίησης και του πολιτισμού με το λαμπρό ορθόδοξο ήθος του, την καθαρή κρυστάλλινη πίστη του στις παραδόσεις και τις αξίες της ζωής, την ιστορία, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό του τόπου.
Με την καρδιά θερμές ευχές και πολλήν αγάπη.
π. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗΣ

Χανιώτικα νέα (30.10.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου